Gradnja in obnova > Napeljave
Napajanje preko mrežnega kabla

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Napajanje preko mrežnega kabla
#1
Zdravo.
Po hiši in delno zunaj imamo puščene mrežne UTP (8x) kable za potrebe alarma - na osnovi posveta z varnostnim podjetjem smo tako naredili.

Sedaj sem se odločil, da poskusim alarm z brezžičnimi senzorji, imam pa sledeči izziv. Za zunanjo sireno je prav tako puščen mrežni kabel - naročena zunanja wifi sirena se pa napaja preko 3,5mm kabla mikro usb, ima navedeno porabo DC5V 1000mA (USB Power Cable, Simply 5V 1A Required, 15w). ima še vgrajeno litionsko 280ma baterijo, če zmanjka elektrike, da takoj ne piska.

Ali torej lahko ta mrežni kabel uporabim izključno za napajanje te sirene? Za drugo potrebo ga več ne potrebujem. Postopek izvedbe? Rabim potem za vklop v v elektriko samo napajalnik ali rabim mrežni Switch za napajanje preko mreže?


Hvala.
#2
UTP kabel je slaba izbira za alarmne sisteme (več krat napisano).
Sirena ima sigurno še napajalnik zraven.
Dovod 230V do napajalnika sirene po UTP kablu je nedopustno.
Lotanje USB konektorčkov na UTP kabel pa je šlamparija.
#3
Ampak glede na navedeno izredno nizko porabo sirene mrežni kabel ne bi bil uporaben? Sirena ima praktično +-kabel. In sem razmišljal da bi mreznega 4x kabel zlotal za plus in 4x v minus..

Mrežne kable so svetovali na največji varnostni firmi v naši deželi.
#4
Lahko uporabiš mrežni kabel za napajanje. Seveda imam v mislih nizkonapetostno napajanje in ne kakih 220V AC.......

Če prav razumem je ta sirena napajana preko USB priključka in originalnega napajalnika 5V.
Ker zagotovo ne boš lotal mini USB na UTP kabel, boš moral odščipniti ta kabel z napajalnika in ga uporabiti za povezavo s sireno.

Če imaš večjo dolžino potem je smiselno dajati v paralelo več vodnikov UTP kabla (manjši padci napetosti)
#5
Alarm ki ima usb napajanje... in največja varnostna firma v naši deželi..
Kdo koga ....?
Nobena varnostna firma ne dela z el-cheapo robo iz vzhoda.
#6
Tud meni so svetovali UTP kable za alarmni sistem. Razlog? V primeru da zmanjka elektrike bo UTP se vedno delal. In ja, to je nasvet mojstra iz najvecje varnostne firme v drzavi, ki je bil na ogledu hise.
#7
... ali pa DCDC konverter direktno k kameri, do tam pa pripeljes 12 ali 24 VDC.
#8
Največjim mojstrom varovanja v SLO se že dolgo časa fučka z čim je protivlomni sistem ožičen. Njim je važen le zaslužek in čim manjše plače zaposlenim tehnikom. Tu so resnično največji mojstri.
Praviloma je štromu vseeno, ali teče po kablu LIYCY 2x0.5+4x0,22mm2 ali kablu UTP cat5 24AWG. Je pa kabel LIYCY vsekakor boljša izbira kot UTP. Zaradi tistega para vodnikov 0,5mm2, ki vrši funkcijo napajanja elementa protivlomnega sistema - senzorja, javljalnika požara, tipkovnice, bariere, sirene, GSM modema... Zadeve bodo delovale, dokler bo "kabelska" dolžina krajša. Težave se pričnejo pojavljat pri večjih dolžinah - padci napetosti. In ne na koncu: Ni mi potem jasno zakaj vsi proizvajalci te tehnične opreme (DSC, Paradox, Honeywell, Ademco, Jablotron, ...) po defoltu predpisujejo kabel LIYCY. Pa še nekaj je, ta kabel je oklopljen in ima že zaradi tega prednost pred neoklopljenim.
#9
Popson31 Napisal:Tud meni so svetovali UTP kable za alarmni sistem. Razlog? V primeru da zmanjka elektrike bo UTP se vedno delal. In ja, to je nasvet mojstra iz najvecje varnostne firme v drzavi, ki je bil na ogledu hise.

Ma kje jih pobirajo?!
Nisem vedel da UTP kabel kar sam ustvarja štrom.....
Če bo zmanjkalo elektrike, bo v UTP kablu štrom samo če bo ta napajan iz kakega akumlatorja za zasilno napajanje, ali UPS (preko nekega napajalnika na nižjo napetost).
In ravno tako bo tekel štrom preko LIYCY (z upoštevanjem vsega kar je že arbajter napisal).

Torej da bo UTP vedno delal, zato ker je UTP ne drži vode!
#10
@Homer tega je ze par mesecev, pa ce se prav spomnim ta njihov sistem deluje preko nekega akumulatorja oziroma rezervnega napajanja v primeru izpada elektrike. Verjetno zato UTP. Je pa to tisti njihov paket, kjer placujes mislim da 25€/mesec pa ti oni opremijo hiso z njihovo opremo, senzorji gibanja, pozara, vode itd. Na ogledu hise mi je samo pokazal na katero mesto v hisi/sobi potegnit UTP kabel, vse ostalo naredijo oni.
#11
Zapisal sem samo, da na "zanesljivost" napajanja ob izpadu EE nič ne vpliva kabel tak ali drugačen.
Če tvoj sistem varovanja temelji na UTP kablih bo pač napajanje po UTP.
No, če bi jaz delal, bi dal vsaj FTP ali STP.....
#12
Kakšno pot naj torej uberem? Smile

Še 1x, UTP kabel mi visi iz mesta kjer bi naj bila sirena, hkrati je ta isti kabel pripeljan do doze - in tam še ni nič narejeno - vse odprto...v tej isti dozi so pripeljeni vsi utp kabli (ki so bili mišljeni še za senzorje ipd.). Dolžina utp kabla, ki bo služil za napajanje sirene je cca 10m.


Kakšna je torej najboljša izvedba? Za sireno ne bi smel biti problem napajanje, v službi imamo napajanje wifi routerja izključno preko UTP kabla - sirena ima dosti manjšo porabo.

Hvala
#13
Če sem prav razbral to kačo, bi jaz na tvojem mestu vzel poe switch, vanj vklopil utp/ftp... kable in prek njih povezal/napajal naprave. Switch boš verjetno imel na UPSu, torej v primeru izpada elektrike, je še vedno vse na ON.
#14
Ta kitajska kača ima wifi sireno, napajano na 5v usb priključek, z njegovim znanjem štroma bo pa to težko poročil s pravim poe...
#15
Popson31 Napisal:@Homer tega je ze par mesecev, pa ce se prav spomnim ta njihov sistem deluje preko nekega akumulatorja oziroma rezervnega napajanja v primeru izpada elektrike. Verjetno zato UTP. Je pa to tisti njihov paket, kjer placujes mislim da 25€/mesec pa ti oni opremijo hiso z njihovo opremo, senzorji gibanja, pozara, vode itd. Na ogledu hise mi je samo pokazal na katero mesto v hisi/sobi potegnit UTP kabel, vse ostalo naredijo oni.
Ne razumem. Gre zdaj za to opcijo, kjer vse naredijo oni? Potem ne vem, zakaj sprašuješ glede napajanja sirene. Ali si se odločil, da zdaj to narediš sam?


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »