Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Ometavanje odprtin za inštalacije v pasivni hiši

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ometavanje odprtin za inštalacije v pasivni hiši
#1
Pozdravljeni,

gradim pasivno hišo, pa sem naletel na vprašanje, na katerega nekako našel primernega odgovora.
Trenutno sem v fazi izdelave elektro in vodovodnih inštalacij. Od večih projektantov sem slišal, da je potrebno pri pasivni hiši zaradi zagotavljanja zrakotesnosti ometati odprtine za inštalacije za cevmi. Zanima me, s kakim materialom ste vi naredili omet za cevmi, da ustreza pogojem zrakotesnosti?

Za vse odgovore se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
#2
Za cevmi ne rabiš ometavati, ker preko kanalov/cevi pride še omet.

Potrebno pa je ometavati za omaricami (razdelilci talnega gretja, elektro omarice,..), ki so ali zadaj odprte ali imajo predvidene perforirane luknje/odprtine.

Obdelati je potrebno tudi prehode v ravnine, špalete vrat,... Skratka nikjer ne sme biti vidne opeke.

Zadostoval bo kakršen koli pripravljen omet v vrečah.
#3
Za navadne štrom doze ali kako se jim reče rabi. Drugače tam vleče.

Navaden omet smo mi dali. Lahko je menda tudi gips, to sem pa že malo pozabila...
#4
Ja, se strinjam. Spada v kategorijo perforiranih elementov.
#5
Vuego, da malce "dodam": ometava se konec koncev tudi za kakimi modul dozami. Ker se tista poštemana luknja v steni lahko nahaja direktno na fugi med zidakoma. In ker danes med zidake skoraj nihče ne "tlači" malte ima zrak iz doze preko perforiranega dna doze lahko dokaj prosto pot skozi fugo zidakov in s tem padec na meritvah zrakotesnosti. Pa fasada na drugi strani zidakov gor ali dol. Pod slojem izolacije je lahko nekaj mm prostora po celotni steni in si tam, kjer ni muh. Težavo reši uporaba zrakotesnih doz, katere nimajo nobenih rež in že pripravljena mesta za uvod rebrastih cevi, ki so že na dozi sami tesnjena z v dozo integrirano gumico. Jasno, mesta, kjer pride vzidan razdelilnik je ne le priporočljivo temveč obvezno ometati. Ter zatesniti vse cevi, ki vodijo v hišo - dovod elektrike, telefonije, optike, instalacijo za fotovoltaiko, tipko zvonca, domofon, dovod na zunanjo enoto TČ, zunanje luči, letne kuhinje, drsnih vrat in podobno. Cevna instalacija znotraj same hiše od razdelilnika do posameznih prostorov ni sporna in ne potrebuje teh posegov.
#6
stus,
moja izkušnja: obvezno predhodno ometati kanale z ometom ( strojno) ali z nekoliko bolj finim ( klasični ometi).
Vse preboje , kjer ste preluknjali zunanje stene zatesniti z purpeno.
Lep pozdrav
#7
som16
Ne le preboje, tudi cevi ter kable v njih. Na obeh straneh.
#8
V literaturi tesnenje kanalov ni (sem še enkrat preletel knjigo PHI-1998/9 od passivhaus instituta) zahtevano.
Je pa zahteva, da se tesnenje ne sme delati s PU penami, ker niso strukturno stabilne skozi čas. In recimo da so preboji cevi min 3cm nad nivojem plošče in recimo taka zahteva, da je potrebno tesniti stik med ometom in ploščo s trakom ali kitom (kar pri nas nihče ne dela).
Konceptualno se izdela zrakotesni ovoj in skozi njega preboje. Zadaj ometani Kanali inštalacij so potem podvajanje ovoja, kar ni sicer nič narobe, koristi pa tudi ne.
#9
Nisem omenjal tesnjenja z purpenom. Meni običajno napišejo v zahtevi, da to mora biti kar silikonski kit. Me v kratkem čaka spet ena taka bajturina in sem si imel priliko ogledati "tečne" zahteve. Pa še izvajalci bomo morali garantirati, da bajta ne bo vode (zraka) puščala. Bem ti zrakotesne bajte in tistga, ki si jih je zmislu. Je pa izziv.
#10
[quote="vuego"]
Je pa zahteva, da se tesnenje ne sme delati s PU penami, ker niso strukturno stabilne skozi čas.

hm, kako je pa potem s strukturno stabilnostjo na desettisoče vgrajenih oken s purpeno?
#11
Nikakor. Ker je zahteva, da se jih vijači, ne samo zapurpena. Sej včasih so tudi brez vezi gradili, kar ne pomeni, da je to danes v redu.
#12
Hvala vsem za odgovore in pomoč. Vseeno sem se odločil za ometavanje za cevmi. Uporabil bom kar pripravljen omet Omet-G ali pa Rofix-180. Bi moralo zadostovati Smile
#13
Eno vprasanje. Kar se tice ometavanja v tej temi govorimo samo za ometavanje odprtin glede na zunanje stene, ali ne? Lp G
#14
Da, zunanje...
#15
Omet je zrakotesna ravnina. Zdi se mi smiselno, da bi zatesnil prehode cevi in vodnikov v doze.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »