Gradnja in obnova > Energijski viri
IR paneli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IR paneli
#1
Iščem kakšno staro temo, pa je ne najdem.

Obstaja več tipov IR panelov - keramični, stekleni, aluminjasti... kje si lahko preberem kaj neodvisnega o razlikah med njimi? Vse kar sem našel so bili bolj ali manj reklamni teksti...

Našel sem tudi nekaj cenejših panelov ca 70€ za 500W (recimo https://www.ideo.si/IR_paneli/IR_grelni ... 0476_LINEA). Zakaj je toliko cenejši oz. so ostali dražji?

Zanima me tudi na splošno, na kaj bi moram paziti pri nakupu.

Moja situacija: starejša hiša, ki se jo ne splača obnavljati (v kratkem bo nova). Ogreval bi:

- en neogrevan prostor (zasilna spalnica) z visokim stropom in površino ca 10 m2. Dve steni in strop (delno v nagibu - mansarda) so opaženi. Ena stena je opečnata (dejansko je to zaprt balkon). Stena nasproti je zunanja in ima tudi precej oken. Panel sem mislil obesiti kar na opaž na poševnino.

- dogrevanje kopalnice ca 7 m2.

Kot rečeno, iščem začasno in zato poceni rešitev.
#2
Začasna in poceni je imo navaden električni radiator. 500 W je nekam malo za neizolirano hišo.
#3
Urška ima prav, kar je začasno poceni.
Drugač 500W x iks, ni več tako malo.
#4
IR paneli so OK le v določenih primerih. Nikakor pa ne za začasno poceni rešitev.
Tudi jaz ti predlagam najcenejše električne radiatorje ali kaIoriferje. Drage IR panele pa ne. Ker gre za začasno rešitev, morda nabavis poceni kopalniške ir grelce za 50 €, ki grejejo ravnotako dobro kot dragi IR paneli. Res je pa tudi, da niso tako lepi kot IR paneli. Poraba el. energije bo v obeh primerih enaka.

To je le moje mnenje. Se bo našel kdo, ki se s tem ne bo strinjal.

Ni vse črno kar je belo.
#5
Za začasno rešitev kupi na Bolhi električni oljni ali panelni radiator moči 2000 W in pa en kalorifer enake moči. Vse skupaj te mora priti manj kot 50 €. Primarno se boš ogreval z oljnim radiatorjem, s kaloriferjem pa boš pokrival špice v ekstremnem mrazu. Za razliko v ceni do IR panele pa si privošči nekaj za svojo dušo.
#6
Hvala za tele odzive. Verjetno bom res tako rešil.

Alanford, v katerih primerih bi priporočil IR panele?

IR paneli me zanimajo predvsem zaradi akumulacije toplote - glavna prednost naj bi bila ker grejejo s sevanjem in ne konvekcijo.

A je kdo tukaj ki se zares greje na IR panele?
#7
Jaz sem dostikrat v eni hiši, ki se cela greje na IR panele. Grozn občutek sevanja in nabijanja v zgornji del telesa.
#8
Imamo druzinske kolege, ki komplet hiso 120m2 ogrevajo z IR paneli. Meni osebno ta nacin ne odgovarja, je nekako drugacna toplota, oni pa so prezadovoljni in o kaksni drugi varianti sploh ne razmisljajo.
#9
IR paneli bi mi prišli v poštev, če bi mi bili všeč in če bi imel v žepu veliko (preveč) cvenka in v naslednjih primerih:

1. Imam vikend, ki ni ogrevan, ker tam ni nikogar, ker nočem metati denarja stran z non-stop ogrevanjem. Vendar, ko sem tam, ne želim, da me zebe. Paneli s sevanjem delujejo takoj ob vključitvi neposredno na vsa telesa. Zrak seveda ne. Stene zaradi akumulacihe in zrak zaradi nezmožnosti absorpcije bodo dolgo ostali hladni. Medtem, ko bo sevanje prijetno grelo naša lastna telesa. Seveda bo prijetno samo, če bodo paneli razporejeni po vseh stenah vključno s stropom. Torej govorimo o večjem številu panelov, kar investicijsko gledano ni mačji kašelj. Stroškovno gledano bo seveda poraba tiste dni, ko bom uporabljal vikend visoki, ker pa je to le nekaj dni na leto, spet to velilo ne pomeni. No ja, če imam za vikend, bom imel menda tudi za panele.

2. Sem v stavbi, ki je dobro toplotno izolirana, kjer se je do sedaj ogrevalo z lokalnimi kurišči. Razvoda doplote ni (cevne napeljave in talnega gretja). Pri zamenjavi ogrevalnega sistema pa ne želim popolnoma razsuti stanovanja. Zato se grejem z IR paneli non stop. Poraba ne bo pretirana. Bo pa še vedno precej večja od porabe nekaterih drugih alternativnih virov toplote (toplotna črpalka, klima ipd....)

3. IpdP.s.edit:
Ne vem od kod tebi to, da so IR paneli dobri zaradi akumulacije.

Lp

Ni vse črno kar je belo.
#10
Super razlaga, že vidim da to ni zame, za takrat ko bo premrzlo bo oljni radiator oddelal svoje.

IR paneli naj bi dobro skrbeli za akumulacijo, ker ogrevajo tla in stene okrog sebe, ne pa zraka. Zato naj bi bila potrebna nižja temperatura zraka (kot na sončen zimski dan). Hkrati pa se termična masa počasi ohlaja in segreva prostor tudi po izklopu IR panelov.
#11
Dobro, te fore ti je prodajal en ne preveč bister prodajalec panelov. Kaj pa talno gretje ogreva drugega kot tla? Radiatorji pa res najprej ogreje zrak, šele potem predmete, tlake, itd. So pa zato radiatorji bolj odzivni od talnega (čeprav pri talnem bolj kot ne vsi ciljajo na 24-urno ogrevanje in odzivnost radiatorjev proti talnemu posledično več ni prednost). Pod črto pa za doseganje določene temperature v prostoru pri določeni zunanji temperaturi rabiš vedno enako "količino" energije. Ne glede na vir ogrevanja. In samo vprašanje je, kateri vir je dražji. Štrom pa ni poceni; pa naj gre za konvekcijo pri električnih radiatorjih, ali pa IR sevanje preko panelov. Sem mel pred cajtom eno FB debato z lastnikom Ekosena, pa največ kar je njegov intelekt folgal je bila trditev, da jaz tega ne razumem in da (pazi to) se prenos toplote pri IR panelih ne da razložit.

Kot ti je alanford napisal, IR paneli pridejo resnično prav zgolj v zelo ozkem segmentu uporabnosti. Pri domači uporabi imajo morda to prednost, da zaradi direktnega sevanja v telo ni potrebna tako visoka temperatura v prostoru kot sicer, ampak ta ista prednost je hkrati zelo dvomljiva. Kaj pa, ko nisi direktno izpostavljen panelu?
#12
aladin Napisal:Super razlaga, že vidim da to ni zame, za takrat ko bo premrzlo bo oljni radiator oddelal svoje.

IR paneli naj bi dobro skrbeli za akumulacijo, ker ogrevajo tla in stene okrog sebe, ne pa zraka. Zato naj bi bila potrebna nižja temperatura zraka (kot na sončen zimski dan). Hkrati pa se termična masa počasi ohlaja in segreva prostor tudi po izklopu IR panelov.
Aladin, ti si že preveč nasedel reklamam. IR paneli več toplote oddajo s konvekcijo kot sevanjem, saj so nizkotemperaturni. "Sevajo" točno tako kot navaden radiator s 85°C vodo.
Precej bolj seva kvarčna IR pečka, tisto dejansko več seva kot odda s konvekcijo.

Tudi jaz bi jih uporabil kvečjemu za tako uporabo, kot je napisal Alanford. Hladen vikend, prideš in prižgeš strateško postavljene IR grelce. Nenazadnje sem to počel med gradnjo bajte, prišel na +5°C in vštekal - takoj toplota, seveda sem moral stati direktno pred grelcem, da je bilo toplo.
Ampak jasno ne bi nabavljal nategunsko dragih panelov, pač pa kvarčne IR pečke, ki so 40€ po komadu.

Za tvojo uporabo pa pridejo absolutno v poštev baubau oljni radiatorčki, vsi imajo več stopenj moči in vgrajen termostat. Tišina, udobje in poceni investicija.
#13
Ali bo IR panel seval toploto tudi na steno na kateri je montiran, ali samo naprej?

Rabim minimalno dodatno ogreti eno zunanjo steno kjer imam težave.

Ali mogoče kakšna druga rešitev?
#14
Seva samo naprej. Zato rabiš dva, vsakega na svoji nasprotni steni.

Ni vse črno kar je belo.
#15
Hvala

V bistvu rabim karkoli električnega ...visokega in ozkega Big Grin ki bi predvsem grel steno

Kakšna ideja?


Skok na forum:
Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »