Gradnja in obnova > Energijski viri
Razpoka na tuljavi schiedel

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razpoka na tuljavi schiedel
#1
Pozdravljeni, kjer imam priklop na dimnik se vidi da ima tuljava malo razpoko (lasasto). Zadeva je dostopna z notranje strani tako da bi jo lahko nekako zadihtal...

S čim se lahko to sanira? Bo šamotna malta - fina ok? Bi kar premazal čez pol tuljave s čopičem...(z notranje strani).

Videl sem tudi da obstajajo neke steklokeramike-premazi.
#2
Malo poglej za premazi in drug materijal, saj obstaja kar nekaj teh materijalov ki so visoko temperaturno odporni. Vsak tak materijal bo ok za začasno saniranje ni pa to večno.

Sicer pa v to cev potisneš eno inox cev primerne debeline in jo zaključiš tako da boš lahko priklop iz peči priklopil, gledaš pa da ni pregloboko v sam dimnik.
Sicer pa itak stare dimnike danes sanirajo tako da vstavljajo te inox cevi to ponavadi počno ko sanirajo celoten dimnik.
#3
Zaradi lasaste razpoke ni panike, normalen pojav pri tempereturnih razlikah. Ko se bo odlomilo zalepi, nasvet dobiš pri Šideljnu, glede na vrsto tuljave.
#4
Kakšno pa imaš tuljavo, šamotno ali keramično. Prilepi kakšno sliko. So tuljave 33cm ali 66cm-

Če je le površinska praska tako ni problem, če pa je večja razpoka oz. se vidi skoz boš pa to cev zelo težko zamazal, razpoko boš že zamazal.

Samo pri kurjenju se cev še dodatno razširi ravno po tej razpoki. Tak dimnik pa potem ni več to, kar bi moral biti. Sploh če se vžgejo saje..

Če imaš keramično cev, kar pokliči na Schiedel, zahtevaj reklamacijo in ti jo bomo zamenjali. Seveda samo v primeru, če je cev počena. Samo potrkaš po njej in slišiš zvok ali je primeren ali ne.

Za zatesnitev lasaste razpoke, pa imaš ognjeobstojno lepilo Schiedel 1kg, stane ca. 5€. Mešaš ga z vodo, lahko daš zraven tudi vodno steklo.
#5
XxRobertosxX Napisal:Malo poglej za premazi in drug materijal, saj obstaja kar nekaj teh materijalov ki so visoko temperaturno odporni. Vsak tak materijal bo ok za začasno saniranje ni pa to večno.

Sicer pa v to cev potisneš eno inox cev primerne debeline in jo zaključiš tako da boš lahko priklop iz peči priklopil, gledaš pa da ni pregloboko v sam dimnik.
Sicer pa itak stare dimnike danes sanirajo tako da vstavljajo te inox cevi to ponavadi počno ko sanirajo celoten dimnik.

V priključek se vstavi vsaj 0,5 cm manjša inox tuljava, kot je fi priključka, okoli pa se da tesnilna vrvica.. V primeru, da gre cev na priključek bolj na tesno bo pri kurjenju priključek počil. Saj se inox veliko bolj širi kot šamot ali keramika dimnika.
Seveda če se kuri na trda goriva.
#6
Fotkaj pa pošlji na Schiedel.
#7
Ni problem v shidlu oz kvaliteti, dimnik ima preko 30 let, to sem sedaj opazil ko kamin montiram. Razpoka je v bistvu cez celo tuljavo en kos. Je pa dostopno, tako da lahko popravim.
#8
Če je toliko star, bog ve če ni cel dimnik bolj ali manj tak, bi ga moral dati pregledati in če je hudo sanirati celega, da ne bo kake črne kronike spet kje Big Grin
#9
Rajhar ne se hecat to ne bo šlo, ni problem v kvaliteti Schiedla, ampak verjetno v pretesnem priklopu peči na dimnik. Predvidevam da je to priključek pod kotom 45 stopinj. Tam je bilo največ težav v praksi. Zdaj če imaš možnost raje izdelaj nov priključek višje, kjer ni razpoke. To razpoko pa zadelaj. Ker ravno pri priključku so najvišje temperature.

Drugače pa zamaži razpoko pa kuri nekaj dni pa boš sam videl kaj se bo zgodilo.
#10
Takole izgleda:

[Slika: img1582.jpg]
#11
Pozabi na mazanje tukaj ne bo pomagalo. Ker se bo pri kurjenju odprla razpoka zaradi širjenja cevi gor in dol.

Ostane ti samo sanacija ali da se menja priključek. Seveda če želiš imeti ustrezno in varno. Celotna sanacija je bolj ziher, saj težko vidiš v kakšnem stanju so ostale tuljave. Brez dobro očiščenega dimnika in pregleda s kamero stanja ne gre. Se pa da tudi zamenjat priključek, seveda s pravim orodjem.

Razpoka pa je nastala zaradi neprimerne dilatacije pri priključku ali zaključko dimnika ali zaradi vžiga saj v dimniku.
#12
Ali lahko pride do uhajanja plinov pri taki razpoki? Ali je zaradi termike to bolj malo verjetno? Razpoka je verjetno tam že kar nekaj let...
#13
NE vem, vsekakor možnost obstaja, sicer če se mi nebi dalo sanirat bi jaz namestil tisti javljalnik za monoksid 2 ali 3 kjer je najbolj pomembno. Samo s tem nebi kaj dosti naredil, sicer možno je da nebo res prav nič. Če pa že bi dal dimnik pregledati in kak nasvet od le tega povzel, boš sigurno bolj mirno spal. Na koncu koncev pa dobiš izvajalca ki ti dimnik sanira z inox cevmi kompleten dimnik.
#14
rajhar Napisal:Ali lahko pride do uhajanja plinov pri taki razpoki? Ali je zaradi termike to bolj malo verjetno? Razpoka je verjetno tam že kar nekaj let...

Odvisno glede uhajanja plinov je tudi kakšen tip dimnika imate. Stari Schiedel kateri ni imel izolacijskih plošč. ampak vrvice je večji problem, ker lahko dimni plini uhajajo pri zgornjih vratcih. Če so vratca bela original Schiedel ni problema, če pa so stara rdeča, ta se pa danes zelo pogosto menjajo.

Novejši Schiedel Uni Plus. ki pa že ima izolacijske plošče in tudi zgornja vratca, ki tesnijo. Tam pa je glede uhajanja dimnih plinov v stanovanje manjša možnost, ker je okoli izolacija, dimniški plašč, ki je največkrat tudi dodatno izoliran ali ometan. Tako da dim še vseeno ne more iti ven kar tako v stanovanje, lahko pa uhaja zgoraj, kjer se pusti dilatacija oz. je zračni jašek za sušenje izolacije. Na vrhu oz. zaključku dimnika. Ali pa bi lahko uhajal, če bi bila razpoka frontalno pred kaminom. Tako, da bi jo videl tudi na zunanji strani.

Vendar pa je bolj problem vžig saj. Saj ogenj porine in skuri izolacijo, ter potem nastanejo na zunanjem plašču veliko večje temperature, kot v primeru če cev nima razpoke.
Potem pa tudi če imaš primerne minimalne odmike od gorljivih materialov, ti niso ponavadi dovolj.
#15
Je pa normalno, da vsak dimnik s šamotno tuljavo, ki se v njem vžgejo dimne saje ni primeren za nadaljnjo uporabo. Ker cev nad 650 stopinj poči, razen novejše keramične, ki zdržijo nad 1000 stopinj. Tudi pri samem inoxu, če zagori v dimniku, potem material spremeni strukturo in v nekaj letih počasi začne razpadat.

Načeloma če je dimnik redno čiščen in pregledan, tako ali tako ni problema.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »