Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Fasado delam sam

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fasado delam sam
#1
Sam se spravljam delat fasado. Odločitev je že padla. Na kratko - začel bom od spodaj navzgor, najprej podzidek, nato ostalo.

Nekaj sem že začel tukaj

viewtopic.php?f=35&t=72211

viewtopic.php?f=35&t=71739

viewtopic.php?f=35&t=72198

No, zdaj, ko sem se končno lotil dela, pa bom v tej temi, ki sem jo ravnokar odprl, sproti objavljal, kako delam fasado in kakšne dileme imam...

Za začetek sem, kot sem že napovedal, naredil kakih 20 cm izkopa ob celi hiši, da sem lahko začel z varjenjem dodatnih bitumenskih trakov, saj sem želel hidroizolacijo povišati do višine vsaj 15 cm nad bodočo pohodno površino. Ko so mi končali z izoliranjem v zemljo vkopanega dela hiše, so mi namreč hidro (in tudi termo) -izolacijo zaključili kakih 15 cm POD bodočim pohodnim nivojem.

Tako da, sem si rekel, če želim kakorkoli smotrno pričeti z delom na fasadi, moram najprej potegniti hidroizolacijo še malo navzgor. Evo, s tem zaključujem jutri, majhen del hiše mi še manjka, ostalo sem zavaril... Neprijetno delo, velja omeniti. Sem izkopal, umaknil čepasto folijo, nato porezal z lisičjim repom zgornji del stirodurja, toliko, da sem imel od spodaj vsaj 15 cm čistega hidroizolacije za štuklat...

No, dilema me pa čaka zdaj v naslednjem koraku. Imam dve varianti, kako bi lepil 10cm stirodur plošče za podzidek na steno. Na hidroizolacijo pravzaprav.

Torej: ali hidroizolacijo malo sprenam in gor namečem neke minerale (kot na posnetku od JUB fasadnega sistema), da bi fasadno lepilo bolje prijelo na hidroizolacijo, ali pa uporabim namenski purpen od TKK (bitumen adhesive).

V obeh primerih bi seveda tudi mehansko sidral plošče na steno.

Kaj bo bolje prijelo na hidroizolacijo? Le-ta je narejena po celi višini, kjer bo podzidek.
#2
Purpen prime na bitumen, lepilo nikoli.
#3
sem si mislil, zato sem ga tudi že nabavil......
#4
Jaz sem uporabljal tega:

http://www.tkk.si/si/izdelki/izdelki-gle...ke-podlage
#5
Baluf, tega sem kupil tudi sam... Čez par dni začnem lepit... Kaj meniš, imam še kakih 10 cm za zapolnit med stirodurjem, ki je v vkopanem delu, in med stirodurjem, ki bo za cokl.... Kaj lahko s tem purpenom tudi limam manjše kose med sabo, da zaštuklam praznine, pa tudi kake reže zapolnim s tem? Ali je za to boljše uporabit navadni zunanji purpen?
#6
Kaj drži pa dobro? Ker piše na navodilih, da bi naj zasipal v roku 14 dni zadevo, jaz pa bi uporabil za cokl... Klical sem tehničnega od TKK; mi je zelo prijazno in strokovno vse razložil, da naj pa vendarle še nujno uporabim sidra v tem primeru.....

Aja, pa si mazal samo navpične črte, kakih 10 cm narazen?
#7
Jaz sem ga uporabil za izolacijo horizontaknih temeljev ,limal sem ga na izotekt.
#8
No, zdaj sem zalepil prvi kos stirodurja s tem purpenom od TKK... Pena dobro prime stirodur na stirodur, praktično ne dobiš več narazen, za na hidroizolacijo pa bom videl, ni tako trdno - morda bi bilo dobro dol zažgat tisto folijo s hidroizolacije? Sicer sem jo potrgal, pa vseeno se mi zdi da ne prime dovolj?

[attachment=o28002]

(Vem ja, čepasta je narobe obrnjena)

Ta kos na sliki je dejansko še zaštuklani del od dela, ko bo vkopan... Od tu dalje bom pa lepil 10ko stirodur.

Imam prav, da ni tu neke filozofije, tam ko se stirodur od vkopanega dela neha, pač začnem dalje delat stirodur za cokl? Tesno enega na drugega, malo zapolnim s purpenom morebitne špranje?

Kaj bi za filanje špranj raje uporabljal navadni purpen?

Imam oa še eno dilemo, ker delam najprej cokl, moram dobro predvidet verjetno odmik od stene... Namreč cokl in fasada - oboje bom delal 10ko, brez prehoda. Je dobro zlato pravilo, da grem proč od stene toliko, da bom potem dalje (gledam na vaservago) imel 10 za stiropor in 1 za lepilo? Torej 11cm?


Priložene datoteke
.jpg   IMG_2309.jpg (Velikost: 106,04 KB / Prenosi: 3726)
#9
Ti resno mislis sidrati stirodur preko HI?
#10
Samo na zgornjem delu, ko je nad terenom krepko
#11
mogoče kakšen moj nasvet še ...
glede sidranja ..... izolacijo temeljev nehaš kakšniih 10cm pod končnim terenom nato pride xps od fasade zraven, se zasiplje in je to to.
Glede purpene ipd... ne pretiravat s tem, pu pena je le pripomoček da xps prime na bitumen in da drži dokler se ne zasiplje. Kajti obstaja možnost, da ti bo gumbasta folija zpotegnila dol xps in s tem tudi mogoče bitumenske trakove ko se bo sedalo.
Jaz osebno tu nisem delal akrobacij. Delaj čim bolj natančno s čim manj pu pene pa to je to. Ti bo tudi denarnica hvaležna.
#12
Hvala Smush...

Medtem sem prebral že viewtopic.php?f=35&t=9356 kar nekaj o tem problemu-.....Smile

V glavnem - hidroizolacija se po mojem globokem prepričanju naj potegne malo čez pohodni teren, jaz sem jo naredil še 15 cm nad teren... Toliko imam predvidenega tudi podzidka... Ostalo pa nameravam potem iti navzgor s stiroporjem in klasičnim lepilom (mimogrede - kak predlog za lepilo? Lahko uporabim enako zadevo kot potem za armiranje mrežice?)

Tako da - vkopani del hiše imam že zasipan, manjka mi še kakih 20 -30 cm za nazaj zasipat, ker sem moral malo odkopat, da lažje delam stik med vkopanim delom hiše in coklom.....

Skratka - po celotnem coklu imam hidroizolacijo zadaj. Glede na celo problematiko sem poštudiral, če bi 5 cm zgornjega dela hidroizolacije dol odrezal z olfanožem, pa dal tam na vrh plošč cementno lepilo, po spodnjem delu plošč pa pač ta purpen, nato pa še sidral. ALi pa da zgornjih 5 - 10 cm hidroizolacije zaprenam pa gor namečem pesek (katerega točno naj kupim) - plus lepilo na teh mestih zgoraj?

Ali še kak boljši predlog?

Res vidim krucialno točko pri izdelavi fasade, da je izolacija D O B R O pritrjena, če to drži gor, nima kaj bit, bi rekel....

Hvala vnaprej še za mnenja, zelo cenim...
#13
Jaz bom s pur penom lepil. Sem lepil vkopan del hiše stirodur na izotekt in drži toliko, da sem na enem mestu hotel stirodur dol utrgati, pa sem potrgal izotekt zraven. Tako da bojazni da nebi držalo, ni
#14
mihec kiri purpen pa si uporabil? Vsestranskega zunanjega za špranje filat al namenskega za XPS na bitumen (recimo TKK Bitumen Adhesive)?
#15
Pri peni je treba delat tako, da najprej po plošči naneseš peno in potem počakaš, da expandira in postane lepljiva in šele nato se plošče lepi na steno z majhnim pritiskom.

V kolikor se peno nanese na ploščo in se takoj gre na steno, bo pena padla skupaj in ne bo držalo čisto nič.

PS: peno aktivira vlaga, zato, če je zunaj vroče in suho, traja tudi do 15 minut, da začne delovat. Poskusiš pa tako, da s prstom malo dregneš peno in če pade skupaj, še ni zadosti expandirana, ko pa se vleče kot žvečilen, pa jo lahko lepiš na steno.

Je pa najboljše uporabiš nizko expanzivno peno, da se ne dviga preveč. Jaz sem vedno uporabljal od TKK namensko za EPS/XPS kot že omenjeno večkrat.

"(mimogrede - kak predlog za lepilo? Lahko uporabim enako zadevo kot potem za armiranje mrežice?)"
Vseeno katero, vsa namenska so dobra. Kematerm je drugače eno boljših (ima vlakna in lepo strukturo), če ga dobiš za dobro ceno, vzemi to (dobro v smislu pod 7€ za 25kg).


Skok na forum:




Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »