Objave: 21
Teme: 2
Ocena:
0
Rešitev z termostatskim ventilom seveda ni uredu, ker v primeru uporabe tega ventila izgubim funkcijo varovanja peči pred pregretjem. Seltronov krmilni sistem WDC20 ima funkcijo varovanja peči pred pregretje. To pomeni, da v primeru pregretja kotala 100 ali več stopin požene črpalko za ogrevanje sanitarne vode in s tem dodatno ohladi peč, čeprav je temperatura sanitarne vode že dosežena.
Kakor koli montiral sem še tretji proti povratni ventil (gravitačno zaporo) na povratni vod črpalke za ogrevanje sanitarne vode. Sedaj voda ne kroži več samodejno (z delovnjem sosednje črpalke), temperatura ostane na nastavljenih 50C . Smo vstrajen je treba biti ...
Objave: 16471
Teme: 48
Ocena:
50
Tebi pa res ni popolnoma nič jasno.
Ampak živi dalje v svoji nevednosti. Mene to ne moti.
BTW, ker se ti ne da poguglati, ta ventil omogoča da gre proti pipam vedno enaka, prednastavljena, temperatura vode. Tako bo iz pipe, recimo, vedno prišla 50 stopinjska voda. Pa čeprav ima voda v bojlerju 50, 60 ali 100 stopinj. To ti med drugim omogoča manj kurjenja poleti. Če tako ogrevaš vodo. Ni vseeno ali imaš 300l na 45 ali na 85 stopinj. Zaloga tople vode se spremeni.
Pa da ne boš dodatno spraševal, NE, če je v bojlerju 40 stopinj zaradi uporabe tega ventila ne bo šla iz bojlerja 50 stopinjska voda. Pri tebi se mi zdi, da bi bilo to lahko naslednje vprašanje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
50
Sem že omenil.
Tisti s kolektorji to moramo imeti. Ni fajn, ko ti pride para iz pipe, če se spozabiš in poleti odpreš le vročo.
Obvezen je tudi pri pečeh na drva. Tudi tam je bojler na 80 stopinj in več. Le blesav centralnar ga ne zmontira.
Objave: 1525
Teme: 3
Ocena:
14
Najdi nekje električno shemo za tvoj motor. Tam boš videl katera žica zapira ventil. Na to žico moraš takrat ko ugasne črpalka pripeljat napetost. To lahko narediš z kakšnim relejem, ki ima NO in NC kontakte.
Objave: 422
Teme: 21
Ocena:
1
20.10.2019 ob 08:45
(*Zadnja sprememba objave: 20.10.2019 ob 08:47 uporabnik kurili.)
Samo pogon na mešalni ventil in vezavo da se odpre ko je v hiši potreba po toploti. Topla voda se vedno dviguje in sam črpalka ne tesni dovolj da voda ne bi krožila. Sam sem do rekonsrukcijew imel na takem ventilu motor misli da Frštov.
Samo pogon na mešalni ventil in vezavo da se odpre ko je v hiši potreba po toploti. Topla voda se vedno dviguje in sam črpalka ne tesni dovolj da voda ne bi krožila. Sam sem do rekonsrukcijew imel na takem ventilu motor misli da Frštov.
Objave: 75
Teme: 10
Ocena:
0
Da malo obudim temo gravitacijskih zapor.
Sam imam peč na drva povezano z ladomatom. Odjem vode je na vrhu zalogovnika, voda iz peči je malo pod vrhom zalogovnika, povratek je na dnu zalogovnika.
Uparobaljam radiatorsko in talno gretje + ogrevanje sanitarne vode. Za vsako pumpo ogrevanja imam mešalne ventile, katere lahko z motorji reguliram.
Za sanitarno vodo uporabljam cevni termostat, katerega nastavim ali izključim ročno po potrebi.
Imam pa sledeče vprašanje. Občutek imam, da se mi 800 litrski zalogovnik preveč hitro ohladi, namreč če ga zvečer segrejem do 75-80 stopinj je zjutraj že skoraj na 30. Talnega gretja imam 50m2 + 6 radiatorjev.
Nimam pa med pečjo in zalogovnikom gravitacijskih zapor.
Mislim, da mi po končanem kurjenju voda kroži med pečjo in zalogovnikom, s tem mi seveda ohlaja tudi peč.
Imam namen v holandce vstaviti gravitacijsko zaporo, druge opcije trenutno nimam.
Vaše razmišljanje, prosim.
BI s tem kaj pridobil, oziroma ne bi tako hitro ohladil zalogovnika ?
Še to, zjutraj, če je v zalogovniku še 40 stipinj ima tudi peč 40 stopinj.
Hvala za povratno informacijo, oziroma razmišljanje.
LP, Aleš
Objave: 60
Teme: 2
Ocena:
0
Kako imaš narejeno krmiljenje (prižiganje/ugašanje) ladomata??
Ocena:
50
Očitno nimaš ladomata (ali pa ne dela), če ti res voda pri 40 stopinjah še vedno skozi peč kroži.
Gravitačna bo bolj malo nucala, če kakšna pumpa dela, tista od talnega verjetno že.
Objave: 7826
Teme: 17
Ocena:
-189
Kateri laddomat imaš in kateri termostatski vložek je vstavljen?