Objave: 6
Teme: 1
Ocena:
0
Sem pred menjavo kotla (olje -> peleti).
Dimnik je iz šidla in je pomoje brezhiben.
Prodajalec kotla mi je rekel, da v dimnik ni potrebno vgraditi inox cevi.
Sosed, ki mi bo delal strojne instalacije v kurilnici, je rekel da naj obnovim dimnik (vgradnaj inox cevi). Dim iz kotla bo imel temperaturo 130-140 stopinj, kar je kot on pravi se vedno nizka temperatura.
Zdaj sem pred dilemo kaj naj naredim.
Objave: 422
Teme: 60
Ocena:
0
Pozdravljeni,
koliko imate sedaj FI dimnika ? 200,180 ?
lp,Matevz
Ocena:
0
Nisem preprican. Bi moral zmeriti.
Objave: 250
Teme: 0
Ocena:
1
Glede na to da imajo peči za pelete izhod dimnih plinov 80mm. Potem je sanacija primerna z vsaj 100mm ali 120-130mm.
Ker pa imaš dimno tuljavo večjo, pa bo posledica manjša temperatura dimnih plinov in kondenzacija. Zato se ponavadi v dimnik vstavi primerna dimenzija inox dimnika, ki pa mora ustrezati tehničnim zahtevam peči.
Če bo imel dim iz kotla 130 ali 140 stopinj, bo temperatura v predimenzioniranem dimniku veliko manjša, torej bo posledica veliko več kondenza.
Pa tudi zavedati se je potrebno da šamotne tuljave vpijajo vlago nase, zato za nizke temperature niso najbolj primerne. Mogoče to ne bo takoj opaziti po nekaj letih uporabe pa se zna to pokazat.
Pri inoxu ali keramiki pa ves kondenz gre spodaj v kondenzno posodo in naprej v odtoke, če so ti povezani.
Ocena:
0
Premer dimne cevi iz kotla je 130mm. Do kakega premera dimne tuljave vgradnja inox cevi ni smiselna?
Objave: 1951
Teme: 2
Ocena:
1
Pri nas smo tudi, kurili na olje dobrih petnajst let in potem dve sezoni na pelete...pa na drva, premog do avstralskih briketov pa zopet z drvmi.....dimnik pa shiedel 2r/200mm
dimni plini pri kurilcu med 120- 130 pri peletih pa 120 do 160 ° C kakšne kondenzacije oziroma kvarnih vplivov na tuljave po dobrih 3o letih ni bilo opaziti.
Inox tuljave še vedno lahko kasneje vstaviš...
Edino, kar za biti, da bo treba najbrž kasneje še enkrat nastavit gorilec,,,
Kotlovska dim cev pa bila fi 130 pri kotlu na KO oz pelete in 150 pri kotlu na drva...
Ocena:
0
Fi dimnika je po besedah soseda, ki mi bo montiral kotel 160mm. Po njegovih besedah je peč na pelete, ki ima temperaturo izhodnih plinov 130 ° C nizkotemperaturna in se mi bo dim v 10 m višine dimnika toliko ohladil, da se bo na vrhu nabiral kondenz.
Sam inox tuljave nebi vgrajeval, ker imam ze brez tega dovolj stroskov.
Ampak, ko o tem govorim s sosedom se mi smeji in trdi da bom imel kondenz.
Strošek vgradnje tuljave pred montažo kotla in po (če bi jo rad kasneje vgradil) je isti?
Objave: 1951
Teme: 2
Ocena:
1
Sosedu se smeji zaradi biznisa ,,,,Razlika v ceni pa samo zaradi cene rozete in priključnega kosa na dimnik...Vprašaj monterja po predračunu, kasneje pa preverjaš z na netu ponudniki (z garancijo!)...
Objave: 905
Teme: 57
Ocena:
1
Vprašanje - kaj naredite s kondenčnim lončkom in odvodom, če v bližini ni oddtoka?
Objave: 10
Teme: 5
Ocena:
0
Pozdravljeni,
bom kar tukaj nadaljeval temo, saj se navezuje na podoben problem ki ga imam. In sicer živim v bloku, ki tako star da ima še dimnike (vsako stanovanje ima 3 tuljave na različnih mestih). Lani sem zaradi cene elektrike presedlal na drva, kupil sem toplovodni kamin in ga priklopil na eno od 3 mojih tuljav in razpeljal radiatorje. Problem se pojavi, ker dimnik gleda na cesto in je tam kar velika ravnina, posledično je velikokrat veter, ki mi povzroči tudi povratni dimni udar.
Dimniška tuljava je zidana, torej ni nobenega keramičnega/opečnatega vložka notri. Nameraval sem namestiti rotacijsko protivetrno dimniško kapo vendar se problem pojavi, ker bi moral to kapo pritrditi v samo tuljavo in ne na dimnik (en dimnik ima 3 ločene tuljave, za vsako stanovanje eno). Če bi pritrjeval v dimnik (zunanji del), je potem to skupna lastnina in bi moral papirje urejati in dobiti od vseh stanovalcev soglasje, da lahko to naredim. Sedaj pa sem v precepu, ali grem v izvedbo, da nekako poskusim pritrditi kapo v samo tuljavo, ali bi rajše investiral ne vem koliko denarja, da si obnovim tuljavo, tako da se mi vstavi inox cev, potem bi na to inox lahko pritrdil to dimniško kapo, s tem bi se izognil vsem papirjem, je pa res da se potem to občutno podraži, pa tudi kondenz in ostalo se prišteje. Je pa dimnik izpraven, je dimnikar pregledal in je rekel da je v redu in da lahko kurim ter ga uporablajm.
Zanima me kaj bi vi na mojem mestu ter če ima kdo slučajno kakšen občutek glede cen za vgradnjo inox cevi, gre pa za okoli 7 metrov dolžine (na oko pomerjeno).
Prosim za pomoč in nasvete.
Objave: 11761
Teme: 16
Ocena:
28
Okna tudi fiksiraš v skuono lastnino (zunanje stene)...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 1331
Teme: 11
Ocena:
38
Pokliči Karodija v Sevnico glede izvedbe in cen. Sami delajo inox kose in so zato ugodnješi, glede kvalitete pa tudi nisem imel pripomb.