Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Fasada - nekaj dilem pred začetkom dela

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fasada - nekaj dilem pred začetkom dela
#1
Tak - delal bo 10 cm izolacijske fasade - počakajte, ne kar takoj udariti po meni, vem, to nima smisla, najmanj 15 in podobno - pa bom vseeno delal 10.

Imam nekaj ponudb za material, za obdelat je 215 m2 fasade in kakih 30 m2 cokla - ponudbe za material se vrtijo okoli 2.000 in 2.500 € (brez polic in zaključnega sloja) - govorim o poceni materialu. Gre se mi za finančno plat. Izolacijska fasada s poceni materialom je neskončno boljša kot hiša brez fasade iz dobrega materiala.

Če prištejem še police in zaključni sloj, sem na dobrih 3.000 €, kar je potem komplet cena za fasado, in sicer je to vsaj 2x ceneje kot bi mi izdelali mojstri.

Pa rad delam.

OK, problemi:

1. Nisem še omenil odra, ki ga nimam, to je pa največja j... Sposodil si ga ne bi rad, ker sem portem vezan na čas, rad pa bi delal v miru in da ni živčnosti ter da ni celi lajf pol samo dirka s časom za delo... Razen če ga kdo posodi za čez zimo kao, da ga ne rabi skladiščit in ne računa dosti... Novega se pa verjetno ne splača kupit. Imam sicer eno ponudbo za rabljenega, 670 € plus DDV, in sicer:

18 H-elementov = 64,8m2
18 diagonal
36 prečk
28 podnic, pločevinastih

Ker dejansko rabim kakih slabih 70 m2 naenkrat, bi delal steno po steno kao fertik. Al se da dobit te dele še ceneje posamezno na bolhi al ma kdo kake izkušnje?

2. Lahko nardim najprej cokl? Logistično bi i ustrezalo. Vsaj do armirnega sloja? Zaključnega verjetno ziher ne? Pa pol nadaljujem od cokla dalje z lepljenjem stiropora? Je dobro dat odkapni profil med fasado in cokl, al nujno celo? Namesto robnika navadnega mislim....

3. Če delam steno po steno, je opcija, da najprej, če še recimo nimam odra, naredim okoli in okoli hiše celi stiropor samo naliman do višine kakih dveh metrov in pol, kar bi lahko brez odra, pa pol nadaljujem, ko je oder, vsako steno pač do vrha?

4. Kar se tiče zaključnega sloja - ali ni dobra rešitev, če bi ga delal sam, da naredim hišo barvno pač na sredini horizontalno razmejeno na dve različni barvi, je kdo delal tak?

5. Okenske police bi naj vgradil pred polaganjem stiropor plošč?

Marko
#2
Oder kupis, ce je ta cena ki jo omenjas kolko tolko ugodna in ko koncas s fasado ga prodas. Nekaj manj bos verjetno dobil, kot si dal za njega ampak se vedno boljse, kot da ga najames, bo drazje. Lahko pa ga kasneje ti rentas po konkurencni ceni, pa sele cez nekaj casa prodas. Ce mas seveda prostor za skladiscit..
#3
1. Oder kupiš rabljen, po možnosti za celo hišo.
2. Lahko narediš prej cokel, vendar ne vidim smisla. Fasada je običajno debelejša kot cokel, torej z odkapnim robom loviš horizontalo.
3. Stiropor lahko delaš po fazah. Le sonce ti ga bo malo obdelalo.
4. Barva je stvar okusa. Upoštevaj le, da je za eno osebo zaključni sloj malce naporen. Ga je pa pametno dati eno stranico naenkrat.
5. Police se vgradijo po polaganju stiropora.
#4
1. Verjetno bi steno po steno - ceneje nenazadnje oder
2. Cokel bi delal prej, ker še nimam odra in bi tudi v tej fazi rad čimprej uredil povezavo s coklom in vkopanim delom hiše viewtopic.php?f=35&t=72198 Mimogrede, nikjr nisem zasledil, kaj čez stirodur ko celam armirni sloj na coklu pride tudi mrežica? Delam vse do zaključnega sloja enako kot na fasadi? Zaključni sloj, recimo kulirplast, nanesem kdaj?
3. OK
4. Morda delam zaključnega s kolegom
5. OK edino na Jubovem posnetku na youtube delajo police v fazi urejanja špalet, nato pa šele dajo glavne plošče čez...
#5
Pri coklu se tudi da mrežica, ja.
#6
Sem si mislil za mrežico pri coklu.... Hvala
#7
No... naj bi se. Verjetno kdo naredi tudi brez. Smile
#8
Boljše z.
#9
Oder lahko zbiješ skupaj tudi sam če imaš pri hiši kakšen fosen viška. Jst sem najprej podrl eno orenk (4m3) smreko, jo razrezal na fosne, podrl še nekaj sušic in sem imel odra dost za enih 150 kvadratov. Smile

Kar se tiče zaključnega, če boš delal sam naredi po sredini kakšno črto ali dve. (ali pa različne barve če ti tako bolj sede.) Pri zaključnem sloju računaj da pri zaribavanju leti vse okoli. Načeloma se najprej naredijo črte, ki jih potem prelepiš ingreš od zgoraj dol, cokel narediš nazadnje. Lahko ga tudi najprej samo ga moraš potem za vsako ščitit.
#10
Oder lahko sam naredim, če bi kje videl kak to zgleda, ima kdo kake posnetke al pa slike? Za zaključnega sem razmišljal o črti vmes ja... verjetno bom prvo vseeno moral cokl naredit - a če dam kulirplast pa ga pač zaabdekam za dalje je opcija al pač na koncu kulir, ko je ostala fasada fertik?
#11
za zaključek ne pozabi prvo emulzijo,da prekriješ sivino lepila.
#12
Kaj ste dali na čelo balkona, kulirplast ali isti zaključni sloj kot na fasadi?
#13
Isti zaključni kot na fasadi.
#14
Je sploh kakšen plus kulirplasta?
#15
Anyone?


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »