Gradnja in obnova > Napeljave
Radiatorski ventili

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radiatorski ventili
#1
A mi lahko kdo, ki se spozna pove ali so to ventili za eno ali dvocevni sistem?

Na sliki so ventili in kako imam vezano iz kotlovnice v mansardo kjer so radiatorji. Spodaj je talno. Iz vsega videnega bi sklepal, da imam 3 veje po recimo 2 enocevna radiatorja (vseh radiatorjev je 5 + kopalniški).
Koliko sem eksperimentiral mislim, da če so ventili obrnjeni vertikalno gre voda v radiator, če so horizontalno gre samo preko ventila?
Ali lahko te ventile obrnem pod 45 st in bo šlo nekaj v radiator nekaj po krogu naprej? Skrbi me ker imam na radiatorjih termostatske glave. A je to sploh ok za enocevni sistem? A ne zapre termostatska glava potem celotnega enocevnega kroga?

[Slika: img20181007222520.jpg]

[Slika: img20181007202001.jpg]
#2
Kotni priklop na sliki verjetno lahko za oba sistema, odviti bi moral sredinski pokrovček na prehodu med obema priključkoma, tam se lahko regulira pretok skozi sam priklop v primeru enocevnega sistema, pri dvocevnem je ta prehod zaprt in usmeri ogrevno vodo skozi radiator preko zapiral, ki jih odpiraš ali zapiraš s tistimi zareznimi čepi. Če sta v zaprtem položaju - vodoravno ni pretoka skozi radiator,v nasprotnem primeru pa je pretok regulira vgrajen termostatski ventil na vrhu radiatorja. Če je priklop pravilno nastavljen za posamezen sistem, potem ni možno, da bi z zapiranjem ventila zgoraj vplival na pretok skozi določeno vejo. Kaj pa pravi mojster, ki je to naredil ?
#3
Žal mojstra ni. Sem kupil "rabljeno" hišo, lastnik se pa bolj malo spozna.
#4
Da ne odpiram nove teme.
V enem radiatorju mi je začelo piskat, Močno in glasno. Ne lih neprestano, ampak kar nekaj ur na dan. Pomaga če ventil odprem do konca, včasih pa tudi takrat prične spet piskat. Vsekakor pa vrtenje ventila vpliva na piskanje.
Menjava termostatske kape za navadno ne pomaga. Še vedno žvižga ko je ventil zaprt ali priprt.

Ostali radiatorji ne žvižgajo, tudi drugi v bloku nimajo težav.

Verjetno je kriv ventil? Ali je lahko še kaj drugega.

Menjava ventila upam da reši zadevo?
#5
Snami glavo iz ventila, ter z kakšnimi klešči pritiskaj tisto iglo ki je na sredini. Šteka ti igla. Drugače pa je potrebna menjava ventila, kar bo pa sedaj v začetku kurilne sezone v bloku malo težje in predvsem drago.
#6
Vem da bo pač potrebno zamrzovanje cevi. A mi cena sploh ni pomembna, samo da se rešim tega nadležnega piskanja, ki ga res ne morem poslušati celo zimo.
Upam samo da bo nov ventil zadevo rešil. ?
#7
Saj so ti napisali. Klešče v roko, pa najprej brezplačno poskusi rešit zadevo. Zakaj takoj obupati? Sam sem pri starih termostatskih ventilih vsako jesen ven vlačil igle, pa noter tlačil. Res je, da sem po tistih manevrih zamenjal komplet ventile, problemi so izginili.


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »