Gradnja in obnova > Energijski viri
Odpovedi toplotnih črpalk (kdaj in zakaj)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odpovedi toplotnih črpalk (kdaj in zakaj)
#1
Zanimivo bi bilo izvedeti kaj več okoliščin pri odpovedih toplotnih črpalk.
V smislu, kje ali kako se največkrat pojavljajo in kako jih čimbolj preprečiti, na primer:

- ali se to dogaja pri radiatorskem ogrevanju morda bolj pogosto kot pri talnem (torej iz vidika običajne delovne temperature vtoka, koliko ima ta kak vpliv na pregrevanje kompresorja itd.)
- ali res pri poddimenzioniranih bolj pogosto ali prej kot pri naddimenzioniranih
- je morda dostikrat prisotna zelo dolga povezava, ki bi lahko vplivala na slabše mazanje kompresorja
- ali se to dogaja pri nekaterih proizvajalcih bolj kot pri drugih (seveda je treba upoštevati tudi število montiranih, da bo podatek relevanten)
- ali je pogostost tega pri splitih večja kot pri monoblokih ali obratno (spet upoštevajoč število montiranih)
- koliko lahko take okvare prepreči uporaba grelcev v ekstremnih razmerah
- ... še kakšne okoliščine, bolj ali manj pomembne?
- kaj je sploh najpogostejši vzrok odpovedi
- ali se da prepoznat kakšne simptome, da uporabnik pravočasno ukrepa, preden se zgodi "razpad sistema" in se onesnaži plinska povezava

Take podatke bi lahko dali od sebe predvsem monterji in serviserji teh zadev (če bodo želeli), ostali lahko bolj kot ne ugibamo oz. spremljamo zapise uporabnikov.
Saj smo že večkrat tu in tam govorili o tem, ampak morda bi bilo dobro to zbrat na enem mestu.
#2
Da opišem mojo "odpoved": Vaillant Arotherm 8kW monoblok. Po približno 8 mesecih od zagona se je zgodil popoln izpust plina, po koncu ogrevalne sezone.
Vaillant serviser ni ugotovil kje se zgodilo (filanje z dušikom, milnica, držal je tlak). Edina možnost, ki jo vidi so servisni ventilčki (schrader), ki jih je preventivno zamenjal in nova polnitev s plinom. Vse v garanciji. Od takrat drži bp 2 leti.
#3
Ker sem ravno tik pred nakupom TC, sem kar dosti spraseval od prodajalcev, do monterjev pa tudi proizvajalce za najbolj pogoste vzroke za okvaro TC in je vecina odgovorila da je najveckrat vzrok “slampasta” montaza. Ali ker je monter amater s premalo izkusnjami, ali dela na pamet in naredi “nenamerno” napako, vcasih montira “vajenec” ki ne poslusa dobro navodil sefa, pa tudi nizkocenovni material ki je bil uporabljen pri montazi se je v nekaterih primerih pokazal za vzrok kaksne okvare. Mozne so tudi serijske napake, ki pa jih je malo in se v vecini primerov odpravijo v sklopu garancije. To so odgovori ki sem jih dobil od ljudi ki se ze kar nekaj casa ukvarjajo z TC na tak ali drugacen nacin.
#4
Bolj kot odpovedi po par letih, me zanima življenjska doba in kako jo podaljšati? No, saj ko črpalka odpove, je tudi konec življenjske dobe Smile
#5
Biksijeva zgodba, ena bolje opisanih tu: viewtopic.php?f=7&t=54648
#6
Odpoved moje Fujitsu Water Stage HP 11 po dobrih petih letih

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=ht ... pid=856463

Danes so mi zamenjali komplet zunanjo enoto WS HP 11. Dva tedna sem se grel z vgrajenimi grelci in občasnim kurjenjem kamina. Mi je namreč po dobrih petih letih delovanja riknil kompresor 28.februarja......

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
#7
Če je nek sistem prenabildan, je kot pri ljudeh - prej ali slej gre v k...c. Zato je zlato pravilo ne pretiravat pa bo.
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
#8
Kot sem že velikokrat omenil, je za odpoved kompresorja po nekaj letih v največjem delu kriva montaža, neoptimalna (pod dimenzionirana) izbira naprave in nepravilna postavitev zunanje enote.
Drugače kompresor praviloma preživi življenjsko dobo naprave, kot se navadno tudi avto prej razpade kot mu zariba motor.

Je pa zanimivo kako nekateri zastopniki forsirajo prešvoh naprave. Včasih imam občutek da kar tekmujejo kdo bo ponudil bolj švoh napravo.
Takšna naprava lahko ima tudi 1/2 krajšo življenjsko dobo, porabi več in še hrupna je bolj.
Je pa to jasno zopet neke vrste marketinška poteza. Tisti, ki ima enkrat TČ ne bo šel več na drugo vrsto ogrevanja. Stalne stranke so pa tako povsod zelo želene
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#9
telmos Napisal:Če je nek sistem prenabildan, je kot pri ljudeh - prej ali slej gre v k...c. Zato je zlato pravilo ne pretiravat pa bo.
Če prav razumem ta komentar, pri meni ne vzdrži. Lahko pa, da ga ne razumem.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
#10
alanford Napisal:
telmos Napisal:Če je nek sistem prenabildan, je kot pri ljudeh - prej ali slej gre v k...c. Zato je zlato pravilo ne pretiravat pa bo.
Če prav razumem ta komentar, pri meni ne vzdrži. Lahko pa, da ga ne razumem.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Se strinjam, če je šlo pri tebi za preboj navitja na ohišje, to nima veze z "nabildanostjo" ali dimenzioniranje naprave.
#11
Kaj se ne razume? Če se hoče nabildat, se je treba stalno gonit na obrate in še nekaj cukrčkov zraven, da te hitreje nabije ane. Te zadeve pa za seboj potegnejo okvare in dva predstavnika iz falange HP TČ sta tipičen primer in 90% vseh okvar je na teh, kar sem jih jaz do danes odpravljal. Pa jih nisem malo dal skozi svoje roke. Če bi se jaz strinjal s podhranjenjostjo, me ne bi že toliko let šimfali, da dajem premočne, da se mučim prepričat bohinjca, da nima prav, ko goni svojo kaj vse zmorejo LTHP proti DHT....... To je to. Pisat po forumih pizdarije, ki so zrasle v glavah nekih šparovnih gorenjcev je lahko, zamenjat napravo po 5 letih delovanja zaradi dejstva, da tudi tista sicer na limitih nekaj zmore, je pa drugo. Meni ni nikoli prijetno v tisti situaciji in verjamem, da tudi drugim serviserjem ne. Zafrustrirani pisuni pa itak takrat niso zraven. Rep med noge in pisat naprej.....
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
#12
Preboj na ohišje je lahko tudi znak preobremenjenosti in pregrevanja motorja. Do neke mere lak zdrži, potem pa zogleni in prebije
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
#13
Ko je govora o napravah z vbrizgom: ali vbrizg deluje pozitivno ali negativno na trajnost?
Po eni strani se bere, da on dodatno hladi kompresor in da bi ta kmalu riknil, če bi vbrizg izklopil (če bi se to dalo, pa se itak ne da, se mi zdi), po drugi strani pa se omenja, da je največ težav ravno pri teh mašinah. Kako je potem s tem vbrizgom?
Je bolje vzet mašino brez ali z njim (če imaš dovolj rezerve brez njega)? Statistično gledano.
#14
Mogoče je pregrevanje tudi lahko tudi posledica okvare na hlajenju (injection). Je pa pohvalno za Fujitsu, da je vzel okvarjeno napravo v analizo in jo brezplačno zamenjal z novo. To tudi nekaj pove.

Zaradi visokih izstopnih temperatur kompresorja sem tudi skeptik pri uporabi R32 in življenjski dobi kompresorja na tem hladivu. Preprosto mi ne gre skup, zakaj so proizvajalci sploh šli R32 mešat z R125 (R410A). Verjetno je bil nek razlog. Marketing pa sedaj prodaja samo prednosti R32.

Citat:As discussed previously, the R32 compressor has higher compressor discharge temperature compared to other
refrigerants. This challenge is to be addressed before launch R32 product to market. Several design changes has
been deployed to lower the discharge temperature; however, there are trade-offs between compressor efficiency and
reliability

http://www.emersonclimate.com/en-us/Docu..._China.pdf
#15
telmos Napisal:Preboj na ohišje je lahko tudi znak preobremenjenosti in pregrevanja motorja. Do neke mere lak zdrži, potem pa zogleni in prebije
Telmos, moja naprava ni bila preobremenjena. Redko sem jo videl blizu 100%. Pa še to le pred defrosti. Zato še vedno ne razumem, zakaj posplošuješ. Moja nova zamenjana zunanja enota je sicer isti model, vendar s popravki, ki jih je naredil proizvajalec na podlagi izkušenj. Eden izmed teh popravkov je tudi ta, da ne dovoli kompresorju, da ustvarja tako visoke tlake kot prej.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Skok na forum:
Zadnje novice