Opremljanje doma > Talne in stenske obloge
Groba struktura notranjih sten

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Groba struktura notranjih sten
#1
Ker spadam med tistega 0,1% ljudi, ki ne želijo imeti kitanih in brušenih sten pred beljenjem, me zanima, kakšne tehnike obstajajo, da se doseže groba struktura notranjih sten?
V kratkem imam namreč namen začeti izdelovati notranje omete, najprej v prizidku, ki je bil zgrajen iz Ytonga in bom preizkusil njihove notranje omete. Testno bi rad na eni steni preizkusil, kaj je možno doseči.
Želja je, da se po izdelavi notranjih ometov, ki imajo strukturirano površino, direktno prebeli. Manj kot je faz v postopku, dela in materiala, bolje je. Želja je, da je površina toliko groba, da jo beljenje preveč ne zapre in zgladi. Stene so že toliko ravno zidane, da jih cca. 5 mm nanosa že poravna.

Kakšni načini obdelave so torej v uporabi za takšno izdelavo strukturirane notranje površine ometov in če jih lahko kdo, ki jih pozna, prosim malo opiše?
#2
Ne razumem čisto dobro, kakšne tehnike iščeš, če hočeš čim manj obdelave?

Mi smo imeli klasične fine omete, ki sem jih z zidarsko gladilko toliko zdrgnila, da so slabo pritrjeni drobci odpadli. Potem emulzija in nato 3x barva. Barvo kar vpija taka podlaga.
#3
Nekaj primerov:
- https://www.google.si/search?q=groba+str...EQ_AUICigB
- https://www.mavrica.si/Spletne-strani/De...-RELIEF_1/
- http://maddyyoung.com/2257

Učinek reliefa, ki bi ga dosegel direktno s prvim ometom. Nato direktno beljenje. Nič kitanja in brušenja in podobnih nepotrebnih faz in operacij.
Vem, da obstajajo nekakšne tehnike z gobo. Prejšnjič sem tudi videl v tehnični trgovini tri vrste gladilk z gobo, ki so bile vsaka malo drugačne granulacije. Predividevam, da se to uporablja za takšne namene.

Imam namreč mnenje, da bolj kot je stena gladka, prej se umaže in vse nepravilnosti se na njej vidijo. Če jih na zid vneseš vnaprej, se tega problema znebiš. Sem bil v nekaj objektih, kjer se takšnih sten ni belilo že 20 let in je dosti dosti manj opazno, kot pa če bi bila stena gladka "kot ogledalo".
#4
Pokliči nekaj obrtnikov strojnih ometov in si oglej njihove izdelke.Izbereš sebi lepo strukturo in potem samo apno od Grebenca čez.Jaz sem belil samo osnovni apneni belež1x in apnena barva 1x.Omet grigolini grobi apno cement, fini samo apnen.
Ni idealno, je pa po mojem okusu.
#5
Baumit CreativTop

Uporabi Google. Imaš pa več različnih tehnik in proizvajalcev teh ometov. Jaz sem pred davnimi leti uporabil debeloslojni omet od Baumita. Naneseš z gladilko in pogladiš steno. Potem greš preko z valjčkom, špohtlom, gobico,.... Odvisno kakšen efekt želiš.

Lani jeseni pa sem se pri prenovi spalnice poigral s temle:

VIDEO

VEČ TULE Imajo več različnih tehnik in morje barvnih odtenkov.

Je pa zamudno in precej drago (cca 30€ za 25 kvadratov).
#6
O, super. Od Baumita so mi všeč videi na youtubu. Vidiš različne načine tehnik in efekte. Bom malo še raziskal.
Druga varianta je pa malo preveč "umetniška" za moj okus. Tudi veliko dela izgleda, kot si omenil.
Hvala za odgovor.
#7
Citat:Imam namreč mnenje, da bolj kot je stena gladka, prej se umaže

Tako je seveda - tvoje mnenje, do katerega imaš vso pravico. :lol: :lol:

Je pa daleč od dejanskega stanja v naravi. :lol: :lol:

Gladko steno, ki je obdelana z ustrezno barvo, brez težav "očistiš", če se umaže!

Sicer - po tvojem mnenju .............. od česa pa bi se stena umazala? a boš hodil po njej? Ali boš paradajzovo mezgo šprical po stenah ? :roll: :lol: :lol:

In bistvo tvoje zmote ............. je v neomejenih količinah PRAHU ............ ki se nabira v tej reliefni strukturi ometa. 8)

Ta prah boš iz stene spravil kako? :roll:
#8
Sesalec za prah. Pa pridna žena.
#9
papez46 Napisal:
Citat:Imam namreč mnenje, da bolj kot je stena gladka, prej se umaže
Tako je seveda - tvoje mnenje, do katerega imaš vso pravico.
Je pa daleč od dejanskega stanja v naravi.
Gladko steno, ki je obdelana z ustrezno barvo, brez težav "očistiš", če se umaže!
Sicer - po tvojem mnenju .............. od česa pa bi se stena umazala? a boš hodil po njej? Ali boš paradajzovo mezgo šprical po stenah ?
In bistvo tvoje zmote ............. je v neomejenih količinah PRAHU ............ ki se nabira v tej reliefni strukturi ometa.
Ta prah boš iz stene spravil kako?

Se zavedam problema prahu, pa še vseeno tega nisem opazil na strukturiranih stenah, ki sem jih imel priložnost videti, pa jih nihče ne sesa. Mogoče je edino problem, če bi bila katera od oseb, ki bivajo v takšnih prostorih, astmatik.

Kakšna pa je ta ustrezna barva za čiščenje?

Glede umazanije na steni pa mislim na primere, če se je kdo dotakne z umazanimi rokami, ko se prenaša in prestavlja pohištvo in podobno. Ne prideš čez brez, da bi bile gladke stene še čiste. No, razen, če imaš denar za selitveni servis, ki jih potem lahko obtožiš, da so ti zasvinjali stene in so jih potem dolžni očistiti/popraviti. Veliko ljudi tudi tako funkcionira, se strinjam...
Tudi, ko zlagaš predmete ob stene na pohištvu, se vse pozna potem. Vem iz izkušenj in opazujem gladke in grobe stene pri podobnih uporabah in normalnem življenju in bivanju v prostorih.
Je pa gladka stena in posledično po parih letih umazana stena dober razlog za beljenje, za kar so pa večinoma razlog boljše polovice. Big Grin Pa malarji tudi morajo nekje zaslužiti za kruh in valjček. Big Grin
#10
:lol: :lol: :lol:

Res je vse v GLAVI! :roll:

Ena od naših "porodnišnic". Pred leti smo tam zamenjali talne obloge v enem celem nadstropju. Po 2 mesecih me kliče "direktor". Ves razburjen in zrevoltiran. Hiti mi kazati "naše" talne obloge, ki da se nikakor ne dajo očistiti in da ON pa te SVINJARIJE že ne bo gledal. Confusedhock:
Veselo me pelje v spodnjo etažo, kjer je na tleh navaden vinil - ampak je zglancan, da se vse sveti.

TO HOČEM ......... TO SO PRAVA TLA ............ ČISTA KOT JE TREBA!

No, ker je za menoj že kilometrov veliko - vzamen iz pribora "bele bombažne rokavice". Moja svetost pač poklekne na tla in z ČISTO BELO bombažno ROKAVICO ............. potegnem po tleh.

Rokavica je bila ............... SVINJSKO umazana. :mrgreen:

Torej ................ zaključke si naredi sam.
#11
Torej je zdaj zaključek, da sta obe, gladka in groba stena umazani po uporabi?

Na grobi se pa 20 let ne vidi, na kitani, brušeni in gladki se pa vidi po 2 letih.

?
#12
Prah se ti bo na grobi zažrl v luknjice in ga ne bos več spravil ven. Pri gladki in z uporabo kake pralne barve pa to bp pobrišeš.
#13
Prah? A dajte no....Pri meni so hrapave stene bele kot prvi dan.Snežnobele.
#14
Hvala lepa za grobe stene. Prah, težko za prebeliti, vtičnice in stikala štrlijo po svoje, ko popravljaš, se vedno vidi. Pri gladki steni imaš občutek, da je čisto. Pri grobi pač ne. Stvar okusa - nima smisla prepričevati prepričanih.
#15
Grobo pri keni je pri struktura podobna smirkovemu papirju.Na dva metra videt je gladko.Stene so ravne.


Skok na forum:




Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »