Gradnja in obnova > Energijski viri
IR paneli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IR paneli
Kateri model je merilec porabe in temperature? Ali sam izdela grafe? Zgleda v redu.
Naredi še en test, tokrat položi panel na tla, oz nekaj podstavi, da se ne vžge kakšen tepih.
Pri Ekosenu bi ti rekli, da imaš premalo močen IR panel. Big Grin
Citat:Evo sem s tem nesrečnim IR panelom naredil še en test.

[Slika: lmFAp1K.jpeg]

[Slika: C1DJMax.jpeg]

Zgoraj je delovanje IR Panela, spodaj je delovanje radiatorja. Enaki pogoji, pisarna zaprta (okna in vrata), pri testu z radiatorjem sem ga pozicioniral direktno pod IR Panel. Nastavljeno na 21°C (ker če bi dal 22°C tega IR panel sploh ne bi dosegel).
A bi lohk tako sliko dal, da bi se kaj videlo? To imaš samo signal za vklop?

Jst še vedno mislim, da panel pač ne dela tistih 40min ves čas na 750W, ampak ima notranji termostat, ki drži tistih 80°C na površini. Povprečna moč v tistih 40min pa je precej nižja.
Energetik81, shrani si sliko na računalnik pa jo boš videl v boljši resoluciji.
A, zdaj vidim. To je samo On-Off signal za vklop panela. Naj prilepi zraven še odjem panela, oz. skupno porabo v času testa za panel in za radiator. Grem skoraj stavit, da je panel porabil precej manj in zato tudi segrel manj.

Saj pravim, imam el. lojtro nekje 60x110cm s 600W grelcem. Ko doseže 65°, začne grelec ciklati in žre povprečno samo še tam 300W. Bi rekel da je podobno pri panelu.
Tistih 700W pri 80°C morda ne more oddati, zato prične ciklati. Medtem ko el. radiator lahko oddaja 750W trajno, ker je narebran.
Narebran, pa najbrž tudi to, da oddaja "navzgor". Panel pa dobi "v obraz" lastno toploto in morda zato tudi proži izklope (zato bolj gosta "žaga" na grafu).
@Energetik81 je izjavil: To je samo On-Off signal za vklop panela. Naj prilepi zraven še odjem panela, oz. skupno porabo v času testa za panel in za radiator. Grem skoraj stavit, da je panel porabil precej manj in zato tudi segrel manj.

Bi se kar strinjal z zgornjo ugotovitvijo. Sobni termostat sploh ni odklopil, zato sta delovala termostata IR panela in elektro radiatorja. Verjetno je bil elektro radiator oljni, zato tudi daljši čas ohlajanja. Sicer pa nič ne vemo, kakšne so toplotne izgube prostora.
Glede na to, da je testiral v istem prostoru (če sem prav razumel), so pogoji za obe grelni telesi načeloma enaki, razen, če je bila velika temperaturna razlika med enim in drugim dnevom testiranja (kar pa dvomim).
Povprečna zunanja temperatura med urami ko sem testiral je bila nižja v primeru radiatorja (sicer malenkostno), pa se je vseeno veliko bolje odrezal.

Kolega je bil na obisku in je stekla debata od tega panela, pa je rekel da so tudi pri njih nabavili en IR panel in da je tako močen, da spodaj skoraj ne moreš stat. In da konkretno segreje prostor. Tega ki sem ga imel jaz pa sploh ne čituš če spodaj stojiš (če sem dvignil roko da je 50cm od panela, potem sem čutil malo toplote).

Tako da ne vem. Dopuščam možnost da sem dobil škart robo. Sem že poslal panel nazaj prodajalcu iz Amazona in dobil vrnjen denar.
Za gretje (sploh z ''nule'' štejejo le W oz. kW...  
Nekajkrat sem že pisal o savni. Če prižgem IR panele (skupno 750W za savno cca1.2x1.2m) se ob vklopu oddaja panelov hitro občuti! Da pa je savna ''pogojno'' uporabna, da je segret prostor= klopi-predmeti (stene, nasloni) traja v ure..., da te vmes lahko mine do uporabe. 
Ker je kombinirana... s finsko pečjo na kamne 6kW le to uporabljam za predgretje. V tej kombinaciji je savna uporabna v pol ure- z lepo pregretim prostorom, kot predmeti...klopi. Nadalje ''dogrevajo'' IR paneli. 

Za moj okus torej dogrevanje prostorov z IR paneli DA (kaka kopalnica ipd..po potrebi).
Za samostojno ogrevanje... ne hvala!
Citat:Sem prišel po 18h v pisarno in se vsedel za mizo direkt pod IR panel. Tudi če sem čutil neko toploto v glavo, me je pa v noge po 5 minutah sedenja začelo neprijetno zebsti. Rešitev IR pod mizo... Angel
V tej točki ne morem razumet kako lahko nekdo sploh zagovarja IR panele kot rešitev za ogrevanje česarkoli...  
[Slika: huh.png]

Tu se ''navadni'' smrtniki ločimo od ''strokovnjakov=prodajalcev'' IR panelov Tongue  saj jih ne razumemo... Rolleyes Big Grin
  Poleg tega je potratno, v ''senco'' pa ne seže.
Saj poznate lep občutek sončka..., ko le tega prekrije oblak, stopiš v senco, zapiha  vetrc... se moč ''sonca'' 'izgubi'' v zimskem času-čeravno lepih toplih dni.
Drugo je poleti, ko je ozračje, zemljina-predmeti ogreta... je tudi v senci vroče... Wink
Tu pa nimaš prav, glede samostojnega ogrevanja. V tem primeru imaš panele prižgane 24/7 in so seveda vsi drugi predmeti ogreti ves čas.

Ampak ni pa prednosti pred navadnim el. radiatorjem.

Glede opisa poskusa v tej temi pa še vedno trdim, da panel ni delal kot bi moral oz. se je prepogosto izklapljal, verjetno glede na svoj interni termostat ali zaščito.
Citat:Tu pa nimaš prav, glede samostojnega ogrevanja.

Citat:Za moj okus torej dogrevanje prostorov z IR paneli DA (kaka kopalnica ipd..po potrebi).
Za samostojno ogrevanje... ne hvala!

Citat:Sem prišel po 18h v pisarno in se vsedel za mizo direkt pod IR panel. Tudi če sem čutil neko toploto v glavo, me je pa v noge po 5 minutah sedenja začelo neprijetno zebsti.
V tej točki ne morem razumet kako lahko nekdo sploh zagovarja IR panele kot rešitev za ogrevanje česarkoli... 
Poleg tega je potratno, v ''senco'' pa ne seže.
Nisem trdil, da ne gre , le na dolgi rok meni ( kot mnogim) ne paše- zaradi počutja, kot je opisan v citatu...
Če hočeš dobro ''pokritost'' (večji prostor) jih rabiš več - tudi stenska montaža ni odveč (tak panel pogojno seže ''pod mizo'', tisti nad njo pač ne, ter so noge dalje hladne...

Podobno kot različno ''občutimo'' IR panele, je pri prezračevanju. Rekuperatorja nekateri ne občutijo (predvsem lastniki-kot IR  Tongue  ); meni osebno je neprijetno , čeravno le za kratek čas obiska. 
Nisem pa napisal, da ne služi namenu...; da ne bo narobe razumljeno Wink
Zidanico bomo preuredili v objekt za stalno bivanje, cca 95 m2 pivrsine za ogrevanje, ena od idej so tudi IR paneli. Na celem spletu sem iskal mnenja ljudi, ki IR panele uporabljajo, koliko so placevali prej in koliko sedaj... NIČ!!!!! Eno samo prerekanje med kvazipoznavalci, pri vseh imajo to znanci, sosedje, vedo, ne more biti drugace.... Tudi tu......"Prepucavanje" med ljudmi, od katerih polovica ve, da nič ne ve, 40 % jih misli, da vedo vse, ceprav nimajjo pojma, desetino pa jih zgolj motita avto in promet podjetja g. Babiča.... Naj še enkrat vprašam: če lahko kdo iz lastnih izkusenj pove, kako je zadovoljen z IR paneli, kje jih je kupil, ali dovolj grejejo ter, koliko je plačeval za ogrevanje prej ( in s čim se je ogreval) ter, koliko plačuje za elektriko zdaj. Pa, koliko m2 ogreva.... Kdor nima IR panelov, naj moje vprašanje raje preskoci.
Hvala in lep pozdrav vsem skupaj.
Predlagam, da kupiš in čez mesec dni napišeš "izkušnjo".
Grelec je grelec al ja na steni kot slika, al pa na steni kot radiator. Prostor/stene/volumen je potrebno ogreti, fizika naredi svoje, elektro distributer pa konec meseca pošlje račun.
Ja, tud kolegi so zmontirali par panelov pred septembrom, zdaj pa ogrevajo s klimo, čemu, ce so ir paneli top... meni niso verjeli kaj bo, zdaj pa klima dela, o tem kakšna je izkušnja al pa računi pa niti bu, niti mu. 70m2, slabo izolirano.

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »