Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Klasičen dimnik in dovod zraka pri novogradnji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klasičen dimnik in dovod zraka pri novogradnji
#1
Torej lansko leto "sem" sezidal hišo s klasičnim dimnikom od Wienebergerja. Dimnik verjetno še en čas ne bo funkcionalen, mišljen bolj za kakšno občasno "božično" kurjenje (mogoče tudi kot backup), pravtako je lociran na zunanji steni dnevne sobe.

Na izbiro dimnika nisem polagal ogromno časa vse dokler nismo začeli govoriti o prezračevanju. Slednjega bi seveda rad imel ampak težava je da nista povsem "kompatibilna".

Sedaj ne vem ali naj pri bodočem (morebitnem) kurišču vgradim dotok zraka in seveda kako? Kje se dotok zraka naj nahaja (od zadaj na steni ali v tlakih), katero cev uporabiti (material, premer, so takšne posebaj namenjene za to funkcijo?), se jo da vgraditi v samo cev dimnika pozneje itd.

Torej kot sem omenil sama kaminska peč ko bo, verjetno ne bo pogosto v uporabi (nekajkrat na zimo - vikendi), kako urediti dotok zraka?

Trenutno še je hiša brez ometov - samo cigel in zunanje stavbno pohištvo.

Hvala
#2
Najprej si pojdi ogledat nekaj takih kaminskih vložkov oz. kamine in kake možnosti imajo ina potem boš videl na kaj vse moraš biti pozoren, morda se že odločiš kako boš dal in potem vzami mere in preveri kaj lahko narediš, treba bo malo po trgovini se sprehotit da boš videl kako imajo te peči izvedene priklope potem pa še morda kak nasvet prodajalca ki se spozna na te stvari in morda bo slika potem bolj jasna.

Torej če bo to samo kamin je lahko zrak iz prostora, še posebej če bo le v občasni uporabi. Načeloma je za kurilnice priporočljiv dovod zraka samo za kurilnico in ne iz prostorov ali morebitnih sosednjih bivalnih prostorov, pri tem kaminu pa je zadeva malo drugačna.

Tu kjer smo sedaj imamo samo kamin, seveda celo zimo vleče zrak iz prostora, že vsa ta leta, v hiši pa imamo kurilnico in dovod zraka od zunaj.

In če se vrnem verjetno boš speljal od zunaj ali po tlaku ali pa kar čez steno ne vem, preštudiraj in se vrni ter poročaj Wink
#3
V kolikor bo občasno v uporabi razmisli tudi o opciji, da potegneš zrak znotraj hiše, kjer ni ogrevano. To je mogoče kakšna garaža, kurilnica, skladišče,klet,... V primeru ko kuriš, pač v tistem prostoru odpreš okno, rešetko,...
#4
Ce prav razumem bo v hisi prezracevanje z rekuperacijo? V tem primeru pa tudi na sploh je priporocljivo oziromo ze obvezno da ima kamin dovod zunanjega zraka. Tega naredis enostavno v estrihu do kurisca, odvisno pa je od samega kamina kaksen in kje bo ta priklop. Nekateri ga imajo zadaj, drugi spredaj, pri enih pa lahko izbiras. Mi smo izbrali ta kamin, ki je primeren za PH in NEH, ima celo nek certifikat zrakotesnosti. Priklop za dovod zunanjega zraka je fi15, napeljan v estrihu po kanalih 10x5cm dvakrat in na koncu zreduciran na fi15.

https://www.marmorkamin-shop.de/Sparthe ... anguage=de

[
#5
Popson31:
10x5x2=100cm2
fi15=177cm2

Bi bilo potrebno celo 4 kanale potegniti in jih združiti...

Jaz imam na svojem kaminu priklop f125 in sem uporabil kanalizacijsko cev, priklop na kaminu je spiro cev. Cev je potrebno izolirati, saj se ti bo pri zunanjem mrazu pojavil na cevi kondenz! Toliko večji plus, da se uporabi zrak iz neogrevanih prostorov + okno za občasno uporabo.
#6
To je najvec kar sem lahko naredil, zaradi izolacije v estrihu, ki je je 10cm. In ravno zato sem dal kanala visoka samo 5cm, da je nad njima slo se nekaj izolacije. Sem pa te kanale se dodatno naluknjal, kar je pred casom nekje zapisal @zerjavar. Ker ce nastaja kondenz, potem nastaja na zunanji strani tega kanala ali cevi in z luknjami mu omogocis odtekanje v kanal, se ne nabira v izolaciji. Najboljsa izbira bi naj bile drenazne cevi, ki te luknjice ze imajo Smile
#7
OK, nekaj je če so tehnične omejitve, drugo pa je če je problem osnovnošolska matematika. Sem bil v trgovini in gledal priklope (tudi sam gledal kako bi potegnil cevi), ko pride prodajalec pa mi svetuje da namesto priklopa fi 150 dam 3xfi 50.... Sva hitro zaključila.
#8
Ka je to mislu dimniški priključek ali dovod zraka. Ker za dovod zraka se lahko naredi takšna komora, da ima potem 3 izhode. Primerno zlasti za nizke estrihe, čeprav je po mojem mišljenju vseeno boljše štirioglate cevi za takšen namen.

Če je pa mislu za dimniški priključek se pa lahko samo nasmejimo :lol:
Za takšne stvari je najboljše vprašat monterje, ti imajo izkušnje. Trgovci izkušenj nažalost nimajo veliko.
#9
https://www.peci-keramika.si/kam-postav ... cni-kamin/
#10
Selko24:
Govora je bilo o dovodu zraka.
V vsakem primeru mu geometrija dela velike probleme. Je pa bil precej mlad, mogoče je vskočil v sklopu kakšnega študentskega dela (upam da ne iz tehničnega področja),...
Razdelilne komore so seveda dobrodošle, kjer je problem z višino, pomembno je da se skupna površina cevi oz. kanalov vsaj približa (zaradi večjega upora je bolje celo več) vstopni površini. Če bi hotel reducirati fi 150 in uporabiti več cevi fi50, bi jih potreboval nekje 9 in ne 3!
Če je premajhen dotok zraka, je pa mogoče naknadno povečati pretok prisilno z vgraditvijo ventilatorjev.
#11
Zidarji mi verjetno niso upostevali vag risa pri Schiedel dimniku,saj imam pipco za odvajanja kondenza 10 cm od plosce,kar je bistveno prenizko,predviden imam estrih z izolacijo 17cm,pa me zanima kj zdaj...lp
#12
še slika.. http://shrani.najdi.si/?1f/12v/2nRljOLz/dimnik.jpg lp.
#13
Če ne gre, potem moraš začepit.
#14
mogoče še kakšen predlog,kaj pa če bi speljal kondenz po kakšni cevi po estrihom v odtok.. nujno rabim rešitev, ker bom v kratkem ometaval stene??
#15
Ja 17cm imaš komot spelješ to v odtok naredi s padcom, če imaš v planu kje blizu narediti sifon priključi ta del na ta sifon od tam naprej pa normalno v odtoke. Je pa kar dovolj visoko tale priklop bi rekel da skoraj previsok, ker sicer ne vem do kje pride 17cm na sliki odtok pa bi moral biti vsaj na višini 10cm ali manj, ker ne rabiš padca 2cm na 1 meter ampak vsaj če je možno 1cm na 1meter. Torej pod tlaki, pod estrihi v odtoke, tole komot rešiš brez težav.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »