Gradnja in obnova > Energijski viri
IR paneli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IR paneli
Na tvojem mestu bi gledal za talno klimo ali dve, ki so prvenstveno namenjene gretju (Nibe itd.) pa se ne bos rabil nic pregovarjat glede izkoristkov itd Wink En na bolhi se prodaja "stare" Nibe iz lanske odprodaje (je bila debata na PSS), sicer nekaj drazje, kot so bile takrat, ampak se vedno zelo ugodno glede na to, kaj dobis. 2 bi ti po mojih izkusnjah 100 kvadratov greli brez problemov!

Lp, G

Na tvojem mestu bi gledal za talno klimo ali dve, ki so prvenstveno namenjene gretju (Nibe itd.) pa se ne bos rabil nic pregovarjat glede izkoristkov itd Wink En na bolhi se prodaja "stare" Nibe iz lanske odprodaje (je bila debata na PSS), sicer nekaj drazje, kot so bile takrat, ampak se vedno zelo ugodno glede na to, kaj dobis. 2 bi ti po mojih izkusnjah 100 kvadratov greli brez problemov!

Lp, G
Ne poznam talne klime. Naj povem, da so v kleti ze ploscice, katerih ne bom razbijal, zgoraj bi evrntuelno lahko demontiral lesen pod, pa mislim, da ga je skoda, saj je v redu, vmes izolacija. Verjetno bomo gor samo laminat dodali.
Bolj je problem, ker gre za vec locenih manjsih prostorov, zato klime ne pridejo v postev pa tudi stalnega pihanja si ne zelim. V osnovi bomo sli kljub visoki zacetni investiciji na toplotno crpalko, saj zemeljskega plina ni tam. Zanima me informacija o IR panelih iz prve roke, koliko prej, koliko potem. Dobri IR paneli grejejo dobro, ce je vse preracunano in dobra izolacija. Ne vem pa porabe, saj papir (ponudnikov) vse prenese. V koncni fazi lahko dam par cm izolacije vec pa tudi pec na olje ne bo veliko porabila....Za vikende bo verjetno pomagal tudi kamin, tako, da mi je nekako bolj vazna skupna cena, to je investicija + poraba v naslednjih 20 letih...
Ponovno bi prosil za podatke oz. mnenju , ce kdo ima panele.. Ce me ne prepricajo, bo TČ, ali pa celo olje ali plin.... Plus TČ je, da ima bojler ze vključen..
Trenutne negotove razmere niso ravno pogodu direktnemu električnemu ogrevanju. Mogoče razmišljat v smeri kakšne manjše SE, potem pa ti je vseeno, kakšna bo poraba.
Citat:Trenutne negotove razmere niso ravno pogodu direktnemu električnemu ogrevanju. Mogoče razmišljat v smeri kakšne manjše SE, potem pa ti je vseeno, kakšna bo poraba.

Neumen nasvet! Manjša SE bo proizvedla malo elektrike, zato  ne bo dovolj elektrike za ogrevanje in mu zaradi doplačil ne bo vseeno kakšna bo poraba elektrike.

Če nimaš nič- ne SE in ne sistema ogrevanja potem je treba gledati celotno investicijo:
1...SE moči P (kW) in TČ 1/3 moči seval
2...SE moči 3xP (kW) in sevala in prilagoditev električne instalacije za priklop seval in termostatov in dokup priključne moči na hiši in višji mesečni strošek za priključno moč. Če ne prej, ko pride še EV pa bo  potrebno ojačati elektro instalacijo hiše in se prilagajati kdaj uporabljati katero skupino električnih trošil.

Niso vse na prvi pogled enostavne in poceni rešitve to tudi po končanju investicije.
To bo pa moral sam izračunat, odvisno od skupne moči panelov oz. česar koli ostalega. Letni izplen se pa da pavšalno ocenit.
Pač ena od opcij.
IR paneli, SE
ali
TČ, izdelava centralnega ogrevanja.
Verjetno ni neke razlike v končni ceni.

Sam bi sicer razmišljal o kakšni multi split klimatski napravi, pa v kopalnico kakšen el. grelec.
SE odpade zaradi premajhne povrsine strehe, ficar in smeri slemena .
Imam razcisceno kaj hocem, priblizno tudi vem, kako, edina neznanka so mi dejanske lastnosti in poraba panelov. Brez dokazov in referenc ne verjamem nobenemu prodajalcu, pri panelih pa v glavnem komentirajo taki, ki jih nimajo.....??
Za TČ imam dosti informacij, cudi me, da se pri takem porastu prometa, kot ga nekateri ocitajo Ekosenu, nikjer ne javljajo njihovi kupci. S pohvalo ali pa s kritiko....
Za 95 m2, najbrž slabo izolirane zidanice bi dal klimo ali pa talno gretje- za stalno bivanje.
Poraba pri IR panelih pa je najbrž večja kot prej in tega nihče ne želi razlagati.
Fizike nobena reklama ne more razveljaviti. Ko kupci IR panelov ugotovijo, da so nasedli reklami, namesto da bi verjeli fiziki, so raje tiho. Ekosen bogati, ker kupci slabo poznajo fiziko. Big Grin
Zagotovo imajo IR paneli svojo mesto v ogrevanju prostorov. Primerni so za prehodna obdobja, ko centralno ogrevanje še ne deluje. Primerni so za prostore kjer občasno potrebujemo nekaj višjo temperaturo (npr. kopalnice). Primerni so za objekte, katere ogrevamo občasno (npr. počitniške hiške). Nikakor pa niso primerni kot primarni vir ogrevanja za objekte, zlasti če ti niso grajeni po standardu NEH ali višje. Obstajajo pač naravni zakoni in eden od njih je zakon o ohranitvi energije. V bistvo pravi, da iz ene vrste energije ne moreš dobiti več druge vrste energije in da energija ne more izginiti. Torej je povsem vseeno s čim ogrevaš neki prostor- ali s plinom ali z oljem ali s TČ ali električnim kaloriferjem ali IR paneli ali...Če želiš stabilno stanje moraš v prostor dovesti toliko toplotne energije kot jo ta skozi obod izgubi.
Govorijo, da z IR paneli ogrevaš le dele prostora in na ta način prihraniš. Vendar lahko isto stvar narediš s kaloriferjem ali klimo ali radiatorjem. Ker pa toplota prehaja od tam, kjer je višja temperatura tja, kjer je nižja se slej ko prej temperatura v prostoru stabilizira in ni več navideznih prihrankov.
Bi pa #DAMDAM res predlagal- če ne verjame fiziki in verjame le praksi, da najprej naredi v zidanici npr. radiatorsko ogrevanje na olje pol ga nadomesti s plinskim, nato preide na IR panele in na kocu poskusi še s peleti. Pol pa naj nam iz prakse poroča, kaj je najboljše.
Zanimiva razprava.
- Talne klime mojster ne pozna, a pravi da piha. Imam dve talni in občutljivo ženo, pa   za tisto minimalno pihanje po tleh niti ne ve. Ko bo poguglal bo videl, da gre za navaden stenski radiator, cca 12 cm od tal,  pihanje imam na minum. Vsrkava pa zrak iz tal, topel izhaja na štirih straneh. Rezultat plastenja zraka v prostoru je enak kot pri radiatorjih. Za gretje s klimami tudi Sasapo priporoča le talne klime, mogoče celo ve zakaj...
- Še vedno se najdejo ljudje, ki ne vedo, da je IR gretje navadno uporovno gretje. V teh časih s sedanjo, kaj šele obetajočo ceno elektrike je denarni samomor. Trgovci z novci pa pojejo svojo pesem.
- Xavi,  pri tebi bom kandidat za minuse. Tvoj nasvet je smešen. Pozimi, ko SE ne daje skoraj nič, bi ti grel z IR paneli? Prečekiraj tale forum, boš videl zimske  "pridelke" štroma, poguglaj še moči panelov, to primerjaj in boš videl rezultat. Podobno, kot bi brez polen kuril navaden šporhet.
- Če ima mojster denar, naj kar takoj naredi CK z radiatorji in TČ. Če podov ne bi razbijal.
- Če denarja ni, bo vsaka talna klima boljša kot IR paneli, predvsem  bo gretje cca 2/3 cenejše, kot  z IR paneli. Preverjeno. Test doma, merjeno s Conradovim števcem in avstrijskim panelom.   Tudi če števec laže, je razmerje točno.
- Za lažjo razlago cen energentov naj mojster pogugla "cene energentov Nova gorica" kjer bi mu moralo biti vse jasno. Pri štromu (beri IR panelih) je cena ogrevanja taka, kot je navedena v tabeli, pri TČ naj ceno štroma deli s SCOP želene TČ, ali najmanj s 3, pa bo vedel ceno ogrevanja.

Mojster pravi, da ima razčiščeno kaj hoče. Moje mnenje je ravno nasprotno. Bolje zanj bi bilo, da je šel drug osel na led namesto njega...

Dobro bi bilo, da vse, kar ima v mislih, tudi v živo vidi, potiplje... Lahko imam samo zanj dan odprtih vrat. Z izjemo IR panela, ki ga trenutno ima sin, je na ogled centralna kurjava na olje, drva, pelete, kolm, sečne odpadke, pa dve talni klimi, infra pečka, nekaj kaloriferjev, varčni in navadni električni radiatorji ter toplotna črpalka za ogrevanje in še ena, stenska za toplo vodo. Kak merilnik štroma se tudi še najde, če ogled ne zadošča...  Sreča je, da vse te navlake nisem sam kupil, veliko tega je iz stare hiše, rezultat dobrih trgovcev in lahkovernih kupcev.  

Še ena varianta ostane: verjeti trgovcem, čvekam in sosedom, ki so "zadovoljni" tudi če so se za=..li
Ne talam minusov pa plusov. Zelo dobro je, da so mnenja različna. Vsi, ki imamo SE vemo, da se pozimi šlepamo na račun viškov v ostalih mesecih, tako so pač trenutno karte premešane.
Še glede talne klime. Te so v osnovi dražje od klasičnih, sva pa z Sasapotom tu gor debatirala, da ni ovire, da klasično montiraš pri podu in lepo piha v tla in daje efekt talnega gretja.
Moje mnenje je, da ni pametno svetovati nabave SE sedaj, ko je velika verjetnost, da je v tem letu sploh ne bo mogel postaviti. Druga stvar so neznani pogoji tudi v bodoče. Država z raznimi omrežninami in podobnimi izumi zna krepko poseči v donosnost naložbe po 1.1.2024. Tretja stvar so zgolj simbolične spodbude Ekosklada.

Kar se talne klime tiče, je seveda možno klasično montirati tudi malo nad tlemi. Je zame vseeno premajhna razlika v ceni s pravo talno, s katero se ogreti zrak lepše porazdeli po prostoru, enostavneje je vzdrževanje - čiščenje filtra. Nenamenska montaža bi prav prišla v občasno uporabljanih prostorih, ali ko je tošl res presneto prazen. V našem primeru pa možakar pogleduje po TČ, torej ne more biti nek socialc. V sili smo tudi s Vinkovićem hodili na šiht, je manj kuril od fičota, a to ni to...Vsaka stvar ima svoj namen, naj bi se tako tudi uporabljala. Sicer ne vedno: sam sem se pod gipsom praskal s pletilkami, pa ne znam štrikati, za psom sem zagonil poleno, pa nisem kuril, pa s fazenbrifarjem se popraskam po hrbtu...
@damdam: poslušaj Katodra, je že večino povedal.
IR panel je navadno uporovno gretje in povsem enako učinkovit kot najcenejši el. radiator iz Bauhausa. Seveda bo grel zadosti, če jih boš montiral ustrezno količino in če ti bo zdržala glavna varovalka. Cena ogrevanja bo 3x glede na TČ ali klimo.
Odloči se sam. Če že greš v el. gretje, nabavi no-name stenske radiatorčke, da bo vsaj investicija nizka.
Sicer pa ti priporočam par komadov klim. Če jih pustiš da stalno delujejo, pihanja praktično ne boš občutil.
Pozdravljeni
Hvala za kar nekaj zanimivih mnenj.
Vmes sem se menil tudi s serviserjem Vailanta, ki mi doma ser isira plinsko pec in mi je glede na tloris, ki ga je videl, svetoval celo klasicno klimo-dvojcka, v kopalnico, ki je malo bolj " za ovinkom" pa enomanjso IR zadevo za obcasno uporabo.... S tem imam reseno tudi hlaje je poleti, za sanitar o pa ena TC in bo to vse skupaj verjetno uporabna in cenovno solidna zadeva. Glede klime sem pa res povzel mnenje zene, kijipiha ze, ko zagleda klimo...?
Bom pa pogledalse talne klime, sajjih ne poznam, za eventuelna vprasa ja pase mogoce obrnem na vas. Praviloma glede na majhnost prostorov le tehne bi obremenjeval se s kaksnimi talnimi zadevami, TC mi je neljuba ravno zaradi radiatorjev.... Kot sem rekel pa moram najprej videti in preveriti glede talnih...
lp in hvala zaenkrat
Zavedaj se, da noben IR panel ni nič druga kot ploskovni električni radiator, prišraufan na strop.
1. Je lep
2. na stropu ni napoti
Kakšen razlok več za nakup, boš pa že težko našel.

Pri odločitvi za vrsto ogrevanja je zgodba silo podobna nakupu printerja.
Poceni printer - drage kartuše, drag printer - poceni tisk
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »