Gradnja in obnova > Napeljave
FID stikalo B tip

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FID stikalo B tip
#1
Pozdravljeni!

V inštalacijo imam vgrajeno 300mA FID stikalo. Na inštalacijo pa so priklopljeni stroji, ki imajo frekvenčno regulacijo vrtljajev. Seveda mi pri skoraj vsakem zagonu vrže FID ven.
Ko sem brskal po netu, sem naletel na FID stikala tipa B, ki naj bi reševala to težavo.
Zanima me če ima kdo že izkušnje z vgradnjo in delovanjem takih FID stikal.

LP

Peter
#2
Tudi "A" karakteristika pokriva veliko večino težav z takimi porabniki. "B+" jih v celoti. Če ga trgovci nimajo na polici, ga bo pač treba naročiti pri proizvajalcu.


Priložene datoteke
.jpg   FID.jpg (Velikost: 106,39 KB / Prenosi: 940)
#3
Hvala!

Hec je, ker je bil najprej montiran FID z 500mA in je ˝držal˝, pri prenovi instalacije pa sem izbral 300mA, ki meče ven. Bi dal nazaj starega z 500mA, pa ne vem kako bo, ker bom dodal še nekaj novih strojev z pretvorniki.


LP
#4
Madona, a so sodobni gospodinjski stroji le pri tebi "doma"? Drugje to deluje brez posebnosti. Ali so ti "poturili" čudne stroje ali pa štromar morebiti le ni naredil vsega, kot je treba.
Znajo pa biti dostikrat razni RC filtri vzrok. Tako faza kot nula sta v tem primeru peljana preko RC na sredinski kontakt, ki pa je na ozemljitvi. Če jih imaš nekaj se hitro nabere toliko, da potem le še čakaš tisti "sprožilec".
#5
Ne gre za gospodinjske stroje. Gre za delavnico kjer se tiska poslovna darila. Stroji so pa razni preslikači in preše... In ti stroji imajo frekvenčne regulatorje, zaradi katerih ob zagonu meče FID ven.
Včeraj sem zmontiral ˝močnejši 500mA˝FID, pa je spet izklopil.

LP
#6
Torej pokliči tistega, ki ti je prenavljal.
Arbajter, zakaj bi pa frekvenčniki metali FID ven? Ali žrejo štrom? Oz. ga zadržijo za nekaj časa?
Ker napisal je 300 mA, ne koliko amperski je.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne, 400!!!!
#7
Če je to delavnica in imaš priklopljene stroje, potem FID eliminiraj in vzpostavi sistem ničenja. Nikol nobenih problemov več. Pri nas v firmi se je gradila nova hala in vsa vtična gnezda so bila varovana z FID. V ta vtična gnezda se priklapljajo razne priprave in naprave in vedno je bil problem z FID. V večini gnezd sem jih odstranil. Industrija-stroji in FID podavadi ne gre skupaj.

LP
#8
Fery: inštalacijo sem delal sam. Kolikor sem bral je težava teh frekvenčnih pretvornikov je ravno v filtrih, kjer dobiš visokofrekvenčne motnje, zaradi katerih se inducirajo vsi mogoči tokovi v vseh treh žilah. Jasno se prej ali slej uredijo tako, da FID odklopi.
Alex007: ničlal ne bi, se pa nagibam k možnosti, da te stroje zvežem mimo FID stikala, ostale porabnike pa skozi. Moram poiskat še smernico in prečitat kaj ona pravi na takole ˝čaranje˝.


LP
#9
Frekvenčniki in Fid (dostikrat) ne gredo skupaj. Sploh tisti "enofazni", ki iz ene faze z pomočjo "umetnega" zamika ustvarijo tri, ki jih trifazni motor pač potrebuje za svoje delovanje. Rešitev težave je predlagal že aleks007. Ali pa izločiti dotične tokokroge ven iz Fid-ove diferenčne zaščite.

Smernica "čaranja" definitivno ne dopušča, škoda časa za iskanje.
#10
Ok, najbrž filozofiram če rečem, da gredo te tri "faze" vseeno po eni nazaj.
A tisti CE, DIN, SIS in bla bla, niče več ne štejejo? Po kitajsko? Ali bi se morale mašine vseeno držati nekih pravil.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne, 400!!!!
#11
Nisem se mislil udeležiti debate, ker imam kup drugih problemov. Ampak vseeno. O FID-ih je na tem forumu že ogromno materiala, ampak jasno vsak išče odgovor ali pomoč na svoj problem.
Kot prvo. Potrebno je vedeti kakšen sitem ozemljevanja je narejen. Če je TT, potem je FID obvezen. Če je TN-C, potem FID sploh ne pride v poštev. Če je TN-S, potem je FID dopusten kot dodatna zaščita. FID z diferenčnim tokom manjšim od 500 mA je zahtevan tudi v proizvodnih objektih, kjer obstaja možnost eksplozijske zmesi v ozračju prostorov (sem spadajo razne mizarske delavnice, lakirnice itd).
V TN-S sistemu je FID koristen tudi kot gGlavno stikalo, ni pa nobene potrebe, da je z diferenčnim tokom manjšim od 500 mA.
Žal tudi na tem forumu prevladujejo mnenja "električarjev", da je FID vedno potreben, kar pa niti slučajno ni res.
Sedaj pa na tvoj problem. Ker gre za poslovno dejavnost, je malo žalostno, da se na pomoč obračaš na forum. Nisi povedal katere stroke izobrazbo imaš, inštalacijo pa si delal sam. Že tukaj se pojavi kar nekaj vprašanj, zato ti predlagam, da si naročiš spektralne meritve inštalacije, kjer boš ugotovil dejanski vzrok. Če pa je pri tebi FID potreben, potem ga nikar ne menjaj. Nula in zaščitni vodnik se zlahka zamenjata pa tudi stik med njima je lahko zelo zoprn, zato svetujem najprej pregled inštalacije s pravim elektičarjem in če ne bo napak, spektralno meritev z vključitvijo posameznih strojev.
#12
Frekvenčniki in FIDi se ne razumejo najboljše. Nima veze 1F ali 3F frekvenčnik (konstrukcijsko sta enaka, razen usmerniškega mostiča).
Problem se uhajajoči tokovi predvsem na vhodnem filtru.
V industriji so FID stikala zelo redka, se uporabljajo samo tam kjer je povišana nevarnost, naprimer grelci v vodi, v katero posega delavec...
Več ali manj vsi proizvajalci frekvenčnikov v manualih odsvetujejo uporabo diferenčne zaščite, če pa je že nuja, pa se uporabi tip B in pa za vsak frekvenčnik svoj FID!
Je pa tako, da ob kakršnikoli napaki proti zemlji, bo šel frekvenčnik v trip in onemogočil izhodne IGBTje.
#13
v staovanjski objekt, kjer pa je vedno več pretvornikov, ETI posebej izpostablja B tip, ki pa je 10x cene A tipa.

Kdo sploh vgrajuje B tip v hišo?
#14
Kdo sploh še kupi tip AC ?


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:17:55
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva toplotne... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »