Gradnja in obnova > Napeljave
Električni priključki na/v fasadi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Električni priključki na/v fasadi
#1
Torej pri vratih kurilnice bi zunaj rad naredil dozo/omarico s vtičnico in priključkom za agregat. Zadevo bi vgradil v cokel (12cm XPS), izpostavljena je dežju.

Ima kdo kakšen predlog, kaj bi lahko uporabil za omarico? Načeloma si predstavljam običajno podometno 4-6M el. omarico, ki pa mora biti odporna proti škropljenju vode. Do zdaj nisem našel še nič pametnega. Verjetno bi rabil neko IPX4 ali IPX5?
#2
Podobno sem zelel jaz, na terasi sem hotel par vticnic, pa elektricar pravi da do zdaj se je vsaka vticnica ki je bila izpostavljena vlagi cez cas zacela rjavet, eno smo kljub temu dali. Enako kot ti sem zelel se 3F vticnico in priklop za agregat pred vhodom v garazo. Iz istega razloga smo oboje naredili v notranjosti na steni, takoj ob vhodu v garazo. Zdaj bom pac ob uporabi moral odpret garazna vrata.
#3
Energetik, javi kako boš rešil, imam podobno željo :mrgreen:.
#4
Energetik81 Napisal:Torej pri vratih kurilnice bi zunaj rad naredil dozo/omarico s vtičnico in priključkom za agregat. Zadevo bi vgradil v cokel (12cm XPS), izpostavljena je dežju.

Ima kdo kakšen predlog, kaj bi lahko uporabil za omarico? Načeloma si predstavljam običajno podometno 4-6M el. omarico, ki pa mora biti odporna proti škropljenju vode. Do zdaj nisem našel še nič pametnega. Verjetno bi rabil neko IPX4 ali IPX5?

Fasade še nimaš ali jo boš šel rezat (ker omenjaš podometno)?
Popson, če bo vtičnica korodirala jo boš pač čez nekaj let zamenjal, ni tako draga. Pokrovček seveda mora imet.
#5
Zarezal bom v zaključni sloj. Seveda natančno, da bo potem okvir prekril morebitno režo.

Zaenkrat bi v poštev prišla morda le mala zunanja TK omarica (notri potem našraufam standardno letev), tisto bi načeloma moralo dovolj odporno na dež. Zgleda pa precej grdo..
Pa morda nekoč pri filanju E-avta bi morala biti odprta, takrat pa ni odporna na dež...

[Slika: telefonska-omarica-prebilplast-rto-pa-1-...188952.jpg]
#6
Jaz bi dal raje neko nadometno IP6x, ker je tudi zadaj diht, pa čeprav jo podometno vgradiš (potopiš). Ker praviš da bo na dežju.
(sicer bo pa Arbajter povedal..)
#7
Arbajter zdajle ravno nima časa. Na hitro - v vratih omarice se zareže v dno vrat izpust za tisti kabel. Seveda pa mora biti v omarici vtičnica pod kotom, ki omogoča zapiranje vrat pri vključenem vtikaču. Za preostale vtičnice na dežju obstaja posebna zaščita, ki ščiti vtičnico tudi pred tisto vodo, ki zateka vanjo direktno po fasadi. Več zvečer.
L. P.
#8
@Energetik81 viewtopic.php?p=881400#p881400
Točno tako omarico sem uporabil jaz notri pa sem dal vgradno 3F vtičnico in iz nje potegnil še kabel za Enofazno vtičnico poleg postavil pa sem ju diagonalno spodaj na hrbtni strani pa sem naredil na mero 4 distančnike kar iz lesa in preko lukenj ter preko distančnikov privijačil na ohišje deluje BP. imam pa na zunanji steni pri garaži cca v višini nekje do glave morda nižje.
PS: to so omaice od Prebilplast tako da lahko še bolje pogledaš, so pa zelo odporne na UV ni tok švoh plastika. Tesnenja pa nisem urejal, ker ni potrebe ker dež ne pride zraven... Če se le da razmisli o omarici tako da bo na suhem obvezno, boš imel manj sitnosti, vse ostalo je bolj tako tako.
#9
Take omarice so dobra rešitev za fasade, če so vgrajene na kaki "hladni" garažni steni, ker predstavljajo dokaj velik toplotni most, saj je omarica globoka dobrih 20cm (225mm) Zato morda ni odveč pri montaži (vzidanju) take omarice zadaj za njo predvideti kako stiropor ali stirodur ploščo debeline vsaj 5cm in za pritrditev uporabiti purpen.
Nekaj omaric: Elba ima omarice v rostfrej izvedbi (sijaj), zunanji rob nad fasado izstopa dva ali tri milimetre; Prebilove so sive plastične, zunanji rob iz fasade izstopa 2 cm; IB-IB omarice (Elektronabava) nad fasado "štrlijo" centimeter.
[Slika: omarice-telekom.jpg]

Energetik
Morda bi razmislil o sledeči rešitvi izdelave izpustov za kabel, take sem naredil po vseh AV omaricah v CD, kjer se stalno priključujejo kabli in se dokaj dobro obnesejo. Za pante uporabiš kar tiste "klavirske pante". Spodnji rob vratic za izpust kabla naj bo zapognjen tudi navznoter, tako se pri zaklenjenih vratih tista majhna vratca vseeno ne dajo odpret, razen ko je kabel skozi. Če izrez delaš npr. v obstoječa vrata uporabi kar se da tanek list za žago (0,5mm) da bo špranja ob vratcih čim manjša. V nasprotnem primeru jih pač narediš ekstra.
[Slika: omarica-izrez.jpg]

Za montaže klasičnih vtičnic 230V na fasado pa se za pridobitev zaščite IP44 uporabi Temovo kombinacijo vtičnice z vratci (VM11) in pa nosilca IP44 zanjo (CM23). Oboje skupaj se ne boji nobenega dežja. Tudi vtičnica bi praviloma morala ostati nezarustana. Če gre pa za stikalo na fasadi pa se namesto CM23 uporabi CM22, ki stikalu nudi še boljšo zaščito pred vodo.
[Slika: tem-ip44.jpg]
#10
Jaz sem dal pod zadnjo prebilplastovo 2cm XPS toliko da je nekaj zadaj in da je širše poravnano s steno, potem omarica od optike sem tudi razdrl in že takrad dal zadaj nekaj izolacije s tem da ima ta še 10cm rob okrog v primeru ko se bo delala fasada se bo lepo zaključilo, edino pri tej kjer imam el. vtičnice nisem dal nič. Sem pa vse delal na približni širini 10cm tudi če bo kasneje morebiti fasada 15cm....
Sicer pa Energetik ali lahko morda kako sliko lokacije kjer si predvidel to omarico? Vseeno bi priporočal mesto kjer je bolj pod streho in dež ne pride poleg. Jaz imam na steni je pa zgoraj le balkon kar zelo pomaga pri tem da dež ne pride zraven.ž
EDIT: Ta omarica ki jo je prilepil Energetik ni globoka 20cm prej 10 + rob (Podometna omarica za telekomunikacije PA 1)
[Slika: X9Trml7.jpg?1]
#11
Ok, zakaj potem ne vzamete še manjše, saj obstaja tudi globina 80mm. Seveda si z njo za kakršno koli omenjano resno delo elektro priključkov na fasadi lahko le rit obrišeš. Poskusi v taki zmontirat 230 in 400V vtičnici, pa poročaj. Po možnosti še v kaki motorski obliki. Da o kaki generatorski ne zgubljam besed. Big Grin mission impossible. :lol:
#12
Hja res je placa je premalo, vendar sem jaz ravno v tako vgradil 1x 3F "vgradno" vtičnico iz nje pa sem potegnil še povezavo za enofazno vtičnico. Sem pa že opisal kako sem naredil Big Grin, je težko ni pa nemogoče sploh na njegove želje je premajhna.
#13
Ker je ravno govora o vticnici za agregat oz generetor, me zanima kako mocen bi moral le ta biti, da bi “poganjal” hiso? Predvidevam da kar ornk masina in da tisti jajc za par sto € (600-900€) sigurno ne? S tem nizkocenovnim bi kvecjemu gorela kaksna zarnica pa mogoce se kaj, to pa je tud vse. S tistim v rangu par jurjev € bi pa mogoce ze lahko TV gledal Smile
#14
Ja po mojem bi investicija par k€ stala, če pa že bi naredil tako da bi bilo samo za kurilnico. Jaz že razmišljam kako bom spet vse razkopal da bi to uredil, Hmm. Sicer ni nujno, ampak vem da bo prišlo na vrsti, razmišljal sem tudi že o nekem UPS, ampak to je bl tko tko.
#15
Kaj pa stebriček poleg fasade?
https://www.amazon.de/Philips-Stromvers ... B00BP7P7TQ

Vtičnice na vrtu


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »