Gradnja in obnova > Energijski viri
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače.
Dve leti deluje 24/7. Poraba je 3,5 evra na mesec.Investicija 2300 evrov komplet prezračevanje.
Še enkrat bi se odločil za rekuperacijo.
Mi smo dali rekuperacijo. Plačali 5000 evrov. Letošnjo zimo še nismo odprli okna. Vredna vsakega evra.
hisamiha Napisal:Centrum!

Ni za vse ...
pa ne sanjajte o nadomestku rekuperacije s kuhinjsko napo...ploh če veliko kuhate.

Tale tvoja navedba me zanima, ker je nisem čisto dobro razumel.

- ali rekuperacija nadomesti napo če veliko kuhaš
- ali napa nadomesti rekuperacijo če veliko kuhaš

Ali po tvojih izkušnjah če veliko kuhaš zadostuje rekuperacija?

Mi imamo rekuperator in kuhinjsko mapo, s tem, da mapa ni speljana ven. Imamo jo samo toliko, da pobere maščobo ipd. Kuhamo brez težav. Edino ko pečemo ribe, rekuperator malo pojačam.
Torej je glavni razlog ta, da se ljudem ne ljubi odpirati oken? In da je v hiši vedno svež zrak?
Jaz bi rekel da ja. Sicer ni problem v odpiranju oken, bolj je problem v tem, da se tega ne spomniš delat dvakrat do trikrat na dan. In če imaš v mansardi zgolj strešna okna, po možnosti še na manj dostopnih mestih, je to, da jih ne rabiš odpirat, precej fajn.
Ne smemo pozabiti, da je to predvsem naprava za zajebavanje kurjačev in kmetov.
Javnokoritni prašiči si to nameščajo, ker so preleni, da bi si skipali okno.
Šalo na stran ampak...v čem je pa potem point imeti navadna okna za odpiranje v hišah z rekuperacijo? Je ja precej cenejše in še lepši izgled imeti fiksna okna, tudi svetlobe je precej več.
Se strinjam. Pri nas so bila okna že notri, tako da na to nismo mogli vplivati. Paše pa poleti ponoči tudi kdaj odpret okno.
pentax Napisal:Šalo na stran ampak...v čem je pa potem point imeti navadna okna za odpiranje v hišah z rekuperacijo? Je ja precej cenejše in še lepši izgled imeti fiksna okna, tudi svetlobe je precej več.

če imaš okna samo za zračiti, torej dovajati svež zrak, potem ni nobenega pointa. včasih pa rad človek še malo shladi hišo, ali pa stopi na teraso, pa tak...
pentax Napisal:Šalo na stran ampak...v čem je pa potem point imeti navadna okna za odpiranje v hišah z rekuperacijo? Je ja precej cenejše in še lepši izgled imeti fiksna okna, tudi svetlobe je precej več.
Imamo 60% fiksnih. Sploh tiste steklene stene 2,5x2,5m ni treba razdeljevat in prilagajat odpiranju.
Je pa res, da vsake toliko odprem kakšno okno zaradi čiščenja...
mojster666 Napisal:Ta tema sicer že obstaja, ampak je predolga in se vleče že od leta 2011.
Torej kaj so glavni argumenti za centralno rekuperacijo? Ali je to prihranek na stroških ogrevanja, ker ni potrebe po zračenju (kakšen je ta prihranek na letnem nivoju recimo za 150m2 hišo)? Prihranka v € ni nobenega, vsaj ne da bi se kje kaj poznalo. Mogoče celo pokuri kakšen kW več kot pa ga prišpara.
Ali je to kvaliteta zraka, ne glede na vse stroške? Da. Kvaliteta zraka se mi zdi vrhunska in svež zrak je v hiši stalno.
Kaj pa cena? Je to še vedno med 5 in 10k EUR? Imam rekuperator Paul Novus 300 F, ki je med dražjimi pa je bila cena kompletnega sistema na ključ 7000€. Potem sem dobil od ekosklada 1500€ subvencije, tako da pod črto me je stalo prezračevanje 5500€.
Ali bi tisti, ki imate rekuperacijo, le to vgradili tudi, če ne bi bilo nobene subvencije in bi jo morali plačati v celoti iz svojega žepa?Da in mi ne bi bilo žal. Je pa to stvar osebnih financ, če si lahko privoščiš.

Iz istega razloga kot imam kamin, čeprav imam TČ. Če se pokvari rekuperator lahko pičim po starem naprej Smile
1. Poleti je nočno hlajenje preko prezračevalnega sistema zelo švoh. Precej več narediš z odprtimi okni in prepihom.
2. Kako od zunaj spucaš fiksno okno v nadstropju?
Ja glede čiščenja oken je odvisno kako je hiša zastavljena. Pri meni so vsa okna od zunaj normalno dosegljiva za čiščenje, pa imam le tri fiksna. Glede na trenutno stanje imam rekuperacijo pri sebi še izvedljivo za vgradnjo, tako da še premišljujem o vsem skupaj.
Največja prednost zame je ponoči, spiš v svežem zraku brez da bi te ledeno pihalo po betici. Me nima da bi sredi noči odpiral, zapiral ali pripiral okna, da bi spal v svežem zraku. Sem pač malo čuden, ker ne maram ledeno mrzle spalnice.

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »