Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Škarpa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Škarpa
#1
Zdravo,

Zanima me če je kakšen na tem forumu iz okolice Sl. Bistrice, ki bi mi bil pripravljen narediti škarpo, višine 1m, od pod tem peta 0,5 m. Vsega skupaj cca. 14m .
Kolko bi me to približno stalo. Je pa malce zahtevnejši teren za izkop (breg) tako da bi moral biti kakšem manjši bager goseničar... kolko bi morala biti debelina a je 20cm dovolj?

Vse informacije dobrodošle.
#2
Mi smo delali skarpo dolgo cca 25m, visinska razlika med terenoma je bila od 1.3 pa do 2.5m tako da je bilo kopanja kar nekaj. Kopalo se je rocno, ker bi bager dobesedno razril komplet okolico hise. Mojstra sta kopala cca 2 dni. Je pa temelj razlicno globok, nikjer pa manj kot 55cm, nekje je celo 80cm zaradi nagiba terena. Sirok pa od 50-60cm. Skarpa je iz betonski zidakov, 8 vrst, od tega je vidnih 6 vrst, prvi dve sta v zemlji. Na vrhu narejen se venec, na katerega pride panelna ograja. Cena za vse skupaj cca 2000€, mogoce malenkost vec, nevem natancno ker nisem vodil evidence. Aja se to, v temelju je vezanega kar nekaj zeleza fi12, na vsak zidak po dve palici navpicno in v vsako vrsto v utore v zidakih po dve palici fi6 vodoravno.

PS: pozabil napisat da smo na vsakih 5m, torej na petih mestih naredili se dodatno peto kot crka T cca 60cm sirine.
#3
Hvala za odgovor.
Pa ste te zidake tudi kaj izolirali?
#4
Kak to mislis izolirali? Gumbasta folija in drenaza je narjena, kaj drugega pa ne.
#5
Zdravo.

Da ne odpiram nove teme za par vprašanj glede škarpe, bom pisal kar tukaj.

Zadaj za hišo bi rad naredil škarpo v višini 1m in dolžini 6m in to kar iz betonskih zidakov (recimo iz takih - širina 20 cm: https://www.polak-stresniki.si/upload/a ... ab2cc9.JPG).

Vseeno pa bom temelj za škarpo zbetoniral in sedaj me zanima, kakšen pesek naj uporabim za betoniranje le-tega? Doma imam že pesek 0-32mm in se mi zdi kar grob in sem ga hotel uporabiti za drenažo, pa vendar me zanima, ali si lahko karkoli z njim pomagam ali raje dobim bolj finega in koliko je to?

Hvala za pomoč!
#6
Ko boš zabetoniral temelj začni z opažnimi zidaki https://www.polak-stresniki.si/opazni-zidak-25.html v katere vstaviš horizontalno in vertikalno betonsko železo in zaliješ z redkim betonom.
Na zabetoniran temelj zložiš 1. vrsto in jo do polovice zaliješ z betonom naslednji dan 3 vrste in ponoviš nato zložiš do željene višine. To narediš brez malte in opaža. Na koncu postaviš nosilce za ograjo in zabetoniraš zaključni venec.
#7
Si bom še jaz malo sposodil tole temo.

Naredil bi rad eno škarpo višine do max 1 m. Uporabil bom lomljene škarpnike http://www.gorec.info/lomljeni-skarpniki.php. Vprašanje je:

Zaradi lokacije škarpe je težko izdelati betonski temelj, ker je težko že s karjolo priti zraven. Ali ima kdo izkušnje s takšnimi škarpniki, če so postavljeni na tampon ali pa na rizl? Škarpa bo za potrebe drenaže zasuta z rizlom. Namen je tudi, da škarpo nagnem proti terenu oz. vsako vrsto škarpnikov zamaknem za en utor. Teren za škarpo je lapor. Ali je potrebno/smiselno med drenažo in terenom dati kakšen filc?
#8
@Popson31 ali lahko še kaj več poveš, kako ste delali. Imam za narediti podobno zadevo. Ste zidake samo zidali ali tudi na vsake tok metrov kaj zalivali z malto, da ste naredili kakšno ojačitev kot stebre? Gumbasto folijo ste položili z gladko stran na zidake? Je kakšen nagib na teren?
#9
Pianist: ne vsak3 toliko. Komplet se jih zalije z betonom. In nic z malto vmes.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#10
@pianist kot sem ze zgoraj napisal, prvo smo naredili temelj, potem pa zlozili vse vrste eno na drugo brez kaksne malte med zidaki, vmes armatura vertikalno in horizontalno in na koncu vse zalito z betonom. Gumbasta folija je s cepki obrnjena proti zidakom oz skarpi. Kako to mislis ce je kaksen nagib na teren?
#11
Če si škarpo postavil pokonci ali si nagnil za kakšno stopinjo na nasutje za škarpo....
Glede čepkov...vidim različne varjante. Nevem zakaj eni s čepki na zid, drugi na ven....

Moja bi bila visoka max. 6 vrst. Pri nasuvanju bi fino utrjeval. Če je dobro utrjeno potem nasutje stoji samo po sebi. Nad nasutjem bi bila živa meja, trata. Kaj večjega šele v odmiku 3m. Tako da nebi bilo nobenih večjih pritiskov. Sem mislil postavitev na malto, horizontalno ojačitev in vertikalno na vsake toliko časa zalito z betonom.......
#12
Ne nic nismo nagibali, 8 vrst ena na drugo in vse zalito z betonom. Prvi dve vrsti sta nato zasuti, tako da je vidnih samo 6 vrst iz zunanje strani. Na notranji strani pa je zasuto do vrha venca. Mi malte nismo uporablajli, samo armatura in na koncu po vrhu venec. Za temelj smo uporabili kos iz armature in prvo vrsto zidakov polozili se v svez beton. Naslednji dan, ko se je posusilo smo pa postavili se ostalih 7 vrst.
#13
pianist,
za naklon kot je na tvoji parceli izdelaj kaskadne temelje. V kolikor je zaledne vode veliko razmisli o posvetu s statikom, da ti ne bo "porinlo" :o zidano z lomljenimi zidaki. Ne glede na višino zidakov, kot pišeš samo 6 vrst, je temelj potrebno izdelati v raščenih tleh.
Lep pozdrav
#14
Temelj bo že narejen tako kot treba. Odmaknem zemljo do laporja, naredim malo pete. Že zaradi tega, ker se bo po služnostni poti vozilo s kamijoni, ko bojo gradili na sosednji parceli. Bo pa trudi dranažna cev na drugem koncu parcele in pa seveda ob škarpi. V bistvu pa še premišljujem ali bo teren iz dveh teras ali vse v rahlem naklonu.
#15
Zdravo.

Naredil bi podporni zid vzdolž stranice hiše, dolžine 8m, teren pada, tako da bi bil na začetku visok 20cm, nato v 4-ih metrih pride na 80cm višine in je tako do drugega vogala hiše. Nato bi šel še za 2m okrog vogala, kjer se teren spet dvigne.

Zid bo 1m oddaljen od hiše, vmes bi zasul z drobljencem. Debelina 30cm, od tega bi bilo zadaj 10cm betona in mreže, spredaj pa kamni.

Prosim za nasvet glede temelja, koliko globok, koliko širok.
Zdi se mi, da bi zadoščal 30 x 30, ker bo na enem vogalu prečni zid, na sredini (kjer pride na 80cm višine) bi pa dodal razširitev temelja 50cm navzven. Bi to preprečilo, da se reč sčasoma zvrne navzven? Drobljenec najbrž manj tišči kot zemlja ...

Hvala.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »