Kar naredi dom > Vrt in okolica
Še ena tema o zelenici.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Še ena tema o zelenici.
#1
Pozdravljeni zeleničarji,

Vem, da je o naših zelenicah že veliko napisanega, ampak naj vseeno odprem novo temo, ki bo zajemala nasvete, mnenja in vaše izkušnje.

Naša zgodba je sledeča....

8 let nazaj smo na obrobju Ljubljane zgradili novo hiško, z zelenico okoli nje v velikosti cca 150m2.
Ker je bila seveda na novo posejana, smo prva tri leta ženjali veliko občudovanja od obiskov in sosedov. Z leti, pa se je ta pravljica počasi prevešala v vedno manj pravljično in letos smo bolj ali manj le še tarča posmeha, če malo pretiravam :lol: .

V začetku nas niti ni toliko motilo, da so se začele po 4 letu pojavljati razne detelje, kostrebe, muhviči, tropotci, regradi…. Pač zaradi okoliških travnikov mi je bilo jasno da se bodo v trato naselile tudi okoliške biljke.
Zdaj po 8 letih pa to res ni več nikomur podobno. Med zelenico so v večini smo še pleveli z povsem prepredenimi olesenelimi koreninami :

[attachment=o27982]


To pa še ni vse.... Zelenico mi je popolnoma zadušila neka plazeča, z kot koreninicami prepredena plevel z srčkastimi listi. Ponekod ima tudi rumen majhen cvet. Sumim da gre za plazečo zlatico :
[attachment=o27981]

Za sam občutek kako zgleda nekdaj čudovita zelenica :
[attachment=o27980]

Vsako leto spomaldi zelenico detajlno prezračim (strojno), dosejem in pognojim in.Pravt tako vsako drugo leto dodam mivko.
Trato pognojim vsaj 3x letno. Košnja vsaj enkrat na teden, oziroma odvisno od rasti in pogojev.
Mislim da je bila moja največja napaka to, da sem jo kosil prenizko. Ko je bila trata še lepa, je res bilo krasno se sprehajati in igrati na njej ko je bila nizko pokošena (med 3-4 cm).

Torej, ali imate kakšen nasvet za naprej ? Nisem pristaš neke kemije, vendar v sili še hudič muhe žre. Boom efekt nebi uporabil, prav tako nebi šel v remont zelenice.

Kaj bi bilo najbolje za predpripravo zelenice na zimo, da jo čim bolje regeneriram ?
Bi bilo dobro da je prezračim tudi jeseni ?
Za naslednjo pomlad pa ponovno zračenje po tretji košnji ?

Skratka rad bi dosegel to jo pripravim čim bolje (zgostim) do naslednjega poletja ko se vrnejo slabi pogoji za rast trave.

Lp,

Grega


Priložene datoteke
.jpg   image-2018-09-05 3.jpg (Velikost: 218,83 KB / Prenosi: 2043)
.jpg   image-2018-09-05 4.jpg (Velikost: 195,11 KB / Prenosi: 2043)
.jpg   image-2018-09-05 2.jpg (Velikost: 223,34 KB / Prenosi: 2043)
#2
Grega, moja zgodba je letos podobna. Lepa zelenica je uničena. Glavni krivec so ličinke majskega hrošča, ki so uničile lepo ozkolistno travo, izpraznjen prostor pospešeno zapolnjujejo pleveli. Na suhih mestih preveri, ali imaš pod rušo tudi ti ličinke.
Tisto srčasto pa je bršljanasta grenkuljica Glechoma hederacea, zelo zoprn plevel.
Jaz sem uničene dele prezračil, in na novo posejal.
#3
Bršljanasta grenkuljica cveti vijolično, ne rumeno.
Plazeča zlatica (Ranunculus repens) nima srčkastih listov - https://www.google.com/search?q=ranuncu ... 24&bih=768
Na barju okoli Ljublane imamo precej lopatice, Ranunculus ficaria, ki pa ima srčkaste liste in cveti rumeno - https://www.google.com/search?q=lopatic ... 24&bih=768
Pri nas je oči (ostale nas ne moti) prekopal celo trato za globino lopate 3x, vsaj dvakrat škropil, sejal večkrat, porabil vso vodo, namenjeno zalivanju..., pa je sedaj še slabše. Dobra stran tega plevela je, da tako kot detelja ostane lepo zeleno tudi v največji suši.
#4
Grega, če ti bo v tolažbo je tudi pri meni ista zgodba kot pri tebi. Na določenih delih je urejena zelenica kar izginila. Je pa res da sem letos 'preskočil' tako prezračevanje kot tudi gnojenje.
Najbolj prizadeti del sem 10 dni nazaj malo saniral in mlada trava že lepo poganja. je pa vprašanje kaj bo drugo leto, če so v ruši res ogrci majskega hrošča.
Če kaj pomaga:
https://siol.net/dom/vrt-in-okolica/obv ... sci-465902

https://siol.net/dom/vrt-in-okolica/nas ... ico-465416


Priložene datoteke
.jpg   2018-08-25 17.29.54.jpg (Velikost: 216,31 KB / Prenosi: 1782)
.jpg   2018-09-06 11.26.47.jpg (Velikost: 183,78 KB / Prenosi: 1782)
#5
Hvala za nasvete !

Phew……. poleg raznih kostreb, muhvičev, lopatic, plazečih zlatic, grenkuljic, regrada, tropotcev, naj bi pa še ličinke fasali. Očitno imamo celotno floro in favno v tej mali kavadraturi. :lol:
Iz prve roke sem videl, da take ličinke in polže lazarje dobro tamani raca tekačica, ampak si je ne morem omisliti zaradi bližine sosedovih vrtov, kjer bi si ta ista raca hitro omislila tudi zelenjavno prilogo, tako da bi prehitro pristala v obari.

Skratka, moj namen je zaenkrat vsaj kolikor toliko regenerirati trato pred zimo. Za naslednji teden je dobra napoved, tako se bom lotil takole :

* Košnja
* Prezračevanje
* Dobro pregrabiti ostanke tistih tečnih nitkastih srčkastih plevelov
* Dosejevanje / Imate predlog katera semena trave bi bilo najbolje uporabiti ?
* Gnojenje / Katero gnojilo ?
* Če nebo dežja, nekaj dnevno zalivanje...

Ali sem kaj izpustil ?
Namreč naslednjo pomlad bi postopek ponovil, dodal bi še mivkanje….

Ajde,
Grega
#6
Zanima me, kako dosejuješ? Enostavno flikneš seme po obstoječi travi ali kako?

Sam sem vzel seme, ki ima na sebi že gnojivo za štart (nekaj od Wolfa se mi zdi) in ga zmešal z nekaj zemlje (iz tiste vreče za presajevanje) in potem raztrosil kjer sem želel, pretiranega uspeha pa ni bilo. Morda sem premalo zalival.
#7
Grega, daj prosim vzemi lopato in na par mestih odkrij rušo, da preveriš, ali imaš ličinke spodaj ali ne. Zanimalo me je in sem šel gledati, da si tudi ti iz okolice Ljubljane, kot jaz. Lahko, da je to tudi geografsko izraziteje.
S prezračevanjem sem odstranil praktično ves odmrli del trave. Glede semena sem se odločil, da testiram t.i. RPR travo, katera lastnost je, da se širi s stranskimi stoloni. Se pravi trava, ki se širi podobno kot plevel.

Fantocci, naročiš lahko profesionalno storitev, ko ti seme posejejo strojno. Stroj naredi plitve grabenčke in v njih poseje seme. Kakšna je pa cena, je drugo vprašanje. Pri sejanju vedno gledam, kdaj je napovedanih vsaj nekaj zaporednih dni dežja, kot je bilo prejšnji teden, potem pa zalivanje.
#8
@Sandi,

Do sredine tedna sem odsoten. Pred prezračevanjem v četrtek bom preveril, ali imamo tudi mi pod rušo tele beljakovinske bombice.... Bom poročal.

Ajd,

Grega
#9
Uffff no pa je eno "orng" opravilo za mano.... :mrgreen:

Seveda sem hitel z opravilom, ker je bila deževna napoved za danes in jutri, ampak glej ga zlomka, sedaj je napoved lepa z obilo sonca. :lol:

Skratka, zelenico sem celo "preoral" z prezračevalnikom (noži) po dolgem in počez. Lepo je ven pometalo razne muhviče in kostrebe, ker se v tem obdobju že lepo sušijo. Prav tako je ven pometalo razne plazeče zlatice, bršljanaste grenkuljčice in podobne ne pridi prave. Odstranilo je tudi deteljo (jo ne štejem med ne pridi prave), ki se je močno razrastla z povsem prepredenimi koreninicami, ali pač karkoli je že to. Za tem se vse skupaj še pregrabil.

Ko me je že vse bolelo, sem z bližnjega travnika prinesel zemljo iz svežih krtin in dokrpal luknje in pa mejo med tlakovci in zelenico.
Dosejal sem z Lidlovim travnatim semenom, ki je obarvan z modro barvo in je kao pticam nezanimiva.... No to bom še videl, ker so zjutraj vrabci kar veselo skakljali po parceli. Dosejal sem obilno, ker za ceno po kili 3,80€ bo nekaj travic menda že pognalo in na koncu pognojil z jesenskim gnojilom, ki ima večjo vsebnost kalija.

Ponavadi tako opravilo naredim spomladi, vendar sem letos hotel čimbolj regenerirati zelenico in jo pripraviti za zimo. Zavedam se, da bodo razni ne pridi pravi drugo leto spet lepo pognali, ampak naj se vsaj malo potrudijo. Namreč letos sem po mojem prepričanju naredil dve napaki.
Prva je da sem spomladansko zračenje opravil (kljub deževni napovedi :lol: ) v zelo suhem in sončnem obdobju in se trata ni zgostila. Druga napaka pa je po mojem mnenju prenizka košnja. No bomo videli...
Sem pa preveril ali imam larve majskega hrošča v zemlji in na štirih najbolj osušenih delih nisem našel nobenega.

…. sem pa nafutral nešteto komarjev, tako da ne vam ali imam samo "muskl fiber" ali pač prve simptome nilskega virusa. :roll:


Še fotke novega stanja....


Priložene datoteke
.jpg   Slika 3.jpg (Velikost: 245,04 KB / Prenosi: 1236)
.jpg   Slika 2.jpg (Velikost: 225,13 KB / Prenosi: 1236)
.jpg   Slika 1.jpg (Velikost: 171,66 KB / Prenosi: 1236)
#10
Tisti, ki pravite, da zracite letno... A dejansko zracite ali samo vertikulirate? Ker prvo je zabijanje lukenj v zemljo, drugo pa je samo cesanje trave. Aerating in detatching sta dve razlicni stvari, pri nas rabimo termin zracenje napacno.
#11
Izraz zračenje za vertikuliranje uporabljajo v strokovnih člankih in prodajalci opreme. Luknjanje pri nas ni široko uporabljano. Meni se storitev luknjanja zdi predraga, stroja se tudi ne splača kupiti. To sta glavna razloga, da večina za luknjanje sploh ne ve.
#12
Saj tudi bencinski vertikulator je ze drag... Komot kakega stotaka vec od povprecne srednjerazredne kosilnice.

To je mene jezilo, ko sem pred leti imel preblisk, da bi vzgajal lepo zelenico. Vsepovsod najem vertikulatorja, nikjer pa tega za luknje. Tudi za kupit ga se nisem zasledil nikjer.
#13
Sem pred nedavnim nabavil tole:

[Slika: 51N6wDvp6dL._SY450_.jpg]

Ta zbit, ilovnati del sem že pregazil, na ostalem pa imam podobno zgodbo kot zgoraj. Trenutno sem še na železnih grabljah in prečesal po dolgem in počez. Več sranja načesanega kot pri redni košnji. Sedaj je pa trava rjava in dolgolasa. Rabim nekaj pametnega za dosejati, da se do zime prime... Osnovo imam nasejano PLANTELLA CONTESSA.
#14
Zdravo imate mogoče kak predlog glede nakupa kosilnice. Bolj ko hodim po trgovinah in gledam man mi je jasno katero kosilnico kupit. A to za prevetrit travo se nož zamenja na kosilnici ali je kosilnica drugačna. Mogoče kak predlog kaj kupiti.
#15
Aljaz, vprašanje je presplošno. Preden izbereš model A ali B si razčisti:
- koliko m2 kosiš
- kakšen imaš teren, ali je nagnjen...
- odnašaš travo ali jo mulčaš
- potrebuješ samohodnost
- kosiš redko ali pogosto
...
Na kosilnico ne moreš dati noža za prezračevanje.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »