Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Pogodba za gradno pasivne hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pogodba za gradno pasivne hiše
#1
To temo sem namensko uvrstil v ta forum, ker se mi zdi, da je najbolj primeren.
Zanima me, na kaj je posebej potrebno paziti pri sestavi pogodbe za pasivno hišo.

Ravno danes sem namreč izvedel, da je potrebno v pogodbo vključiti tudi zrakotesnost oz. se dogovoriti kako postopati, če izvajalec na koncu ne more zagotoviti zrakotesnosti.

Zanima me tudi to, kako se na koncu dogovori za ceno, če izvajalec ne zagotovi želene kakovosti svojega dela oz med samo gradnjo naredi kakšno napako, ki je ni mogoče odpraviti?

So še kakšne posebnosti, ki jih je potrebno vključiti poleg standardnih zadev.
#2
ne vem, če ti bo kdo podpisal karkoli, če ne bo delal na ključ in "s svojimi" izvajalci oziroma da gre vse preko njega. Oziroma ne vem, od koga bi terjal to odgovornost. od zidarja, vsakega ki štema, ometarja, knaufarja?

niti ne vem, a zidaš ali kako hiši boš delal. Prva referenca so ti lahko tudi seznami odprtih vrat raznih pasivnih hiš, sploh če imajo zraven tudi napisan rezultat zrakotesnosti. najbrž so za par let nazaj dostopni, nekaj izvajalcev za grobo oceno kje si, bo že dovolj. to so pač izvajalci, ki recimu temu, imajo neko referenco, da vedo pri čem je treba biti previden. sploh če misliš zidati. uveljavjeni montažerji in skeletaši so pa tudi redno gor.
#3
Ja, mogoče nisem dovolj natančno napisal.
V planu je zidana hiša na ključ.
Sicer pa se mi zdi, da je zrakotesnost vse bolj odvisna od sreče/naklučja. Kar nekaj jih poznam, ki je niso dosegali. Ker pa je pod vprašajem ekosklad se ob enem tudi čudim, kako ni nič govora o tem po forumih!? Navsezadnje ne gre za male denarje.
#4
Nič ni odvisno od sreče in naključja. Zgolj od izvedbe. Je treba biti pa picajzlast, pri zidani se malo bolj. Tu ponavadi štrika...

Poglej sezname recimo OHS ali pasivne hiše Slovenije ali po majli prosi za kake stare. Zraven je napisano iz česa je in kontakt. Ne sprašuj tistih, ki je niso dosegli, ti nimajo kaj dobrega za priporočit.
#5
Jestit Napisal:Zanima me, na kaj je posebej potrebno paziti pri sestavi pogodbe za pasivno hišo.

Roki za izvedbo. Način plačila (mesečne situacije po opravljenem in s strani nadzora prevzetem delu).Določitev ključnih točk za vmesno kontrolo nadzora (armatura, kocke betona, preizkusi inštalacij,...). Obveščanje nadzora in investitorja o teh točkah. Standardi izvedbe. Obravnava več dela/dodatna dela (predhodno soglasje investitorja,...).
Zavedajte se, da če zaradi sprememb stroški narastejo za več kot 10%, ključ pade.

Jestit Napisal:Ravno danes sem namreč izvedel, da je potrebno v pogodbo vključiti tudi zrakotesnost oz. se dogovoriti kako postopati, če izvajalec na koncu ne more zagotoviti zrakotesnosti.
Izvajalec mora zagotoviti zrakotesnost (preizkus po standardu, nivo zrakotesnosti). Če test ne gre skozi, se popravlja izvedbo toliko časa, dokler ne gre skozi.

Jestit Napisal:Zanima me tudi to, kako se na koncu dogovori za ceno, če izvajalec ne zagotovi želene kakovosti svojega dela oz med samo gradnjo naredi kakšno napako, ki je ni mogoče odpraviti?
Malusi. Na koncu nadzor zahteva odpravo napak, kar ostane (ni mogoče popraviti, kvalitetne ali estetske pomankljivosti) se odbijajo od končne situacije.
#6
Taav, kako misliš da ključ odpade, če stroški narastejo nad 10%!??
Kaj ni ravno fiksna cena ena od glavnih prednosti gradnje na ključ. Mi smo ravno zaradi tega šli v izdelavo PZI-ja.

Na kakšen način pa se vrednotijo malusi pri nap. estetski pomanjkljivosti?
#7
Da kljuc pade, mogoce ni pravi izraz. Bolje receno bi bilo, da vas klavzula kljuc v roke ne obvaruje pred spremembo pogodbene cene. Ce se nepredvidena dela, ki jih izvajalec ni mogel predvideti, za vec kot 10% dvignejo nad vrednost pogodbe, jih lahko izvajalec zahteva v placilo (pac kar je nad 10%).

Malusi so naceloma dogovor obeh strani (nadzor in vi ter izvajalec). V primeru konflikta pa se ve kdo oz kje se resuje take zgodbe.
#8
Ker sem ravno danes delal takle test, hiša (grajena iz porolita) je šla gladko skozi, ne skozi, dosegla je vrhunski rezultat, lahko pa povem, kje se je pojavilo tistih par felerjev, ki jo je ločilo od popolnosti:
- malenkostna uhajanja so se pojavljala ob dilatacijskih trakovih ob estrihih v prostorih (po besedah merilca je to baje po hišah tudi največji vzrok izgube pri meritvah).
- uhajanja je bilo nekaj malega tudi na parih dozah (7 mestne, modularne, niso bile zrakotesne), rešeno z žlico silikona
- v vogalih dveh oken zgoraj je bilo tudi nekaj malega uhajanja, rešeno z akrilom
- tudi za "mojim" razdelilnikom (6x36M) je nekaj "curljalo". Purpen in gasa.
- na dimniških vratcih pri kaminu je bil tudi prepih. Tu neke estetske rešitve verjetno ni, baje so uhanja na vseh tipih vratc, proizvajalci kot kaže, še ne rešujejo teh težav.

Po treh urah savnanja (teden nazaj sem zaštartal toplotno za estrihe, v hiši je bilo 30⁰C) smo šli na zasluženo "osvežitev", hiša pa po subvencijo eko sklada.

V bistvu ni vse skupaj nič posebnega, zahteva pa precej več pedantnosti od vseh izvajalcev. In rezultat ne more izostati.
#9
Koliko časa pa vzame pravilno izvajanje testa zrakotesnosti? Recimo za 130 m2 veliko hiško.
#10
Dobre pol ure do uro... časovno zadeva narašča ne s kvadraturo temveč s številom oken in električnih doz na zunanjih stenah.
#11
Še eno vprašanje. Meni so naredili test zrakotesnosti z zaprtimi vrati povsod. Zdaj notranja vrata niso neprepustna. Vseeno pa ali so toliko prepustna, da njihova zaprtost ne vpliva na test?
#12
JaBK
V pol ure niti tiste ponjave pa ventilatorja noter na vhodna vrata ne postavijo. Potem imajo pa še v vse odprtine (dimnik kamina, zajem, izmet rekuperacije, zračnik za napo...) tiste balončke not dat in jih napihnit...Če je res vse v redu morda zložiš zadevo skupaj v dveh, treh urah.

Beli_Zajcek
Notranja (vmesna) vrata med hišnih prostorih na meritev ne vplivajo nič. Katerikrat sem bil na meritvah, ko notranjih vrat niti ni bilo. Morajo biti pa vsa zunanja okna in vrata. Drugi "haklci", ki ti prinašajo padce/dobitke merjenih (nad ali pod)tlakov so naslednji (na tem mestu sem si dovolil prepisati navodila in nasvete merilca zrakotesnosti, ker je tega resnično veliko in se mi ne ljubi vsega pisati):
Tu so navodila. Kot sva rekla spodaj pošiljam opise. Smiselno jih uporabite za pripravo. Če boste večino zadev pripravili – še posebej elektro – gre lažje čez. V priponkah sta dve sliki.
Test zrakotesnosti se naredi pred izvedbo estrihov. Kjer so estrihi že narejeni so lahko težave, ker se ne da dostopat do stikov pri AB plošči. Običajno so mojstri površni pri zaključku stika AB in ometa, ker mislijo da se vizualno ne vidi. Ta stvar pa je potem problem pri testu. Estrih je pomembnejši pri skeletni ali porotherm gradnji.
Če je estrih že narejen ali se pričakuje kakšen problem s tem povezan– včasih pomaga zasilikonat stik stene in estriha.
Priporočam, da knauf plošče še niso montirane zaradi lažjih popravil parne zapore.
Narejene morajo biti grobe elektro inštalacije, vgrajena okna, vrata ter vse parne zapore.
Parne zapore naj bodo čim bolj odprte – da ni karkoli prekrito z izolacijo ali knauf ploščami. Je mnogo lažje odpravit napake.
Pri testu bomo delali z podtlakom 50 Pa. Zrak bo vdiral v hišo.
Večje odprtine kot so zunanji dovod dimnika, nape, prezračevanja – zatesnimo z napihiljivimi žogami tekom testa.
Posebej je treba pazit:
•Vsi stiki AB plošče ter ometov morajo biti natančno narejeni brez špranj. Omet se spodaj na stiku plošče in stene – zamaže.
•Odprtine za notranja vrata (v primeru knauf sten, porotherm ali podobno) je smiselno zapreti. Skozi te odprtine pogosto piha v primeru napak za knaufi.
•Vsa štemanja v zunanje zidove – morajo biti odprtine ometane. Npr. razdelilec za ogrevanje, vgradni WC kotlički. Zelo pomembno je to v primeru gradnje porotherm, opek ali podobno.. Beton ali skeletna gradnja – ima to že v osnovi rešeno drugače.
•Preboji za klime, vodovod, elektro, zunanji dovod kamina – naj bodo temeljito narejeni. Zrakotesna ravnina je omet.
•AB vezi na vrhu (npr. mansarde) naj bodo narejene po celotnih notranjih zidovih. To zato, da ne uhaja zrak iz opek na vrhu ven. Če jih ni – vsaj zabetonirajte ali dajte čez omet. To velja za porotherm stavbe.
•Vse prezračevalne cevi, ki gredo na podstrehi izven ovoja – se stike šobe in cevi – zalepi z ALU trakom. Vgrajeno tesnilo ni dovolj.
•Vsa štukanja elektro cevi – se prav tako zalepi, če so izven ovoja.
•Silikon se da v vse zunanje elektro inštalacije od zunaj!– dovod pri roleti, stikala, senzorji, vtičnice, domofoni, glavni dovod elektro inštalacije (tega lahko tesnite v elektro omari). Glavni dovod elektrike je potrebno zatesniti. Če še ni narejeno do konca - se začasno prelepi s trakom in dokonča takrat, ko se dela do konca.
•Zelo priporočam, da so vgrajene zrakotesne doze na vseh zunanjih stenah. Če zrakotesne doze kje niso vgrajene – se jih na debelo premaže s silikonom. Silikon se da tudi v cevko. Glej sliko – kako se naredi. Če je silikona manj kot to – ni dovolj dobro. Pazite tudi na špranjo (na tej sliki lepo vidno, da je bilo treba tesnit tudi špranjo pri dozi. Pri porotherm – se dozo vgradi, tako da je čim bolj potopljena v gips – da se prepreči vdor zraka v notranjost opeke. Če stik doze in ometa ni dober – se ga popravi.
•Sifoni morajo imeti vodo – ali pa jih prelimajte s trakom.
•Zalimajte s trakom odvode kondenzov, če jih imate.
•Parne ovire pogosto prepuščajo zrak. Priporočam parne zapore.
•Obvezno je treba dimnik ometati. Preboj dimnika skozi parne zapore – natančno narediti.
•Priporočam, da airstop trakove/solifit zalimate ob primerni vlažnosti stavbe. Nekateri to naredijo takoj po ometih in v mrzlem in ko naredimo podtlak – vse skupaj odtrga, ker lepilo ne prime.
•Pri knauf stropih – zelo natančno naredite vse stike, ki se zalimajo. Vse preboje elektrike ali česarkoli, kar gre čez. Priporočam, da knauf plošč še ni montiranih – da je vidna parna zapora. Pogoste so napake na parni zapori in če so knauf plošče montirane – je treba plošče odstranjevati in je dvojno delo. Kjerkoli je knauf – za njim mora biti zunanja stena zaprta, da ni porozna. Ali z ometom ali mrežco in lepilo. To je zelo pomembno.
•Okna morajo imeti v kotih natančno narejen RAL montažo. V veliko primerih so težave v kotih pri vgradnji oken.
•Če imate garažo ali kak prehod proti drugi stavbi – ali kjerkoli odprtino proti zunanjosti – prej pokličite, da se pogovorimo.
•V kolikor gradite z OSB ploščami . Niso vse OSB plošče enake kvalitete in nekatere povzročajo probleme, ker so porozne. V kolikor prepuščajo zrak – test ne more biti uspešen. Če so kakšni dvomi glede kvalitete– se jih prelakira ali zapre s folijo.
Pri testu predlagam prisotnost oknarja ter električarja ali še koga, ki lahko napake pomaga odpravljati tekom testa. Tako je možnost uspeha v prvo večja. Priporočam vsaj 4 ljudi, ki pomagajo tesnit stavbo tekom testa.
Za test je potrebna najprej prva ura, da se pripravi stavbo in naprave. Šele potem lahko pridejo vsi ostali, da ne čakajo po nepotrebnem. Lahko se dogovori tudi, da je električar na razpolago. Torej da pokličemo v primeru, da so problemi na elektro. To ugotovimo precej hitro. Kjer naredijo tole zgoraj napisano – običajno ni niti potrebno prihajat nazaj.
Okna preverimo z dimnim generatorjem in termokamero (če je temperaturna razlika dovolj velika).
Ostalo preverjamo s termokamero in anemometrom.
Elektro omarico preverjamo z dimnim generatorjem.
Test se naredi zaradi vas – ne toliko zaradi ekosklada. S tem namreč precej izboljšamo hišo, zmanjša se strošek ogrevanja, manj je pihanj, posledično kondenzacij, kar naredi plesen in podobno.
Če so prisotni kje toplotni mostovi – jih lahko vidimo v kolikor temperature omogočajo.
Pri testu naredimo računalniško voden test hiše – poročilo in dokumentacijo za ekosklad dam na link dropbox..
Torej – za test imamo predvidene 4 ure. Pridem s sodelavcem. Večinoma pridemo v tem času čez v prvo. Če bi bilo potrebno kaj podaljševati ali podobno se zmenimo tam. Če je vse v redu – v dveh urah pospravimo. Kot sem rekel – s sodelavcem sproti tesniva – ne samo izmeriva. Je pa vsaka pomoč tam večja verjetnost za uspeh.
Zaenkrat imam prag uspešnosti 75% na novogradnjah in 100% na rekonstrukcijah. Če boste pripravili tole – kot sem zgoraj napisal – bo precej lažje šlo čez. Se pa tudi najboljšim lahko zgodi kakšna gradbena napaka.. V glavnem – če bo dovolj ljudi – lahko zadevo rešimo kar na testu in to je še najboljši pristop.

zrakotesnih doz ni potrebno silikonirati...
[Slika: doza.jpg]

Z zadnjih meritev:
[Slika: img-1.jpg]
[Slika: img-2.jpg]
Kak od nasvetov bo gotovo komu prav prišel.
#13
Pa meni se res ni zdelo dlje. Ajde mogoč sem res zanemarila da tip pride se zaparkira, odpre kufre pa tisto plahto namontira, ampak same meritve pa res niso dlje trajale. Res je tudi, da smo sami zapirali vse odprtine ala preboji, pa pri nas tudi tam kjer so kasneje prišli kotlički od wc, kasneje je itak voda tam. Smo mislili, da to miramo sami pripraviti, , je samo uc vrgel, pa rekel, da bimo videli, pa ze potem kako popravili, ce bo treba. Gre za zidano bajto z modularca in smo delali test po ometih pred estrihi. Smo imeli pa že knauf plošče na mansardi.

Po tem pa res ne vem, če 3/4 ure vse skup trajalo, res pa je da je bil test s prve v redu, pol se je pa sprehodil po bajti in pomeril, kar sem napisala prej malo bolj podrobno. Štromarju je samo ena doza puščala, strešna okna nič, ostala okna pa tudi ne extremno, samo ker so bila edina kjer je nekaj puščalo montiralo pa s peno, so pred fasado polimali se zunaj s trakovi. Notri se ni več dalo ker so bili za ometi. Če test ni ok, pa se napake išče pa seveda lahko traja tudi dalj časa. Bistveno dalj časa. potem pa še enkrat hodi, če je napaka taka, da je treba dalj časa popravljat.
#14
Pri nas je bilo končano v eni uri. Prej sem imel vse zatesnjeno, razen vhoda in izhoda za zračenje ter par sifonov. Rezultat pa odličnih 0,21.
#15
Kaj konkretno si imel zatesnjeno?


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »