Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Izkušnje z nižjimi stropi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izkušnje z nižjimi stropi
#1
Pozdravljeni,

Smo tik pred začetkom prenove starejše dvostanovanjske hiše (K+P+1.nadstropje).
Osnovna hiša je bila grajena v 70-ih, dozidana v 86.
Eno stanovanje bo v pritličju, drugo v prvem nadstropju. Težavo imamo zaradi višin prostorov.
V pritličju je cca 250cm od plošče do stropa, medtem ko v prvem nadstropju celo 245 od plošče (monta) do stropa.
Po podatkih, ki smo jih do sedaj zbrali bo nova višina izolacije, estriheov in ploščic cca 12 cm, če bi dali še Talno (je velika želja) pa smo na 14 pa raje recimo 15.

To bi pomenilo svetlo višino zgoraj če upoštevamo še omet tam v rangu 228-231.
spodnje stanovanje ima višji strop in določen del izolacije lahko predvidevam damo tudi na strop kleti, potrebe po zvočni izolaciji ni.

V vsakem primeru moramo pa zgoraj pod nove estrihe dati kameno volno zaradi izolacije (zvočne in toplotne). Nad ploščo stropa zgornjega stanovanja je še "podstreha", ki ima "stojno višino" samo na sredinskem delu, je pa hladna streha, kritina so valovitke (stari starši so jih položili pred cca 10 leti).

Sam nimam nikjer možnosti preveriti, kako je živeti pri tako nizkem stropu? Ali ima kdo izkušnje s takim stanovanjem/idejo kako se pri starejših hišah tole rešuje?

v naprej hvala za pomoč, nasvete
#2
Odvisno najbolj od vaših telesnih višin Smile drugače to sploh ni kakšen problem, no kakšen ga bo problematiziral na polno, jaz ga ne bi.

V prvi štuk lahko date kakšne 3cm volne (zaradi zvoka), nato recimo JUB-ovo 27+25 ploščo, nanjo 5cm estriha in smo na skupne 14cm s prilepljeno ploščico, torej ranga 230cm svetle.

Pritličje isto s 5cm dodatne izolacije proti (hladni?) kleti, vse EPS. Zunaj s TI fasado vse skupaj čez do tal in bo delalo kot je treba.

Ter dodatno vprašanje. Ali so trenutno tlaki notri? Ali stojite na AB oz. monta plošči ali je še trenutne tlake za odstranit? To so dodatni cm.
#3
Meni je 235cm prav simpatično. Pa sem kar visok.
#4
Pa še manj kurjave gre Smile
#5
V enem nadstropju ~230, v drugem ~280... še nikoli me ni zmotilo eno ali drugo. Po drugi strani pa sodelavka jamra kako ji je hudo kjerkoli je manj kot 300. To boš enostavno moral sam razčistit.
#6
V pritličju v dnevnih prostorih imam 235cm zaradi izolacije in talnega gretja. V nadstropju je 250cm.Ko smo se vselili, sem čutil nekakšno utesnjenost (prej smo imeli 320cm),po dveh mesecih pa nič več.
#7
Pri meni je končna višina cca. 239cm.
Pa imam talno, kar debele tlake, ...
Problem je mogoče tunelski občutek ker je skupni prostor velik( cca.50m2).
Sprva me je zelo mučilo zaradi višine zdaj pa je že ok in se več ne sekiram.
Sem pa bil v kar nekaj hišah ki so imeli 230 pa je v redu.
Cigani imajo 220cm!!!
#8
Jaz imam 240 cm. Prej sem živel v hiši z 250 cm višine in sploh ne opazim razlike.

Spodaj sem imel na razpolago 253 cm brez estriha. Za izolacijo sem dal 6 cm purena (namesto 10 cm stiropora), potem pa talno gretje, estrih in 1 cm vinil, tako da je končna višina 240 cm.
Zgoraj sem dal za zvočno izolacijo 3 cm stiroestriha (toliko da se lahko skrijejo noter kabli) in je tudi čisto ok.
#9
Mi imamo v pritličju in nadstropju 232 cm in je čist ok,pa še žarnice brez težav menjaš :lol:
#10
Zdravo,

hvala vsem za mnenja.

Se pravi tlaki so zunaj, vse višine so plošča/monta do stropa.
Tudi mene je v glavnem skrbel občutek "tunela" o katerem je kar veliko govora. V spalnici in sobah niti ni tak problem, je pa centralni prostor (kuhinja, jedilnica in dnevna soba) zelo odprta, skupaj je to cca 50m2. Bodo pa velika steklena okna+280cm široka balkonska vrata.

Bo treba pod čevlje dat 14cm podloge pa da vidimoSmile
#11
Na 50m2 bo ZAGOTOVO "tunelski" občutek.Se ga pa navadiš.Še kaj drugega se boš navadil.
#12
Še moja izkušnja: v kleti 220, v pritličju 245, nadstropje pa 230. V kleti res da ne živimo, mogoče bi bilo tam res prenizko, ampak se navadiš. Prej smo živeli v stanovanju z višjimi stropovi, povprečna višina vseh 4ih družinskih članov je pa 180. Poglej na to s pozitivo: kot je že nekakbošlo zapisal, ne rabiš stola za menjat žarnice, prav tako je lažje ometava, barvat... Big Grin
#13
mi2 imava 2,25 metra, na začetku se ti zdi malo nižje, ker si navajen višjih stropov, ampak po 2 tednih sploh ne opazim več, sem pa velik 185 cm Smile ni panike
#14
Pi..a! Pa do kam lahko greste.(gasper.tanko)Pod 2,5m se sploh ne pogovarjam.(pritličje je višje) Pa saj je Adi mel višje stropove v bunkerju.Đizst krajst
#15
Oprostite.Pozabil v prejšnjem postu.(gasper.tanko)2,25m,se ti nič ne ZDI nizko,to JE nizko. L.P.


Skok na forum:
Zadnje novice