Gradnja in obnova > Energijski viri
Kotel na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kotel na pelete
#1
Torej sem že obrnil kpl forum naokoli in nisem dobil zadovoljivega odgovora.

Imam "specifično" težavo:torej hiša novogradnja zgrajena 2013, okna termoglas blue, izolacija mansarde 25-45cm, izolacija fasade 20cm, estrih spodaj 10cm in zgoraj tudi 10cm, velikost ogrevanja cca 160m2-grobo glede objekta

Torej imam kompletno hišo na talnem gretju in uporabljam centrometalovo peč na pelete(klasično) ter lentthermovo toplotno črpalko za toplo vodo. Zadeva ki se mi pojavlja je da da imam po mojih izračunih "preveliko" porabo peletov za ogrevanje hiše glede na razmere letošnje zime(blage) v ljubljani. Imam seltronovo regulacijo, v obeh nadstropjih imam nastavljeno na 20 stop. in če imam talno vključeno 24/7 je poraba peletov min 700kg/mesec kar je v povpr. sezoni 4T pelet kar se mi zdi enormno veliko!Trenutno da je vsaj normalna poraba imam peč vklopljeno samo 6-8h/dan vse ostalo več ni nikakršne razlike niti večje toplote

Malo sem bral tukaj na forumu da bi bilo smisleno dodati zalogovnik za vodo? Ali je to res tisto kar mi manjka ali bom s tem dobil samo to, da se bo peletni gorilec manjkrat prižigal?

Prosim za dodatne informacije ker bi zadevi rad prišel do dna kaj in kako storiti?
#2
viewtopic.php?f=7&t=11450&hilit=centrometalovo+pe%C4%8D+na+pelete&start=735
#3
Glede na nizko temperaturni režim 20° C in dobro izolirano hišo več kot preveč. To je dvakrat več kot strošek ogrevanja z TČ. Samo za primerjavo ti lahko povem, da sem 56 vreč pelet pokuril januarja 2013 pri resda desetini manjši kvadraturi a neizoliranem objektu in režimu 23/ 19. in kurjenju med 5 in 22 uro.
S klasičnim gorilcem na kotlu za k.o. brez zalogovnika....
? nastavitve in režima kurjenja......
#4
Vse te teze okrog ceneje, sem sam sprobal in ti povem da TČ porabi točno 15% manj kot peletni kotel brez zalogovnika moči 10kw z modulacijo od 3-10kw.
Tako da tiste fore pol manj pa to ne držijo, vsaj pri meni ne.Če še kdo ni prepričan v to lahko pri meni naredi preizkus ker imam oba sistema aktivna!
#5
bagio
slabo bereš, sem napisal, da je avtorjevo peletno ogrevanje potratno glede na izoliranost, velikost in režim gretja.
Ko boš podal primerjalno realne podatke tudi sam, pa lahko diskutiramo naprej. Verjamem pa, da je cenovno samo 15 % razlike.
Osebno se ogrevam na drva, tako da o kakšni protežiranju TČ tukaj ni govora.
Mogoče pa ti svoj peletni kotel .... :?:
#6
Tako je nimam neke visoko nastavljene temperature v prostoru. Trenutno je pritličje na seltronu nastavljeno 20 stopinj,dejansko v prostoru je 21. Histereze so tudi nastavljene zelo nizko. Trenutno mi pri zunanji temperaturi 0 dvižni vod kaže 26.8 ter 28 v nadstropju. Peč imam nastavljeno na 72 stopinj za izklop
#7
Slabi peleti ?
S termokamero si pogledal fasado ?
Preveč zračenja (oz okni na kip ves čas) ? Kakšna rekuperacija vgrajena ?

Kuriš 24/7 ali na urnike ?
edit; prestavi na 24/7 in počakaj vsaj 3 dni, poraba mora pasti.
Sedaj greješ 8 ur na dan, ni teorije da ga (talno) tako segreješ, posledično je poraba večja (višja temp. DV).
Ko boš 1x talno segrel do konca, bo pri tvoji izolaciji poraba minimalna, ker bo kotel moral samo vzdrževati 20C.

Kajti tole me je zmotilo:
Citat:in če imam talno vključeno 24/7 je poraba peletov min 700kg/mesec kar je v povpr. sezoni 4T pelet
Si tole porabo aproksimiral (iz 1 dnevne porabe izračunal za cel mesec) ali dejansko meril za celo sezono ?

Pri talnem je catch, da je ves čas ogreto, če ga segrevaš iz nule je poraba veliko večja, ter segreje se počasi.
Kajti v 1 dnevu talnega ne segreješ do konca, po nekje 3 dneh gretja se poraba umiri, vsaj tako pišejo črpalkarji s talnim, ko začno segrevati.
Kakšno temp. dovajaš v talno ?
Debelina estriha, kjer je talno, je 10 cm v vsakem od 2 nadstropij ?
Hiša je montažna, masivna ?


Zalogovnik imajo oni s preveč močnim kotlom, koliko zagonov dela tvoj kotel na dan ? Če je moč kotla cca 25 kW bi ga vsaj računsko pri tvoji izolaciji potreboval.

edit2
Pri tebi je zalogovnik kar talno, če poznaš dolžino vej in premer cevi lahko izračunaš količino vode v njem.
#8
Torej testiral sem celi mesec, imel vklopljeno peč 24/7, hiša je masivna,debelina izolacije pod estrihom je 10cm v obeh etažah,peleti so samo nasi slo ali avstrijski in izključno smrekovi, bosanski in podobno ne kupujem! Trenutno pa grejem na urnik ja od 15h do 21h,ker tudi če dlje ni drugače samo poraba peletov je višja
#9
Kakšna je temperatura vode na povratnem vodu iz talnega?

Če sem prav razumel imaš navadni kotel v katerem lahko kuriš tudi drva? Preveri še temperaturo dimnih plinov. Če presegajo 200 stopinj boš mogel namestiti nekakšne turbulatorje. Poizkusi zapreti dimno loputo na izhodu iz peči. Pa poglej še, če nimaš kje kakšno loputo odprto za dovod zraka v peč. Kolikor vem peletni gorilec sam dovede potreben zrak za gorenje.

Glede turbulatorjev preberi tole temo. Pa še kakšna se najde na forumu. viewtopic.php?f=28&t=60131
#10
Kako kuri sedaj:
Predstavljaj si to kot če se z avtom pelješ lepo umirjeno na morje ali se zaganjaš od križišča do križišča.

Kakor jaz razumem ima nekaj takega (moč neznana):
https://www.instal.si/index.php?id=9010&c=109
#11
mihaslo Napisal:Torej testiral sem celi mesec, imel vklopljeno peč 24/7, hiša je masivna,debelina izolacije pod estrihom je 10cm v obeh etažah,peleti so samo nasi slo ali avstrijski in izključno smrekovi, bosanski in podobno ne kupujem! Trenutno pa grejem na urnik ja od 15h do 21h,ker tudi če dlje ni drugače samo poraba peletov je višja

Večina peletarjev in ostalih pa ogrevamo non stop 24/7, sploh pri talnem in res je da je estrih(in cevi v njem) velik zalogovnik in prav zato je zaželeno modulirano delovanje gorilca, če to omogoča. In komot vzameš za zgled nickovo primerjavo z vožnjo avtomobila...
Pri taki izolaciji je poraba čeprav se ponavljam res enormna. Moje laično mišljenje je, da režim ogrevanja ni pravi. Sam talnega razen v adaptirani kopalnici nimam .Na forumu sta dva uporabnika enakega gorilca in kotla, katerim bi zaupal oziroma povprašal za mnenje in sicer stepski in jani65, mogoče kar preko ZS, ali pa monterja iz Maribora oz sosednje teme...
#12
Ti imaš nekaj hudo narobe. Za takšno izolacijo je dovolj 2500 do 3000kg. Kakšna je moč kotla, temperatura dimnih plinov, nastavitev kotla, peleti.......... . Z HT ne bo nič bolje , ker je samo za manj vklopov gorilnika. HT je tvoje talno. Talno se ogreva neprekinjeno, pa ni pomembno z čim ogrevaš.
#13
Torej peč je centrometalova CM PELET-SET 20Kw...zraven imam toplotno črpalko lentherm TČ 2RZ(200l) za toplo vodo, ter seltronova elektronika wxd 20 ter 2 sobna termostata!

Peč ima "turbolatorje" jih tudi redno čistim.

Pride do konca tedna monter na pregled ravno to če so previsoki izpusti v dimnik in ostalo.

Še vedno pa v vsakem primeru tudi če imam 16/h dan vklopljeno se gorilec sigurno 2,5x vklopi na uro(pri zunanji temp 0)
#14
Stanujem v neizolirani hiši 10x10. Šele včeraj sem ročno dvignil moč gorilca iz 11 na 15kW.
Tvoj gorilec je nastavljen na P5 in se nonstop zaganja in ugaša, tako kot je napisal nick101.
Zmanjšaj moč na minimum ali prigradi 500l HT.
CM obvlada modulacijo šele z najnovejšo elektroniko...
#15
Imam kotel Biodom (poraba peletov od 1,7 kg/ h do 6,7 kg/ h) radiatorsko ogrevanje in nekaj talnega, ogrevam 2 etaži cca 200 m 2 z manj izolacije včerajšnja poraba 4,7 kg/ h. Pri tebi bi morala biti vsaj 1,5 kg/ h manjša.
Kotel aktiviram oktobra in je vklopljen do konca maja, poraba peletov na kurilno sezono cca 4 t.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »