Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Začasna in poceni je imo navaden električni radiator. 500 W je nekam malo za neizolirano hišo.
Objave: 1472
Teme: 4
Ocena:
0
Urška ima prav, kar je začasno poceni.
Drugač 500W x iks, ni več tako malo.
Objave: 4975
Teme: 8
Ocena:
3
IR paneli so OK le v določenih primerih. Nikakor pa ne za začasno poceni rešitev.
Tudi jaz ti predlagam najcenejše električne radiatorje ali kaIoriferje. Drage IR panele pa ne. Ker gre za začasno rešitev, morda nabavis poceni kopalniške ir grelce za 50 €, ki grejejo ravnotako dobro kot dragi IR paneli. Res je pa tudi, da niso tako lepi kot IR paneli. Poraba el. energije bo v obeh primerih enaka.
To je le moje mnenje. Se bo našel kdo, ki se s tem ne bo strinjal.
Ni vse črno kar je belo.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Za začasno rešitev kupi na Bolhi električni oljni ali panelni radiator moči 2000 W in pa en kalorifer enake moči. Vse skupaj te mora priti manj kot 50 €. Primarno se boš ogreval z oljnim radiatorjem, s kaloriferjem pa boš pokrival špice v ekstremnem mrazu. Za razliko v ceni do IR panele pa si privošči nekaj za svojo dušo.
Objave: 106
Teme: 21
Ocena:
0
Hvala za tele odzive. Verjetno bom res tako rešil.
Alanford, v katerih primerih bi priporočil IR panele?
IR paneli me zanimajo predvsem zaradi akumulacije toplote - glavna prednost naj bi bila ker grejejo s sevanjem in ne konvekcijo.
A je kdo tukaj ki se zares greje na IR panele?
Objave: 99
Teme: 3
Ocena:
0
Jaz sem dostikrat v eni hiši, ki se cela greje na IR panele. Grozn občutek sevanja in nabijanja v zgornji del telesa.
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
Imamo druzinske kolege, ki komplet hiso 120m2 ogrevajo z IR paneli. Meni osebno ta nacin ne odgovarja, je nekako drugacna toplota, oni pa so prezadovoljni in o kaksni drugi varianti sploh ne razmisljajo.
Ocena:
3
IR paneli bi mi prišli v poštev, če bi mi bili všeč in če bi imel v žepu veliko (preveč) cvenka in v naslednjih primerih:
1. Imam vikend, ki ni ogrevan, ker tam ni nikogar, ker nočem metati denarja stran z non-stop ogrevanjem. Vendar, ko sem tam, ne želim, da me zebe. Paneli s sevanjem delujejo takoj ob vključitvi neposredno na vsa telesa. Zrak seveda ne. Stene zaradi akumulacihe in zrak zaradi nezmožnosti absorpcije bodo dolgo ostali hladni. Medtem, ko bo sevanje prijetno grelo naša lastna telesa. Seveda bo prijetno samo, če bodo paneli razporejeni po vseh stenah vključno s stropom. Torej govorimo o večjem številu panelov, kar investicijsko gledano ni mačji kašelj. Stroškovno gledano bo seveda poraba tiste dni, ko bom uporabljal vikend visoki, ker pa je to le nekaj dni na leto, spet to velilo ne pomeni. No ja, če imam za vikend, bom imel menda tudi za panele.
2. Sem v stavbi, ki je dobro toplotno izolirana, kjer se je do sedaj ogrevalo z lokalnimi kurišči. Razvoda doplote ni (cevne napeljave in talnega gretja). Pri zamenjavi ogrevalnega sistema pa ne želim popolnoma razsuti stanovanja. Zato se grejem z IR paneli non stop. Poraba ne bo pretirana. Bo pa še vedno precej večja od porabe nekaterih drugih alternativnih virov toplote (toplotna črpalka, klima ipd....)
3. Ipd
P.s.edit:
Ne vem od kod tebi to, da so IR paneli dobri zaradi akumulacije.
Lp
Ni vse črno kar je belo.
Objave: 106
Teme: 21
Ocena:
0
Super razlaga, že vidim da to ni zame, za takrat ko bo premrzlo bo oljni radiator oddelal svoje.
IR paneli naj bi dobro skrbeli za akumulacijo, ker ogrevajo tla in stene okrog sebe, ne pa zraka. Zato naj bi bila potrebna nižja temperatura zraka (kot na sončen zimski dan). Hkrati pa se termična masa počasi ohlaja in segreva prostor tudi po izklopu IR panelov.
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Dobro, te fore ti je prodajal en ne preveč bister prodajalec panelov. Kaj pa talno gretje ogreva drugega kot tla? Radiatorji pa res najprej ogreje zrak, šele potem predmete, tlake, itd. So pa zato radiatorji bolj odzivni od talnega (čeprav pri talnem bolj kot ne vsi ciljajo na 24-urno ogrevanje in odzivnost radiatorjev proti talnemu posledično več ni prednost). Pod črto pa za doseganje določene temperature v prostoru pri določeni zunanji temperaturi rabiš vedno enako "količino" energije. Ne glede na vir ogrevanja. In samo vprašanje je, kateri vir je dražji. Štrom pa ni poceni; pa naj gre za konvekcijo pri električnih radiatorjih, ali pa IR sevanje preko panelov. Sem mel pred cajtom eno FB debato z lastnikom Ekosena, pa največ kar je njegov intelekt folgal je bila trditev, da jaz tega ne razumem in da (pazi to) se prenos toplote pri IR panelih ne da razložit.
Kot ti je alanford napisal, IR paneli pridejo resnično prav zgolj v zelo ozkem segmentu uporabnosti. Pri domači uporabi imajo morda to prednost, da zaradi direktnega sevanja v telo ni potrebna tako visoka temperatura v prostoru kot sicer, ampak ta ista prednost je hkrati zelo dvomljiva. Kaj pa, ko nisi direktno izpostavljen panelu?
Objave: 192
Ocena:
0
Ali bo IR panel seval toploto tudi na steno na kateri je montiran, ali samo naprej?
Rabim minimalno dodatno ogreti eno zunanjo steno kjer imam težave.
Ali mogoče kakšna druga rešitev?
Ocena:
3
Seva samo naprej. Zato rabiš dva, vsakega na svoji nasprotni steni.
Ni vse črno kar je belo.
Objave: 192
Ocena:
0
Hvala
V bistvu rabim karkoli električnega ...visokega in ozkega :D ki bi predvsem grel steno
Kakšna ideja?