Gradnja in obnova > Energijski viri
Kroženje tople vode brez črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kroženje tople vode brez črpalke
A če obtočna laufa 24/7, kar je seveda norost, to pomeni termosifonsko? Vsak dan nekaj novega.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
Sebek, da bi pa ob zapori forlaufa na mešalnem potegnilo gor čez riklauf pa ni variante?
Ne ker se po isti cevi voda različnih temperatur ne more premikati. Plus tega je v povratnem vodu nižja temperatura vode, ker se vrača na dno peči ali zalogovnika.
Pravzaprav se motiš. Izjemoma lahko voda tudi v eni cevi kroži.
V bistvu pa je zalogovnik, bojler,... ena cev.

Je pa seveda tvoj odgovor napačen. Voda ne gre po riklaufu zato, ker nima kje nazaj priti. Če krog ni sklenjen, potem po njem ne moreš krožiti. Ne glede na temperaturo.
Samo še to. Kako regulirati motorni ventil na mešalnem ventilu?
Peč je namreč oljna KIV NTK PB 25.
Bi bilo ceneje vezati paralelno z obtočno črpalko prehodni motorni ventil MBA 120?
simek Napisal:@pisco, glede nepovratnega oz protipovratnrga ventila ima @bozgom prav! Jaz imam popolnoma enakega in je pri kurjenju z pečjo rad "zafrkaval", ker se je v njem nabralo malce umazanije iz peči ali radiatorjev! V tem primeru, je pač potrebno čiščenje oz. menjava!
Pa še eno pomanjkljivost imasta tisti kov. ploščici v njem in to je, da radi ob določenih pogojih "ropotata", kar pa se prenaša po ceveh centr. ogrevanja!
Je pa najcenejši način preprečevanja kroženja vode!

Po polovici ogrevalne sezone se spet malo oglašam Smile

Jeseni sem potem vgradil protipovratno membrano, kot je ta na sliki spodaj - ker je bila ta izvedba še najlažja, izven sezone bom pa vgradil motorni mešalni ventil.

Skratka, zdaj se je pojavil ta problem, ki ga omenjata simek in bozgom, namreč nekakšno rožljanje oziroma tiho ropotanje v ceveh centralnega ogrevanja ko deluje črpalka.

Ali to torej pomeni, da se je nabrala umazanija? Zakaj sploh ropota, kaj in kako povzroča ta ropot na ventilu (domnevam da tam nastaja ta zvok)?

[Slika: 8242063.jpg]
Tole nisem nikoli preveril!
Meni je bilo rečeno, da je natanko tale ventil, ki ga imam tudi jaz, namenjen horizontalni (leže) vgradnji! Če je to res, ne vem :!:
Pri meni se ropot sliši samo na enem radiatorju( najbližjem), drugod pa ne. Malce je tudi odvisno ali je OČ na 1., 2., ali 3. stopnji, celo od temp. vode je bilo odvisno koliko ga je slišati! (višja temp., bolj se ga je slišalo) Pritisk v centralni sem imel 1,5 bara in povišal na 1,8 bara, pa je skoraj povsem utihnil in je sedaj ( bolj kot ne) mir! (temp. ogr. vode , pa je sedaj z TČ tudi nižja)
Z čiščenjem, ropota verjetno ne boš odpravil. Dela pa?
Ventil dela. Bom pa vseeno preveril ali drži 100%.

Jaz imam slabih 2 bara v ceveh, OČ pa na 1.stopnji, če dam na 2. skoraj utihne, če dam na 3. pa čisto utihne ampak se potem že sliši črpalko. Se pa rožljanje sliši praktično v vseh radiatorjih, nekje bolj, nekje manj.
Jaz sem ob menjavi peči na K.O. za T.Č., zamenjal tudi tale ventil. (feb.18) Nobene spremembe, ropota ravno toliko kot star! Od prvega dne dalje! Mene pač ne moti, oz. ropota premalo, da bi šel "razkopavat" centralno nap.
Tudi jaz imam O.Č. na 2.st. (ta stara Grundfoska-rdeča), na 3. st. jo slišim (tako kot ti), bare pa sem zafrknil! Imel sem 1,2 bara, sedaj pa 1,5!
Zakaj ne pustiš O.Č. na 2. stopnji?

P.S. Bo potrebno naredit po @Fery-evo! :wink:
Pozdravljeni,
Težave imam z samodejnim kroženjem vode za ogrevanje sanitarne vode. Peč na drva, hranilnik toplote in grelnik sanitarne vode so v istem nivoju. Ogrevanje radiatorjev in talno gretje gre preko dveh obtočnih črpalk Willo in vse deluje OK
(sistem je star kakih 5 let).
Enako je posebej obtočna črpalka Willo, za ogrevanje sanitarne vode, ki pa se nikoli ne vključi, ker voda kroži sama od sebe. Grelnik vode je od razdelilnega sistem oddaljen kake 2 metra (cevi premera 1/2'' so pod stropom). V črpalki Willo je neke vrste proti povratni ventil, enega je po mojem tarnanju montiral inštalater in ni nič pomagalo. Danes sem montiral še tretji proti povratni ventil-gravitačno zaporo v holandec nad črpalko. Rezultat je isti, voda kljub trem gravitačnim zaporam še vedno kroži. Razmišljam da bi montiral še eno gravitačno zaporo v holandec na povratku... vendar ne vem če bo kaj pomagalo.

Priložene datoteke
.jpg   Capture.JPG (Velikost: 87,33 KB / Prenosi: 199)
Daj on/off ventil, če te moti. Gravitačne pa ven poberi.
Ne kroži samodejno, ampak vodo pehajo ostale pumpe, ki delajo.
Zakaj te pa moti samodejno gretje sanitarne vode? Razen če greješ vodo na elektriko. Drugače pa naredi kot je fery napisal. Odpiraš ga enako kot poženeš črpalko.
Samo kroženje vode me nebi motilo če se voda nebi segrela tudi do 80C in me skrbi da bi se kdo opekel. Ali obstaja kakšen proti povratni ventil z močnejšo vzmetjo?
Verjetno zato, ker ga tudi ohlaja.
Sploh talno.

Drugače obstaja tudi mešalni ventil za sanitarno vodo.
Verjeti ali ne.
Pri nas je bojler poleti tudi na 95 stopinj. Iz njega pa pride največ 50 stopinj.

Mate pa resnično idiotske centralnarje. Da vam pri kurjenju z drvmi ni tega dal.
pisco Napisal:Ventil dela. Bom pa vseeno preveril ali drži 100%.

Jaz imam slabih 2 bara v ceveh, OČ pa na 1.stopnji, če dam na 2. skoraj utihne, če dam na 3. pa čisto utihne ampak se potem že sliši črpalko. Se pa rožljanje sliši praktično v vseh radiatorjih, nekje bolj, nekje manj.
Samo moja izkušnja s prav takimi protipovratnimi ventili. Menjal sem že dvakrat prav takšnega s plastično osovino. Pri delovanju pumpe pretok povzroča tresenje ( nihanje) in pa tudi vrtenje membrane. Lahko je slišno ali pa tudi ne. Pri meni ni bilo slišno. Sem pa opazil, da je bilo nekaj narobe, ko sem otipal Tople radiatorje sredi poletja. Segreli so se, ko je peč ogrevala sanitarno vodo ( preko druge pumpe). Zaradi nihanja membrane se je plastična osovinica obrabila do te mere, da se je odlomila. Ko sem zamenjal, po par letih spet isto le, da se je v brazdi katarinila. Tretji ventil je bil v celoti kovinski. Vendar pravijo, da je pri teh ropotanje lahko še večje. No, pri meni na sreči niso.

P.S.
že več kot 6 letni več v funkciji, ker sem prešel na T Č.

Ni vse belo kar je črno

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »