Gradnja in obnova > Napeljave
Priklop antenske vtičnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Priklop antenske vtičnice
#1
Pozdravljeni!

Imam vprašanje glede kabelske vtičnice za tv.
Kupil sem legrand cariva antensko vtičnico. Vtičnico sem zmontiral. Danes pa sem imel majstra s telemacha in ni priklopil kabla preko vtičnice ampak je vtičnico vzel dol in priklopil direkt na kabel v steni. Ni me sicer bilo doma in nevem ali je bila težava v kvaliteti signala ali kaj drugo.

Zanima pa me sledeče. Vtičnico sem probal zmerit z multimetrom - stik srednjega dela priključka spredaj in zadaj. Torej en kabel sem dal zadaj kjer se z vijakom pritrdi srednji del - jedro koaksialnega kabla drugi kabel od multimetra pa sem dal na sprednji del vtičnice.
Multimeter mi v nobenem primeru ne piska? Kot da nebi bilo stika med zadnjim delom kjer se privijači jedro stenskega kabla in pa sprednjim delom kjer se vtakne povezovalni kabel do tv.

Je to normalno?
#2
Očitno je vmes kondenzator za galvansko ločitev enosmernega toka, ki pa na antenske VF signale nima vpliva. Preko take vtičnice recimo ne bi mogel napajati antenskega ojačevalnika.
Vsaka vtičnica pobere nekaj malega signala 1-2dB in morda jo je zato monter odstranil. Čeprav pri kabelski je ponavadi signala dovolj. Bolje da njega vprašaš, zakaj je to naredil, kot nas.
#3
Prevezal ti jo je na "F" konektor, ki nima skoraj nobenega slabljenja napram preostalim vrstam konektorjev ali pa zato, ker ni imel pri sebi konektorja, ki bi šel v "tvojo vtičnico".
#4
Očitno stalna praksa telemahovih monterjev. Meni je tudi vrgel vtičnico ven in direktno zvezal. Je razložil, da je največ težav ravno zaradi vtičnic in je takšna izvedba najbolj ziher...
#5
So operater, ki nudi storitve pač po koaksu. In verjetno da vedo, kaj delajo. Ker ljudje s svojim prčkanjem po takih vtičnicah dostikrat ne.
#6
@da86
Niso vse antenske vtičnice enake.........
Če se osredotočim na Cariva program, so v programu vričnice:

7738 32 - končna vtičnica 1 dB dušenja (praktično brez dušenja)

7738 33 - delilna vtičnica 4 dB dušenja (omogoča zaporedno vezavo še ene končne vtičnice)

7738 34 - prehodna vtičnica 9 dB dušenja (primerna za npr bloke, kjer je napeljava speljana skozi več nadstropij)

7738 35 - 7738 37 namenjene razvodu TV SAT in RA

Tebi pride v poštev samo 7738 32, pa še to bo tisti radijski priključek neuporaben (prinese pa tisti 1dB dušenja, kar je sicer zanemarljivo).

Mojster ti je verjetno priklopil TV na KTV z F konektorji in F spojko:
[Slika: 95730_P&$prodImageMedium$]

Čeprav bi tudi priklop preko vtičnice z 1dB dušenja moral delovati, ti vseeno priporočam, da pustiš priklop z F konektorjem, ki je veliko bolj zanesljiv.

Estetsko lahko zadevo rešiš s slepim pokrovom, v katerega zvrtaš luknjo za to F spojko. Mislim da je slepi pokrov po katalogu 7738 46

Če te moti ravno štrleči kabel oz vtičnice, obstojajo tudi kotni F konektorji.......

PS: številke se nanašajo na beli program
#7
Ne motiš se. Ampak stikalni program na vsega štirih straneh ni neka perla od programa.
#8
Vidim, da ste strokovnjaki, zato podvprašanje. Na KATV imam kvaliteten koaks in z njega modem in na tv + Conax odkodirnik + kartica. Ponujajo mi sedaj optiko v stanovanje . Kaj pridobim, kaj izgubim, ker oni to izvedejo tako, da Coax kabel izvlečejo, in po istih ceveh potegnejo optiko sedaj ne vem kateri tip( stari odbojni ali novi) , nato na ta kabel vklopijo modem in z njega imam potem spet coax do TV ja .
Torej kaj so prednosti, kaj slabosti, kakega zunanjega tunerja izven TV ja NOČEM; ali ostane Conax vmesik in kartica? Kake izkušnje ?
#9
Citat:kakega zunanjega tunerja izven TV ja NOČEM
Potem pozabi.......
Sistem deluje tako, da vsak TV ima svoj "box", do njega pa je pripeljan signal preko UTP.
T-2 je sicer napovedal aplikacijo za TV, ki delujejo na operacijskem sistemu android........, ampak to je omejeno na določene proizvajalce TV in nove modele.

PS:
Ne vem zakaj te tako moti "zunanji tuner", saj se uporabi dveh daljincev lahko ogneš na dva načina:

1) večinoma se daljinec tunerja da sprogramirati da upravlja osnovne funkcije TV (vklop/izklop, glasnost, ......)

2) z nakupom "pametnega" daljinca Logitech s katerim lahko krmiliš vse tisto, kar se običajno nahaja pod TV (radio, hišni kino, CD/DVD, ..........)

Pa tudi možnost krmiljenja z mobilnim telefonom obstoja .......

Je pa res, da starejši običajno tega ne sprejemajo in želijo imeti tako kot so vajeni leta in leta.......
#10
Homer Napisal:...PS:
Ne vem zakaj te tako moti "zunanji tuner", saj se uporabi dveh daljincev lahko ogneš na dva načina: ...
Ker sedaj, ko imam priklopljen "set up box" preko HDMI vhoda, ne morem več uporabljati funkcije slika v sliki, ker mi TV v tej funkciji dela samo preko antensko/kabelskega (koaksialnega) vhoda?

matofill, Conax vmesnik in kartico zamenja ta modem.


LP, steklenicka
#11
Conax vmesnik služi le operaterju zato da odklepa programe in ti za vsak TV to lepo zaračuna.... (to ostali pokasirajo z najemnino za vsak TV vmesnik)

Slika v sliki?
Ni greha vredno, saj itak ne moreš spremljati dva programa, če nimaš TV z dvema tunerjema
#12
Je pa luštno, ko imaš računalniški monitor, prižgan računalnik in posebej na monitorju možnost spremljanja še TV programa. Tako moram pa sedaj preklapljat med računalniškim monitorjem in TV sporedom.


LP, steklenicka


p.s. Za dodatni set up box operater kar lepo računa dodatne 4€/mesec. 1 set up box/kartica operaterja je zastonj (razen kavcije), vse ostalo je za doplačilo (kao v mesečnem najemu!).
#13
Saj zato pa na Conaxu obstajajo delilci kartic iz enega gre do 8 , če le razdalje niso prevelike. Primer SmartWi .

Na moje prejšnje vprašanje ni še nihče odgovoril, če kdo ve ???
#14
Če greš na telemachovo opriko še lahko uporabljaš naprej conax+ kartico. Prednosti optike so da imaš lahko višje hitrosti interneta, je manj izpadov , zagotovljen dober signal za televizijo, ni nevarnosti pred indirektnim udarom strele itd.
#15
Izpadi sami z optiko nimajo ravno veliko skupnega in od nje same niso skoraj nič odvisni. Prej od tistega, kar je nanjo priključeno. Na obeh straneh.
Je pa res, da optika razen fotonov svetlobnega bliska strele, njenih elektronov noče prenašat.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »