Splošno > Sam svoj mojster
Talno gretje garaža

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Talno gretje garaža
#1
Pozdravljeni

V garaži imam položeno talno gretje (cca 50m2). Fasada na garaži je že končana, vendar še ne morem priključiti talnega gretja, ker moram prekopati kanal do hiše oziroma kurilnice, kjer imam peč.
Iščem poceni začasno rešitev kako priključiti talno gretje preko električnega grelca. Črpalka za talno je že vgrajena. Končno stanje ni vprašanje. Iščem rešitev da bi lahko ogreval prostor cca 2 meseca. Na jesen bom priključil talno na peč.
Všeč so mi rešitve s pretočnim grelcem za bazen, vendar je cena previsoka, zato razmišljam o samogradnji. Grelec za bojler 3kW je cca 20eu.
Vse skupaj bi rad vgradil v razdelilno omarico talnega.
Razmišljal sem tudi o pretočnem grelniku vode, ki ima že 5l posodo, grelec pa je 2kW, vendar je dimenzijsko prevelik.

Skratka sestavil bi si rad spodnji grelec za čim manjši denar.

https://www.jeftinije.hr/Proizvod/273575...tatom-3-kw
#2
Rabljen bojler?

Če ne boš imel zadosti akumulacije, bo problem regulacija temperature.
#3
samo v info,...
Delimano pretočna pipa ima grelec 3kW,... in kar se mene tiče opravlja odločno svoje delo,... seveda pa je temperatura vode predvsem odvisna koliko odpreš pipo v toplo smer,... večji kot je pretok bolj mlačna bo voda in obratno manjši kot je pretok, bolj topla in tudi vroča bo voda,... in vsekakor je to dovolj za kuhinjsko korito,...

zdej pa ne vem kaj boš lahko ti dosegel s 3kW grelcem za talno ogrevanje,...
ker ne glede na izvedbo samega grelca, je 3kW vedno samo 3kW, bodisi v Delimano pipi ali pa v neki drugi obliki, kot jo ti iščeč,...

zgolj razmišljam da z 3kW ne boš veliko naredil,... vsekakor pa se lahko motim,...
#4
3kW bi pa res morali biti več kot dovolj za 50m2, sploh ker je kolikor toliko izolirana (narejena fasada).
Pazi pri vsej zadevi, da ne boš pošiljal previsoke temperature v talno. Glede na kompaktnost si želel to izdelati brez mešalnega ventila, torej bi se zanašal samo na termostat grelca?
#5
Tidra Napisal:zgolj razmišljam da z 3kW ne boš veliko naredil,... vsekakor pa se lahko motim,...
Vsekakor se motiš. Če je garaža res izolirana, je že teh 3kW overkill.

Bi pa jaz vseeno nabavil (rabljen) tlačni 5L bojler in ga lepo priklopil na talno. a te bo res tako motil tačas v garaži?
#6
Ene pomembne stvari avtor teme ni povedal: kakšna je izolacija pod estrihom ali ploščo garaže? Pa strop?

3kW je dovolj (60W/m2), ampak če bo teh 3kW ves čas na polno delalo...

p.s.
Pa še nekaj mi je čudno - praviš, da boš jeseni povezal z ogrevanjem hiše, mraza bo pa še za en dober teden... V tem času verjetno ne boš niti začasnega ogrevanja izvedel - zakaj bi sploh kaj prčkal do jeseni? Daj en kaloriferček za 12€ pa bo.
#7
+1
#8
Ja pretocni bojler 5l bo uredu. Ima tudi ze regulacijo temperature. Cena pa tudi ni visoka. Na fasadi je 20 cm eps in pod plosco 15cm. Ce zagrejem za par stopinj bom s tem ze zadovoljen.
Hvala za ideje.
LpP
#9
sestavil sem improviziran del talnega gretja. Uporabil sem črpalko imp 25/40, ki ima pretok 2.5m3/h in višino dviga 4m in bi morala zadoščati. Imam tri veje po 100m. Cevi so 16mm.
Težava pa je ker je priključek 5l bojlerja 3/8. Kar pa mi povzroči da je pretok na indikatorjih talnega gretja pod 1l/min. Črpalko sem montiral na hladni del sistema.
Vprašanje je, ali bi lahko povečal pretok če bi črpalko vstavil na topli del ssitema, to se pravi za grelec vode. Kolikor si predstavljam je dušenje sistema enako ali je črpalka pred grelcem ali za grelcem ali se pač motim, glede na to da grelec vode predstavlja največje dušenje v sistemu zaradi zmanjšanja preseka cevi na 3/8.
#10
Koliko pod 1L/min je pretok? Če je skoraj 1L je to povsem OK za tako začasno rešitev. Boš pač imel velik delta T. Kar pri el. grelcu nima veze. Dejansko je v tem primeru važno samo, da je vsaj malo pretoka in da je ta enak v vseh treh zankah.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
09.10.2019 ob 11:03:14
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
V podjetju Lumar v soboto 12. oktobra med 10.00 in 16.00 uro pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo predstavili hiši, ki sta... Beri dalje »
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
07.10.2019 ob 07:59:04
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
Dom je tam, kjer se počutimo prijetno in varno. To je prostor, kjer se lahko sprostimo, odmislimo vsakodnevne tegobe in zadihamo s... Beri dalje »
Otroška soba v mansardi
03.04.2018 ob 18:21:19
Otroška soba v mansardi
Marsikdo reče kaj pa je takega narediti otroško sobo v mansardi. Glavno je, da sobo okrasimo z nekaj junaki iz risank in to je to. Je res, da je to... Beri dalje »