Kar naredi dom > Sobne rastline in dekoracija
Trajnice v polsenci, ki se ne širijo v travo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trajnice v polsenci, ki se ne širijo v travo
#1
Živjo. V ta podforum pišem, ker je podforum Vrt in okolica praktično samo tehnične narave in dvomim, da bi zainteresirani sploh brali.
Okoli dreves nameravam izdelati robnik ter med deblom in robnikom posaditi trajnice. Osvetlitev bi ocenil za polsenčno, ker drevo ni tako zelo gosto.
Ali zna kdo priporočiti, katere trajnice so primerne. Izogniti se želim trajnicam, ki bi se lahko s koreninami ali semeni razširile v travo npr. vijolice, trobentice. Katere rastline so npr. zelo primerne ali povsem neprimerne.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#2
Sadno ali okrasno drevje? Drugače se meni za senco zelo dopadejo hoste. Imajo lepo pisano listje, lahko kombiniraš različne barve listov, višine...
#3
Češnja, zaenkrat kar dobro obrezana. Na hoste sem že pomislil, čeprav bi rad posadil vsaj dve cvetoči trajnici, za kombinirano cvetenje preko sezone.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#4
Manj ko je na voljo svetlobe, bolj je cvetje skromno, so pa pisani listi tisti, ki navadno pritegnejo pozornost. Največ svetlobe je na voljo spomladi, še preden se drevo olista, zato je seznam spomladi cvetočih rastlin bogatejši kot kasneje cvetočih. Zelo pozno (maj) cvetoče narcise in tulipani so pogojno primerni, sicer pa lahko zbiraš med vsemi ostalimi spomladi cvetočimi čebulicami (narcise, tulipani, žefrani, jarice, hijacinte, morske čebulice, okrasni luki, anemona blanda...). Spomladi cvetijo tudi teloh, bergenija, pljučnik, petelinček (corydalis), vsi so prvi znanilci pomladi. Nekoliko kasneje pridejo na vrsto divjakovec (doronicum), jetrnik, orlice, pljučnik, vimčki, brunera (npr. brunnera Jack Frost), srčki (dicentra), Salomonov pečat, mrtve koprive, arabščica, vrtni avrikelj... Začetek poletja oznanijo krvomočnice (geranije), sledijo kresnice (astilbe), Corydalis lutea cveti od maja do septembra, žabja lilija, preobjeda (sicer strupena). Sezono jeseni zaključijo ciklame, cimifuga, japonske anemone (če ni premočna senca).
Veliko se za podzasaditev uporablja tudi navadni zimzelen (Vinca minor), ki ima podoben tip rasti kot bršljan. Listi so zeleni ali pa pisani (zlato rumeno zeleni), spomladi cveti vijolično. Kar bo zrastlo preko robnika, boš moral porezati (1x, 2x letno), sicer se bo ukoreninil na travi.
Pogosto se priporoča tudi valdštajnijo, ki ji je senca pisana na kožo in se hitro razraste, vendar ne vem, kako invazivna zna biti za travo.
Pri izbiri rastlin greš lahko tudi v vertikalo, npr. s srobotom. Korenine bodo v senci zaščitene pred pregrevanjem, za oporo pa bo izkoristil obstoječe drevo. Izbereš lahko sorto, ki cveti dvakrat, spomladi in nato še pocvita poleti. Pri nekaterih sortah se spomladanski cvet po videzu razlikuje od poletnega.
Zgoraj so že bile omenjene hoste, ki tudi lepo cvetijo.
Če ne želiš, da se ti rože zasejejo med travo, poreži cvetna stebla preden semena dozorijo.
#5
Gospodična kresnička, hvala za izčrpen odgovor. Kar veliko idej za predelati. Dobro opozorilo, če bo potrebno rezati cvetove, potem bolje ne saditi drobnocvetk.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#6
Niti ni veliko dela tudi pri drobnih cvetovih, če so stebla višja od listov. Primeš vsa stebla v šop in odrežeš. Nekatere rože lahko po cvetenju odrežeš tudi pri tleh skupaj z listi (pokosiš), jih tako celo malo pomladiš in odstaniš še liste, ki so odmri med zimo (če gre za zimzelene), vendar pa imaš potem nekaj časa prazen prostor na gredi - upoštevaj pri načrtovanju zasaditve.
Glede na to da gre za sadno drevo, bi se jaz ozrla po permakukturnih rešitvah podzasaditev. Ideja je v tem, da izbereš rastline, ki so medsebojno koristne - odganjanje škodljivcev, privabljanje koristnih predatorjev in opraševalcev, gnojenje - bodisi rastline, ki so sposobne vezati iz zraka dušik, bodisi rastline, ki črpajo hranila globoko iz zemlje in ko razpadajo, ta hranila nudijo drevesu). Ob dobro zamišljenem sadilnem načrtu lahko izkoristiš vse višinske "sfere" rasti, od plazečih rastlin do plezalk, in tako maksimiraš pridelek na omejenem prostoru. Če pravilno posadiš rastline, ti po tem, ko se vrastejo, ni potrebno storiti ničesar več (zalivanje, pletje, gnojenje), samo še pobiraš pridelek - predvsem zato, ker je prst ob upoštevanju permakukturnega vrtnarjenja neverjetno živa, zdrava in rodovitna. Tole sicer ne gre skupaj s škropljejem trate proti plevelu, vendar vseeno morda najdeš kaj uporabnega. Slovenskih strani načeloma ne iščem in zato ne poznam, najde pa Google polno zadetkov z navodili zasaditve, če vtipkaš "cherry tree guild, fruit tree guild, forest garden". Glede na "Gospodično kresničko" predvidevam, da nimaš problemov z angleščino. Sicer pa povej, napišem kaj več, ko bom imela čas.
#7
Hvala še enkrat. Pregledujem predloge in najbolj so mi interesantni sroboti, ki sicer potrebujejo kar velike sadilne jame, cvetijo pa dvakrat v sezoni. Ali je možno tolikšne sadilne jame izkopati med koreninami še ne vem.
Npr. valšandije nikakor ne pridejo v poštev, ker se širijo s stoloni. V bistvu je zelo podobna plazeči zlatici. Tudi Vinca Minor je precej agresivna pri širjenju.
Mogoče bi srobote kombiniral še z eno drugo širikolistno rastlino, mogoče hosto ali enoletno okrasno koprivo.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#8
Skoplješ 10cm globjo luknjo kot je visok lonec. Kupi čim mlajši srobot, da bo lonec čim manjšiSmile Nekatere sorte se sadi tako globoko, kot so prej rastle, nekaj tukaj https://www.liza.si/moj-lepi-vrt/pravil ... a-srobote/. K drevesu boš posadil samo en srobot in če ne boš kopal ravno tam, kjer je največ korenin, si bo drevo gotovo opomoglo. Če te vseeno skrbi, potem naredi okoli drevesa dvignjeno gredo, npr. https://www.google.com/search?q=raised+ ... 24&bih=768.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »