Gradnja in obnova > Energijski viri
Modbus?!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modbus?!
#1
Neki me owl heca, no zdaj sem zrihtala, ampak sem se zbala, da so mu dnevi šteti. Imam pa v specifikacijah od elektro števca za TČ napisano modbus in pulzno neki...

Če jaz to prav razumem, bi lahko iz števca pobirala podatke. Kako?

Trenutno mi je všeč, da T računalnikom lepo pogledam brez da hodim pretirano v klet. Wireless pobira iz klešč v računalniško sobo tam pa je enota priklopljena v računalnik. Če bi bila možna taka rešitev bi bilo top, ali preko mreže / interneta. Pač da mi ni treba v klet hodit. Čeprav to bi že vsak mesec, kar mi je pa zelo prav prišlo, je pa sa pobira vsako minuto (tako sem lepo ločila porabo za SV in ogrevanje/hlajenje ter Stb) ter če lahko nekako beleži čas. Tako vem kdaj je Vt in kdaj MT.

Kaj rabim? Kako nastimam? Budget varianta. To bi bilo bolj točno kot owl, ker pač upošteva tudi malo nihanja napetosti in power faktor.
#2
Modbus TCP ali RTU?
Drugače pa en raspberry Pi in na njemu webserver. Če je TCP gre preko etherneta, če je pa RTU pa bo potrebno dodati en konverter RS485/TTL. Imam jaz doma en RS485 na USB, ampak ga še nisem stestiral.

Jaz imam narejen webserver na Raspberryu, podatke pobiram iz Herz peči preko Modbus TCP, plus še en kup ostale robe iz PLCja in Xiaomi senzorčkev temperatur in vlage po hiši. Vzel sem statični IP in zakupil domeno za 5€/leto, tako da praktično lahko pogledam svojo hišo iz kjerkoli kjer imam dostop do neta.
Če te zanima lahko pošljem par screenshotov web vmesnika.
#3
Rtu, ostalo kar si napisal, moram pogooglat
#4
Je pa tako da poceni in brez programiranja pa pomojem nebo šlo...
raspberry je poceni in dovolj zmogljiv za take zadeve (gre za neke vrste mini računalnik), laufa na linuxu. Če štartaš iz nule, je kar nekaj večerov presedenih za tipkovnico, je pa vse skupaj precej dobro dokumentirano po spletu...
#5
Imam narejeno štetje pulzov z arduinom, ki podatke pošilja na eMoncms spletno stran.
Komot ti pošeram, rabiš samo arduino (uno/nano) in eth shield ali kak nodemcu board. Strošek pod 10€.
#6
Vuego, hvala. Bom še tole malo pogledala. Arduino je kar "zastopan", vidim. Bom si malo časa vzela, pa pogledala, če bom pa kaj rabila, pa povem. Imam pa tole zadevo drugače :
http://bg-etech.de/bgshop/product_info. ... mbus-p-460

Se še vrnem z vprašanji Smile
#7
tole pa ni Modbus ampak je M-bus, namenski protokol za odcitavanje stevcev, nimam izkušenj z njim.
najboljš bo kot je rekel vuego, štetje pulzov...
kaj pa toplotna, a ima kaj pametnega za v svet povezat?
#8
Pardon, se mi zdi da sem napačnega pripela. Ime ima enako, tole je pa iz računa od Amazon:
https://www.amazon.de/gp/aw/d/B00QZAXKB ... UTF8&psc=1

Tle piše modbus

Na tisti uradni spletni strani ga pa sploh ni več. Sem pogledala samo do cifre 220, naprej pa ne...
#9
kaj je "owl" ?
Najcenejši M-Bus web serverji, ki jih poznam, niso cenejši od 500€. Npr. tale: klik.
Naprave od tegale Slovaka so cenejše, a moraš nekaj sam sprogramirati ali poiskati programerja.
Tvoj števec vidim da ima dva impulzna izhoda: za kW in kVArh. To bi najbrž šlo s Pokeys. Jaz sem tej firmi pisal v angleščini, ker nisem vedel da so v Trbovljah.
P.S.: gledal na napačni link za števec.
#10
Tokomer. Slabost je, da ima fix nastimano napetost in ne zazna jalove energije. Kupila pred števcem, samo če imam števec, ki to zna bi v naslednje raje to "brala".

http://www.theowl.com/index.php/energy- ... s/owl-usb/
#11
Modbus TCP support (access to digital IO, analog inputs, encoders’ counters, digital counters values, PWM outputs, LCD display, LED matrix display, PoExtBus devices, matrix keyboard status)
#12
@javr: praktično vsaka naprava ki ima ethernet, lahko tudi komunicira preko modbus TCP. Z navadnim laptopom lahko takoj pogledam podatke, če poznam modbus adrese. Ne rabiš ravno pokeys
..

@jabk: vse je odvisno od želj kaj hočeš. če rabiš samo porabljeno energijo, potem je dovolj en arduino ki pošilja podatke iz pulznega izhoda števca, nekam v oblak...
potem pa... če ima toplotna nek "normalen" protokol za povezavo v svet, lahko spremljamo se to. Zraven dodamo ene par senzorčkev temperature po prostorih, mogoče kakšno kamero in glej ga vraga, imamo eno 'pametno" hišo dostopno od kjerkoli, za ceno parih gajb piva...
#13
Citat: praktično vsaka naprava ki ima ethernet, lahko tudi komunicira preko modbus TCP. Z navadnim laptopom lahko takoj pogledam podatke, če poznam modbus adrese. Ne rabiš ravno pokeys
a to pomeni, da se lahko na B+G E-Tech SDM220Modbus povežeš kar z omrežnim kablom ?
#14
če pogooglam tole, je zadeva modbud RTU in ne modbus TCP. Na kratko povedano, modbus TCP je protokol ki deluje fizično preko etherneta, RTU pa preko RS485.
#15
jaz se v teh protokolih hitro zgubim, se mi pa gre za to, da je "vmesnik" :
- poceni,
- plug & play,
- for dummies.


Priložene datoteke
.jpg   stevec_internet.jpg (Velikost: 52,94 KB / Prenosi: 1844)


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »