Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Kozolec na nezazidljivi parceli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kozolec na nezazidljivi parceli
#1
Pozdravljeni,

imam parcelo, kmetijsko zemljišče, K2, nezazidljivo. Tam imam vrt, lopo za orodje in rastlinjak. Rad bi postavil kozolec 8 x 6 m. Ali potrebujem kakšna dovoljenja?

Hvala za odgovore
#2
Po mojem bi se ti moral prvo obrniti na Občino oziroma na Upravno enoto oz. tam kjer so pristojni za to področje, kjer ti lahko svetujejo s prve roke, glede na tvoje področje kjer živiš.

Predvidevam pa da rabiš gradbeno dovoljenje, predvidevam zato, ker se je včasih govorilo, da če je na nekem mestu davno tega bil kozolec in da naj bi namesto kozolca tam lahko tudi zidal, recimo nadomestna gradnja takrat. Zdaj če je to kakorkoli blo vse res in kako je s tem danes ne vem točno.

Ti pa bi rad dobesedno zidal "postavil" kozolec na nezazidljivi pareli? Res bo bolje da preveriš tam kjer je najbolj prav.
#3
Ne bi zidal. Točkovno bi zabetoniral nosilce. Baje za ti ne rabiš dovoljenj
#4
https://www.primerjam.si/nasveti/arhite ... je-objekti
#5
Zanimivo, pa je to še aktualno v Slo zakonodaji? bo treba preveriti še kje za vsak slučaj če je kaj sprememb, sicer pa če je tako kot tukaj piše potem ne vidim problema razen tega da je parcela NEzazidljiva, kako je pa potem s tem?
#6
To da ne potrebuješ gradbenega dovoljenja, ne pomeni, da lahko postaviš kjerkoli. To samo pomeni, da ne rabiš papirja, gradnja mora biti še vedno skladna s prostorskim aktom.
#7
Torej je kozolec enostaven objekt:

kozolec z dolžino največ 30 m in višino največ 6 m
#8
Mislim da bi tole potreboval

https://www.slonep.net/pred-gradnjo/dok ... nformacija
#9
Tvoj kozolec spada med nezahtevne objekte (kozolec s tlorisno velikostjo največ 150 m2, če gre za dvojni kozolec (toplar), z višino najvišje točke objekta največ 6 m) zato rabiš:
Za nezahtevne objekte potrebujemo gradbeno dovoljenje.
In pri izdaji tega g.d. boš rabil lokacijsko dokomentacijo.
Mislim da boš lahko gradil če ni zazidljivo zemljišče. Sem gledal za sosednjo vas. Kjer so bili kozolci je bilo zemljišče zazidljivo, je več kozolcev skupaj. Ob sprejetju opn so vse zemljiča izuzeli iz zazidljivosti. Kozolci pa še vedno stoijo.
#10
Dopustnost gradnje na kmetijskih zemljiščih določa Zakon o kmet. zemljiščih in dodatno OPN občine.

V splošnem se na K2 lahko gradijo pomožni kmetijski objekti (kar kozolec je), opn pa v večini določajo, da na kmetijskem zemljišču lahko pomožne kmetijske objekte postavljajo le kmetje (ali registrirano kmetijsko gospodarstvo ali celo status kmeta).
#11
na kmetijskem zemljiscu lahko v vecini primerov (95%) postavi kozolec vsak lastnik zemljisca.

gradbeno dovoljenje rabis za postavitev: toplar - dvojni kozolec - povrsine od 40m2 do 150m2- povprsina ga uvrsca med nezahtevne objekte - zanje rabis gradbeno dovoljenje)

dovoljenja ne rabis v kolikor ima toplar - dvojni kozolec povrsino 40 m2 ali manj. takrat je uvrscen med enostavne objekte (ne rabijo gradbenega dovoljenja).

pozoren bodi na varovalne pasove (cesta, elektro, telekom ,vodovod, kulturna dediscina) kjer moras zaprositi za soglasja ustanov v kolikor gradis v tem pasu.

preveri le ce imas parcelo v eni izmed cudnih obcin kjer naj bi kozolec postavil le kmet?? sicer dvomim a vseeno. blesarije se dogajajo povsod.
#12
Če smo že pri blesarijah ......

Sem želel na zazidljivi parceli ob hiši na vasi, kjer je v vidnem polju kar nekaj kozolcev, postaviti manjši kozolec 6x4 za streho pri piknikih. No go. Na zahtevo UE sem moral (enostavno) gradbeno spremeniti v "nadstrešek" in spremeniti sliko, da je bil kozolec brez lat, ker se kozolca ne sme postaviti. Če sem kmet, jih niti ni zanimalo. Lahko brez problema postaviš super moderen nadstrešek, ki bo kazil vaško okolje, ne smeš se pa prilagoditi okolju.
#13
jep. Smile zato mi pa srce vedno zaigra ko javni sektor napove stavko ali se pritozuje nad pogoji dela ter zasluzkom ki ga dobijo za svoje srčno delo. (vsaj tisti na upravnih enotah, obcinah ...)
#14
tetrapak5 Napisal:na kmetijskem zemljiscu lahko v vecini primerov (95%) postavi kozolec vsak lastnik zemljisca.

Meanwhile in real world:

Pomožni kmetijski objekti morajo služiti kmetijski pridelavi. Investitor mora biti vpisan v register kmetijskih gospodarstev. Za gradnjo (nezahtevni, K1) se celo zahteva minimalna obdelovalna površina kmetijskega gospodarstva, itd.

Nazaj v tetrapakovo indijokoromandijo, kjer 95% lastnikov postavi kozolec na kmetijskem zemljišču, brez kakršnikoli pogojev ali omejitev.
#15
kot sem rekel. tvoja obcina ocitno spada v tistih 5%. ne moreš na podlagi tega narediti iz tvoje zahojene občine splošnega pravila.

zopet veliko pove o tebi, ce mislis da se svet ravna po tebi. že forum se ne, kaj šele kaj drugega. Smile

get it? Smile

si ti krojačica? glede na to da rada prirejaš zadeve:

"Nazaj v tetrapakovo indijokoromandijo, kjer 95% lastnikov postavi kozolec na kmetijskem zemljišču, brez kakršnikoli pogojev ali omejitev."

kje si pa to prebrala? :lol: :lol: :lol:


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »