Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Ometavanje odprtin za inštalacije v pasivni hiši

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ometavanje odprtin za inštalacije v pasivni hiši
#16
Kable in vodnike v ceveh je potrebno tesniti le tam, kjer ti potekajo ven iz hiše. Tesniti cevi med npr. hodnikom in spalnico, dnevno sobo, kuhinjo, ki so znotraj hiše same je nesmisel. Zrak uhaja pri nepravilno vzidanih elektro razdelilnikih in razdelilnikih talnega ogrevanja. Se pravi na mestih, kjer je potreben večji poseg v steno samo. In ko je ta na zunanjih stenah. Če pa je ta razdelilnik na notranjih predelnih stenah, potem neke težave ne bo. Če se zatesni cevi, ki potekajo iz hiše (domofon, drsna vrata, sirena alarma, zunanje luči, električna ureditev okolice hiše - kuhinja, vtičnice, škarpe..., črpalke deževnice, cev za vodo na vrt, letno kuhinjo) in v hišo (dovodi komunikacij, energije, vode, plina...) ter ob upoštevanju zahteve ob izdelavah ometov sten - da morajo te biti ometane od samega roba stropa do plošče tal še pred izdelavo estrihov, potem nekih težav pri testu zrakotesnosti sploh nebi smelo biti. Rabiš le še kako žlico silikona, za tesnitev vogalčkov pri oknih. Zanimivo, skoraj pri vseh oknih se najde kak tak vogal, kjer se pojavi uhajanje, navkljub nalepljenim trakovom na okna in stene. Ne glede ali je šlo za Intern....ali drugega proizvajalca. Ampak to se da zelo hitro in zadovoljivo rešit. Za grah silikona na prst in potegneš. Če bodo v hiši kakšni spuščeni stropi, se je pri pritrjevanju instalacije potrebno omejiti bolj na strop, stene je potrebno pustiti prazne. Zaradi prej omenjenega ometavanja stene od roba do roba. Da ne bo instalacija "napoto".
#17
OK vse mi je jasno. Se pravi, kar se tice elektronapeljave skozi hiso ven resim situacijo, da povsod namestim "elektro skrčke" in pri prehodu skozi steno še malo silikona? Vprasanje se mi še poraja kako potem rešiti zračnik spodaj pri dimniku? Lp
#18
Sem ti poslal na mejl tiste osnovne napotke, katere nam izvajalcem posredujejo merilci ob teh meritvah.
Sedaj si ne predstavljam najbolje, kako in kaj misliš s termoskrčnimi cevmi reševati. Sam vzamem kar pištolo in silikon, v cev v ogroglih gibih nabrizgaš kak centimeter silikona, nato primeš tiste drate, ki potekajo iz cevi in jih poguncaš v vse smeri, silikon bo tako objel vsako žico posebej, med njimi potem ne bo špranje. Po potrebi potem dodaš še za kako grahovo zrno silikona, če se bo kje pojavila špranja. Ali pa pihneš drobec purpena, se v cevi tazleze nekih 10 ali 12 cm v globino. Vendar je bolje delati s silikonom. Če se slučajno pojavi kaka potreba za prevlečenje še kakega drata, je potem tisti purpen kar težko zbezati toliko ven, da bi spustil drate. Tesniš pa le tisto, kar ti poteka iz hiše. Povezave znotraj hiše na uhajanje zraka nimajo vpliva oziroma meritve ne bodo poslabšale. Zračnike, dimnike, zajem, izmet rekuperacije, zajem zraka za kamin, njegov dimnik, se ob meritvah zapre z napihljivimi žogami (v bistvu je kar "duša" fuzbalske ali kake podobne žoge. To se vstavi v odprtino in se jo enostavno napumpa, da zapre odprtino. Ko je meritev skozi pa jo "spustiš" in gre z merilcem dalje.


Skok na forum:




Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »