Gradnja in obnova > Energijski viri
Kroženje tople vode brez črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kroženje tople vode brez črpalke
Motorni ventil je opcija in bi ga vzel tudi za 100eur, kaj točno pa dela-poleg tega da preprečuje nekontrolirano kroženje vode?
Oziroma kam se ga vgradi, ali morda z njim nadomestim kakšen obstoječi element npr. mešalni ventil (glede na to da je star)?

Morda kdo ve, če se da na Ecom2 gorilec priključit termostat?

Fery kje imaš ta ventil za 20eur?
Zapre ogrevalni krog!? Kaj pa naj bi drugega delal?
Nadomestiš navadnega in motor zvežeš skupaj s pumpo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
Če namontiraš elktromotorni pogon na mešalni ventil oz. ga zamenjaš (kar je glede na videz obstoječega precej boljša možnost) potem imaš na voljo več možnosti. V prehodnih obdobjih ga lahko nastaviš (z vgrajenimi stikali) da ti mešalni ventil odpira le delno in povsem zapira, ko ti je dovolj toplo. Potem pač ta stikala po potrebi prestavljaš. Lahko pa si umisliš kakšno avtomatiko kateri ti bo mešalni ventil odpiral za toliko, kot boš v vsakem trenutku potreboval za udobno klimo. Ob tem pa bo v peči ves čas takšna temperatura, kot jo potrebuje za svoje delovanje.

PS- gre tudi, kot je zapisal Fery a boljša je varianta z mešelnim ventilom, saj imaš več tako možnosti izboljševanja sistema.
Ja ravno zato sprašujem, ker razmišljam v smeri menjave mešalnega ventila, morda s kakšno avtomatiko...pač raje zdaj dam malo več denarja in imam dosti boljši sistem, morda celo predpripravljen za morebitno nadgradnjo centralnega ogrevanja nekoč v prihodnosti.

Res rabim enga majstra, da pride tole pogledat in narest...

Se pravi, ko omenjata avtomatiko...mislita na mešalni ventil in neko Seltron vremensko avtomatiko? Al sem zdaj že pomešal jabolka, krompir in še limone in govorim totalne nesmisle?
Nič ne govoriš nesmislov:
Mešalni ventil+neka avtomatika (npr. Seltron)= udobje ob najmanjši možni porabi peletov.

Ti pa toplo priporočam majstra, da si stvar podrobno ogleda in ti izvede nadgradnjo sistema.
En majstr ga je že peljal scat.
Ok, next...
Tebi pa ni čisto vse jasno, a?
Na forum se ne pride zato, da se najde rešitev, ampak da se stvari zakomplicira. In neskončno melje o njih.
Vsaj to bi ti bilo lahko jasno.
Fery Napisal:En majstr ga je že peljal scat.
Ok, next...

Mene ne, je pa verjetno moja starša, ki pa nista znala uporabljat interneta in tega foruma. Ampak tako pač je, tut tebe bi se dalo na kakem področju peljat scat, pa nisi zato nič manj vreden
frane1 Napisal:@pisco
Najmanjšo možno porabo pelet,boš naredu samo s tem,da iz obstoječe peči,ki jo imaš,izvlečeš dober odjem oz prenos toplote v vodo.
Jebeš ti motorne pogone pa vremenske regulacije,če gre pol v rajfnk.

Lani sem sam naredil turbolatorje in dodal tudi zaslonko v kurišču, da sem upočasnil tok in zmanjšal pritisk v raufenk, temperatura je padla iz 210 na okoli 140 stopinj (merjeno z amaterskim termometrom) na 50cm izhoda iz kotla, torej sem nekaj malega optimizacije že naredil, ne vem pa kako bi izračunal izkoristek kotla tako da teh številk nimam.

Zato bi pa rad nadaljeval tam kjer sem lani končal in ogrevanje še kaj izboljšal.
Jaz imam pa problem, da mi kljub na novo vgrajeni gravitačni zapori voda še vedno kroži. Na novo je bil vgrajen set Vselect ( mešalni ventil, Vilo pumpa), ner naknadno vgrajena še gravitačna zapora. Kaj bi lahko bil vzrok? Razmišljam o namestitvi ventila na el. pogon da bo mir...
pisco Napisal:
frane1 Napisal:@pisco
Najmanjšo možno porabo pelet,boš naredu samo s tem,da iz obstoječe peči,ki jo imaš,izvlečeš dober odjem oz prenos toplote v vodo.
Jebeš ti motorne pogone pa vremenske regulacije,če gre pol v rajfnk.

Lani sem sam naredil turbolatorje in dodal tudi zaslonko v kurišču, da sem upočasnil tok in zmanjšal pritisk v raufenk, temperatura je padla iz 210 na okoli 140 stopinj (merjeno z amaterskim termometrom) na 50cm izhoda iz kotla, torej sem nekaj malega optimizacije že naredil, ne vem pa kako bi izračunal izkoristek kotla tako da teh številk nimam.

Zato bi pa rad nadaljeval tam kjer sem lani končal in ogrevanje še kaj izboljšal.

Zd.
Dobro si se lotil izkoristka peči. ti čestitam.

Zdaj nekaj uprašanj :
1. Zakaj imaš peč?
2. Kdaj naj obratuje peč?
3. Kako naj peč ve ,da je v stanovanju prehladno in kdo naj jo zažene ?
4. Koliko proizvedene toplote naj gre v stanovanje, da bom imel dober izkoristek ?
5. Če ne rabim toplote. kaj na dela peč?
6. Kako preprečim , da bi se stanovanje prehitro ohladilo in bi peč ponovno štartala.
7. Kam je bolje da gre zaostala toplota v peči.
8. Kakšen je izkoristek hladnejše peči proti vroči

In če na vsa uprašanja odgovorimo =

1 = Peč imaš, da greje vodo in jo pošilja v stanovanje
2= Peč naj ogreva , ko je v stanovanju prehladno.
3= Od termostata zve , da je prehladno, naj jo še zažene.
4= V stanovanje naj gre vsa razpoložljiva toplota. zato naj zalavfa lavfa črpalka.
5= Če ne rabim ogrevanja naj peč in črpalka mirujeta.
6= Toplota iz peči naj počasi dogreva ohlajajoče radiatorje- termosifonsko
7= V stanovanje , ne bo hitrega nihanja temp.
8= Občutno boljši.

Takšne predloge si že dobil.
Če se z trditvami strinjaš , potem veš kaj ti je narediti.
Odgovori si sam.

Odgovor preveri spodaj!!
Peč in črpalko na prižiga in ugaša sobni termostat. Nobenih ventilov ali vložkov ne rabiš. še posebej za bojler ne.
Cenejše varjante z boljšim izkoristkom v danem primeru ni!!!!
Še kakšno uprašaje? Vse bo prej caruznalo, kod peč zaradi kondenca.!!!
LP.
m.matic Napisal:Jaz imam pa problem, da mi kljub na novo vgrajeni gravitačni zapori voda še vedno kroži. Na novo je bil vgrajen set Vselect ( mešalni ventil, Vilo pumpa), ner naknadno vgrajena še gravitačna zapora. Kaj bi lahko bil vzrok? Razmišljam o namestitvi ventila na el. pogon da bo mir...

Kaj na mešalnem ventilu imaš motorni pogon?
Če ga na roko odpiraš/zapiraš potem daj nanj motorni pogon in ko imaš v hiši dovolj toplo, sobni termostat ugasne črpalko in zapre ventil. Tako boš preprečil termosifonsko kroženje.

Gravitacijska zapora pa ne preprečuje termosifonskega kroženja, razen če je zelo šibko.
Huh sebek tole je pa odlična rešitev. Mešalni ventil ima tudi motorni pogon vendar ni še zvezan. Gre za set od Vetota Vselect kjer je mešalni ventil ESBE VRG 130. Kako se zveže motorni pogon?

Dvopotni elektronsko vodeni ventil se zveže le paralelno na pumpo, kako je pa pri motorn pogonu?
Če prav razumem bi se moral zapreti tako, da forlauf, ki pride do ventila zapre, ko črpalka ne dela.
Točno tako, zapret mora forlauf do ventila.
Mešalni ventil pravzaprav sploh ni nikoli zaprt, ampak meša vodo med ricklaufom in forlaufom. Črpalka lahko vedno enako količino vode prečrpa skozi njega, ne glede na položaj lopute. Odvisno od položaja lopute in zaloge tople vode v peči pa je, kakšno temperaturo vode bo spustil v dvižni vod. To temperaturo lahko reguliraš na različne načine.
Sebek Napisal:.....motorni pogon in ko imaš v hiši dovolj toplo, sobni termostat ugasne črpalko in zapre ventil. Tako boš preprečil termosifonsko kroženje.
jaz sem imel leta in leta naštimano, da je sobni termostat ventil zaprl, (Firšt) OČ je ostala prižgana 24/7(pač je krožila voda okoli, ne v radiatorje) mi je pa termosifonsko 200 litrski bojler takrat grelo, potem je zopet ventil šel v desno in je zaprlo dovod v bojler in vodo teralo v sistem.....komot sem pa tudi radiatorje grel termosifonsko(seveda ne v kleti...)ainfah "trotlziher" sistem

Skok na forum:

Zadnje novice

Si želite na svoje, a potrebujete kredit?
17.11.2023 ob 08:46:47
Si želite na svoje, a potrebujete kredit?
Tu smo za vas in vaše želje. Lepo vabljeni v NLB Poslovalnico, kjer vam bodo naši kreditni strokovnjaki pripravili ponudbo... Beri dalje »
Porotherm Profi opeka: do trikrat hitrejša gradnja in še prijetnejše bivanje
10.11.2023 ob 09:27:46
Porotherm Profi opeka: do trikrat hitrejša gradnja in še prijetnejše bivanje
V kolikor bi želeli, da bi bil vaš dom zgrajen pravočasno in tudi po vseh kriterijih kakovosti in trajnosti, vam bodo v pomoč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »