Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Vlaga v hiši v današnjih dneh

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vlaga v hiši v današnjih dneh
#1
Pozdravljeni,

zanima me ali je normalno, da imamo danes v hiši vlago 76% (pri 24,7 °C). V hišo smo se uselili pred pol leta. Čez zimo je bila vlaga redno okoli 40%, v zadnjem mesecu pa je se je vrtela okoli 67-71%, danes celo 76. Imam prezračevanje z paul novus 450. Oken nimam kaj veliko odprtih, kuhamo tudi ne pretirano, nekaj vlage pa verjetno prinese sušenje perila v utilityu in pa vsakodnevno tuširanje v kopalnici...

Kakšno imate kaj vi vlago v stanovanjih/hišah?
#2
hiter odgovor...DA!

rosišče je te dni skozi cel dan zelo visoko in brez aktivnega razvlaževanja, sploh če čisto nič ne odpirate oken ponoči hitro relativna vlažnost v hiši pobezlja na 70 in čez.
#3
Normalno. Trenutno imam v hiši 61% Rh,23st.C, pri prižgani klimi. Teče iz nje, kot bi ožemal perilo. Nimam prezračevanja! Pozimi se zgodi, da je kakšen dan tudi pod 30% Rh.
Lokacija: savinjska(spodnja) nmv cca. 200m.
#4
Ja, tudi mi imamo kar visoko vlago. Samo imamo notri 22,5-23 C in je kar lepo znosno.
#5
Vrži higrometer v smeti in boš imela mir.Resno mislm.
#6
Mir? In pa potoke švica.
Mi zadnja 2 tedna laufamo 3 razvlažilce, na dan odlijemo ~5L vode.
S tem je vlaga okoli 60% pri 23°. Če prezračimo, začne RH rasti čez 70%, toliko je vlage zunaj.
OP ves čas dovaja zunanji vlažen zrak, sicer ne vemo ali ima entalpijsko kocko ali ne. Tudi če jo ima, je notranjih pribitkov vlage toliko, da nič ne pomaga brez aktivnega razvlaževanja. Povse normalno stanje v trenutnih vremenskih razmerah (ki pa niso ravno normalne za naše podnebje). Problem je predvsem, ker so tudi noči tople in vlažne zato niti ponoči ne moremo z zračenjem razvlažiti zraka in zidov v bajti.
#7
Če te moti vlaga, pokneš klimo ali dve v bajto pa mir :!: Ni več vroče, ni pretirane vlage.Odlično spanje!
Jaz tudi ponoči ne zračim. Trenutno 23st.C, vlaga 55%Rh.
Ta jajc od klime je v današnjih dneh "relativno" poceni, vreden pa je "svoje teže v zlatu" V avtu se odpovem servo volanu, sedim lahko tudi na pručki, samo klimo mi pustite! Amerikanci že vedo, zakaj imajo klimatizirane celotne hiše že desetletja! ( v nekaterih delih države)
L.P.
#8
Se strinjam, raje sem 1 teden brez ogrevanja sredi zime, kot 1 dan brez klime v vročinskem valu.

Finta je samo, da predvsem proizvajalci sodobnih NEH in PS (predvsem montažnih) trdijo, da v njihovih bajtah pa že ne rabiš klime.
Ne gre, vlaga se ob dejavnosti iz dneva v dan kopiči v prostorih in če tudi zunaj v zraku preveč g/m3 vode, ti ne pomaga nobena rekuperacija in izolacija.
#9
@energetik, se strinjam. So mi razlagali, kako bo proti vročini pomagala fasada, pa senčenje, pa podeskana streha, kljub prezračevanem podstrešju, itd... Nič, samo klima pomaga. Nekako moraš toploto in vlago spravit ven iz bajte :!Sad milom ili silom ) Sploh nisem kupil žaluzij ( čeprav imam vse pripravljeno) Klima pač oddela te tri mesece. Je bilo na koncu še ceneje , kot planirano. :wink:
#10
boris64 Napisal:Vrži higrometer v smeti in boš imela mir.Resno mislm.

Zanimiv način razmišljanja. Verjetno ti je potem pri hrani tudi čisto vseeno ali je preslano, premalo slano, preveč poprano, preveč kislo itn.? Pač nobenih začimb ne uporabljaš in je? :mrgreen:
#11
Kupujem klimo, hvala Wink

ko smo že pri klimah... v ostalih temah sem že sledil nekaj tem na to temo (tako sem prvotno napisal, pa bom kar pustil Smile, pa vendar....

Klimo bi imel samo v pritličju (100 m2), mansarda še ni v uporabi (je pa že izolirana). Fasada je 20 cm EPS, imam Paul Novus z entilapijsko kocko. Klimo bi dal v osrednji prostor, ki je sestavljen iz dnevne sobe + kuhinje + jedilnice (=70 m2).

Katero klimo priporočate? Naj še omenim, da so finance proti koncu, zato nebi rad kupoval neke rakate. Nekaj sem že bral o klimah GREE. Kaj pravite na to: https://www.ideo.si/klimatske_naprave_i ... DNB6D_GREE ?
#12
Klimo v spodnje nadstropje? Po mojem mnenju napaka! Je pa odvisno kakšno imaš stopnišče, lokacija le tega in še cel kup malenkosti.
Sam imam eno na zg. hodniku, stopnišče ogromno ( pač stara bajta ), fizika oddela svoje. Topel zrak gor, hladen dol. Pa stopnišče je na sredini bajte.
Je pa res, da sem kupil neko kasetno zadevo od Panasonica, 3,5 KW! V € stala "celega hudiča"
#13
Pentax:
Ni jamrala da ji je vroče.Tudi o pretiranem znojenju ali bolečin v prsih ne.Narobe so bile le številke na merilnikih.Da ne bo škode...dekco čez in bo lpu.To je čisto druga zgodba kot so začimbe.Je pa res, da šele brez začimb dejansko okusiš prvinski okus.
#14
@boris, ko jeb... prvinski okus, (česarkoli) če mi je vroče za popiz...
#15
....Nbenga potočka ni kje blizu? Veš sit laćnemu ne verjame.Jst sm glih te dni dal kama6olo v omaro.
Bistvo je, da smo s temi merilniki zasvojeni...Žal.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »