Splošno > Sam svoj mojster
Pogon za avtomatska vratica za male živali

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pogon za avtomatska vratica za male živali
#1
Vi imate vse sorte ideje.
Iščem čim cenejši elektro pogon za montažo na dvižno drsna vratica dimnzij 30x30 cm. Gledal sem že motorje za rolete pa pogone za okna (lenear actuator)...
Kakšna ideja kje dobit kaj rabljenega. Iskal sem že po internetu pogone za avto antene, pa tega skoraj ni več...?
#2
Verjetno ti bo kdo predlagal kakšno bolj "simpl" varjanto, jaz se na to najbolj ne spoznam... Ampak če si že omenjal pogon za avto anteno, mi pade na pamet motorček od brisalcev? Z nekim jermenom/vrvico , ali pa malo predelanim mehanizmom, bi verjetno lahko dvigal ta mala vratca.
#3
V avtomobilih je kar nekaj takšnih pogonov.
#4
In za kakšne male živali sploh gre? Ker moje mačke odpirajo taka vrata vsaka s svojim čipom pod kožuhom. In če ima katera "obisk" veterinarja ji elektronsko "prepoveš" izstop. Druge gredo lahko ven.
#5
Motorni pogon brez varovala se lahko zelo slabo konča.
#6
Pozabil sem dopisat, da mora vsaka tista vrata odrinit. Ko gre skozi pa se ponovno zaklenejo.
https://www.youtube.com/watch?v=G5ldKcg2o5I
Z nekimi motornimi pogoni je pa res, kot je omenil že aleš.
Če pa gre za pingvine ali pa morebiti veverice pa ne vemo.
#7
Mogoče gre celo za domačega možakarja, kadar po vseh štirih prileze domov. Torej morajo vrata biti dovolj velika, da se ne zabaše. Pa motorni pogon gor ali dol...
#8
Skozi 30 na 30 odprtino bo lahko iz bajte vzel le flašo. Če mu jo žena ne bo odmaknila prej stran. Kakega flaškona pa tako ne več.
#9
Da domišlja ne bo šla predaleč. Gre za dvonogo bitje - kokoši, ki jih je ponoči treba zapreti, da jih ne obišče kakšna štirinožna žival. Glede na to, da se brez problema hrana in voda pripravi za več dni, bi rad naredil avtomatska vrata, ki bi jih ko se naredi tema zapre v kurnik in jih zjutraj spet odpre.
#10
Zakaj ne bi vzel navojne cevi in matice in naredil podobno, kot je pri CNCju? Najdi kak odsluzen skener ali kopirc: imas notri vso potrebno mehaniko.
#11
Torej vklop domišljije:
- pogon vrat v taki ali drugačni obliki
- dve "tipali" pozicije vrat (odprto/zaprto) za izklop pogona
- neko "pamet", ki bo pogonu povedala, kaj naj dela - ta je lahko v obliki programske ure ali pa svetlobnega stikala, ki bo zaznaval svetlobo/temo (ta bi bil za take primere mnogo bolj uporaben kot bi bila programska ura, ker ne pozna težav, ki jih prinaša letno/zimski preklop časa ter letnih časov in z njimi povezanih vzhodov sonca - torej različno dolgih dnevov).
Če se kaj spomnim, je bila ena natanko taka tema obdelana neki dve, tri leta nazaj, takrat sem še zrisal tale načrt:


Priložene datoteke
.png   ODPIRANJE VRAT KURNIKA.png (Velikost: 26,45 KB / Prenosi: 758)
#12
Če se rabi za kure potem pa je to to
http://www.profilplast.si/vrata-za-kokosnjak
#13
E to je to, ampak ker je bil praktično cel kokošnjak zgrajen iz materiala, ki je ostal od gradnje ali pa je bil tako ali drugače pridobljen brez stroškov, imam željo, da tudi pri vratih vsaj nekaj delov dobim "rabljenih" oz. takšnih, ki so osnovno funkcijo odslužili.
LP
#14
@arbajter,...

če sem prav razumel imaš dual control,... a to dejansko deluje na čip, ki ga dobiš za mačko pri veterinarju,...

kje si nabavljal tole zadevo,...

hvala,...
#15
Natanko tako. Slaba stran je ta, da mačke še nimajo predpisanega mikročipiranja, no plačilo le tega ti tudi pri predpisanem ne pobegne. Delovanje je pa sledeče:
vrata so lahko stalno odprta (ali tudi zaprta - poleti, ko mačke ravno ne hodijo v kurilnico gret svojih riti) v obe strani (kot klasična mačja vrata), lahko so v enosmernem režimu (ko npr. mačko moraš naslednje jutro odpeljat k veterinarju, na dopust...), potem jo vrata v prostor spustijo, ven pa malo morgen. Eno, dve tri ali pač vse. Na vratih je gumbek, ki ga pritisneš in mačko "porineš" skozi (na spodnji rob vrat ji postaviš košček salame, je dovolj, da prinese tiste svoje kocine v bližino vrat, pa jo senzor na vrhu vrat zazna in si jo "shrani". Tudi če sosedov maček rine direktno za tvojo mačko, ne more skozi vrata, ker vrata niti malo ne zanihajo v nasprotno smer. Vratca so obrobljena z tesnilu podobnim črnim magnetnim trakom, ki vratca v trenutku ustavi v navpičnem položaju, istočasno so že zaklenjena za "tujce". Naročil sem pa že nekih osem let nazaj preko spleta. Cena je takrat bila okrog 150€.


Skok na forum:
Zadnje novice