Splošno > Sam svoj mojster
Tehnologija varjenja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tehnologija varjenja
#1
Pred časom sem prodal avtogeno garnituro in manjši inverter. Kot zamenjavo sem najprej razmišljal o nabavi inverterja za MIG varjanto varjenja, ki ima tudi opcijo MMA. Bolj ko sem čital strokovno literaturo vezano za varjenje sem se nagibal k TIG varjanti.
Sam nimam zahtevnega varjenja. V delavnici si izdelam razna stojala in pripomočke za različna orodja. Včasih se pojavi potreba po varjenju tudi barvnih kovin, vendar je to vse v manjšem obsegu za lastne potrebe. Kar se tiče samega izgleda zvara postajam skozi bolj zahteven. Danes je inverterska tehnologija in TIG sistem cenovno dosegljiv že malim delavnicam, zanima me, če je to tudi uporabno. Imam naslednja vprašanja:
1. Pulzni TIG inverter za dobrih 300 EUR in TIG inverter za 1.500 EUR. Oba zračno hlajena. Kaj moram gledati, kje so razlike razen v ceni, ki je očitna.Kako hitro ta inverterska tehnoligija crkuje.
2. Če je ročka zračno hlajena. Koliko časa bom lahko varil predno se bo preveč segrela.
3. Ali se splača dati malo več denarja in kupiti aparat s sinergijskim učinkom, tako da imam vse opcije varjenja: MIG/MAG, MMA in TIG. Tudi ti so v rasponu od 900 EUR in do nekaj 1000.
4. Pri varjenju železa, koliko je TIG počasnejši od MIG (žica in mix Argon-CO2). Če lahkonekdo da približno oceno?
Če sem vprašal kakšno neumnost, oprostite moji nevednosti.

Še aparat s katerim se spogledujem:
https://www.expondo.si/stamos-basic-var ... 011?c=5755

lpbg
#2
Verjetno misliš MAG ne MIG no v bistvu je škatla ista in ta je za domačega mojstra prva izbira, ker je enostaven za uporabo in hiter ni pa nobene potrebe po iskanju malega inverterja Varstroj ali Iskra so še vedno zakon majhna razlika zna biti pri varjenju Inox oz Aluminija boljši inverter zna biti bolje optimiziran pri železu pa ni nobene.
no opcija za doma je še MMA torej elektrode
TIG je namenska zadeva, potrebuješ neprimerno več učenja in prakse poleg tega je tudi precej počasnejši, če že sprašuješ, res pa je var s TIG lahko vrhunski seveda, če z njim upravlja prava oseba.
Če ne boš varil pločevin tanjših od 1 mm ali delal konkurenco Akrapoviču je zate MAG/MIG tisto kar iščeš.
Multi mašin, ki imajo več kot dva različna načina varjenja se izogibaj torej MMA/TIG je OK in MAG/MMA tudi vse tri tehnike so teško kvalitetne v eni škatli in boš vsaj pri eni razočaran
#3
Multi mašine: od skupnega imajo samo kabel za maso.
"Dodatek" v obliki MMA ponavadi ni problem, zgolj dodatni kabel brez ekstra coprnij. Ob neuporabi se ga zvije in zaseda zelo majhen prostor.
TIG in MAG pa spet vsak svoj kabel/pištolo, pa vsaka svoj plin... Ko boš nekajkrat pretikal/preklapljal te bo minilo... Pa kablov/pištol ne moreš pospravit v škatlo od čevljev.
"Kvaliteto" kar se vara tiče teoretično ni težko doseči v all-in-one kišti, praktičnost uporabe pa veliko težje...
TIG je res najpočasnejši in zahteva največ "kilometrine", je pa praktičen ker za kako malenkost varit ne rabiš ponka očistit v nulo vseh vnetljivih drobnarij (ne šprica žarečih bunkic).
#4
Ja, čisto se strinjam s teboj in res bi "načelno" potreboval samo MMA in MAG za svoje potrebe, vendar me bega ta inverterska poplava različnih naprav in kombinacij na tržišču. Rad bi izvedel, kaj je najbolj optimalno. Cene varilnih aparatov s pojavo inverterske tehnologije so iz meseca v mesec cenejši. Tudi ponudnikov je vse več, ker mnogi prepakirajo kitajsko tehnologijo. Do nedavno sem uporabljal samo avtogeno in manjši varmigov inverter in nenadoma sem ugotovil, da zelo zaostajam za novejšimi tehnologijami in pristopi k obdelavi kovin. To ni moj kruh vendar si za doma naredim veliko stvari, ki jih ni potrebno kupiti. Nič nimam proti Iskri in Varmigu in verjamem, da imajo dobre aparate in tudi servis je pri roki, ampak so še enkrat dražji kot ostali ponudniki iz tujine. Pri starih varilnih aparatih si lahko dobil doživljensko garancijo (trafo), pri inverterjih je to leto ali dve, redko tri leta.
Vsako mnenje ali izkušnja mi pride prav pri moji odločitvi.
#5
Zaspanc, ja res je, ne bi rad imel veliko krame okoli aparata. Verjetno pa bi imel samo eno jeklenko mix Ar-Co2 in kar bi lahko naredil s tem bi naredil. Zamišljam si prilagojen voziček na katerem bi moral imeti vse, kar je vezano za varjenje. V poletnih mesecih si vse odvlečem ven na prosto in delam zunaj.
#6
Torej si zahteve že primerno zreduciral.

Za zunaj TIG odmisli.
Že najmanjša sapica dela težave.

Pri MIG/MAG pa rabiš dober pogon in zadostno zalogo amperaže.
#7
Za zunaj je elktroda. Ampak večji del s v delvnici. Če se boš učil ni panike niti tig za au še dc pa nekaj več moči pa si na jurja pri aparatu.. Sam švasat je treba. Če pa tega ni.. Pa makar mig. .m
#8
Ali so pri pogonu še kakšne druge razlike, razen 2 ali 4 kolesni pogon, oziroma vlek žice, kar je pa verjetno že druga zadeva. Mislim pa, da bi bilo 250 A čisto dovolj za moje potrebe. Na kaj moram biti pozoren pri pogonu. Ali je amparaža pri kombiniranih strojih enaka kot pri klasičnih inverterjih, kjer se uporablja oplaščena elektroda.
#9
Kaj menite o aparatu na linku?

http://www.ipo-tools.com/varilni-aparat ... g-250-igbt

To je moja druga izbira.
lpbg
#10
Si kaj kupil potem? Točno to napravo ki so jo nazadnje našel gledam sedaj jaz.

Ima kdo še kakšno mnenje glede te zadnja naprave?
#11
Kupil sem Telwinov MIG/MAG Synergy 210 in sem prezadovoljen. V varikonu sem ga dobil v akciji, kjer sem vzel še jeklenko in ostali pribor. So malo cenejši kot v Varesija.
lpbg
#12
Kaj konkretno ti povzroča prezadovoljstvo?
#13
Za sedaj sem varil samo črno pločevino od 1-6 mm in v sinergijskem modu samo definiram debelino varjenega materjala in se vse nastavitve lepo same postavijo. Zvar sam po sebi zgleda zelo lep. Aluminij in procrom še nisem probal. Tu bo verjetno malo več težav, ampak vaja dela mojstra. Prvotno sem želel vzeti telwinovo 215-tko, ki ima tudi TIG opcijo, vendar so mi jo strokovnjaki odsvetovali, ker da bi bila bolj slaba. Mogoče bom v prihodnje nabavil še inverterček z TIG in MMA opcijo. Vožiček za dve jeklenki in dva stroja sem že zvaril. Sedj sem v fazi nabave tračne žage za kovino.
lpbg
#14
Torej nič drugega, kar zmorejo drugi. Prav pa je, da si zadovoljen. Je pa slično, kot pri ženskah, vse fore se pokažejo malce kasneje...
#15
Kadotr, se popolnoma strinjam s teboj.
lp


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »