Gradnja in obnova > Energijski viri
Električno talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Električno talno gretje
#1
Pozdravljeni,

prvo bi rad povedal, da sem čisto nov na tem forumu in da nimam naravoslovne izobrazbe. Zato ob prebiranju vaših komentarjev večino časa preživim na googlu da razvozlam vaše kratice kaj pomenijo.

Pregledoval sem večino zgodovine vendar nikakor ne najdem odgovora na mojo dilemo in sicer električno talno gretje DA ali NE. Če je ta tema že obravnavana se vam vnaprej opravičujem.

Odločil sem za izgradnjo pasivne hiše. Dobro izolacijo. Cela hiša, je v dveh etažah in v Kamniku. Velikost manj kot 150 m2. Odločil sem se za investicijo v sončne panele za proizvodnjo elektrike.

Iz tega izhaja da po mojih izračunih bom za ogrevanje potreboval cca. 2250 kw/h glede na velikost hiše in standard (150*15=2250) . Glede na to, da bom "načeloma" imel elektriko zastonj zaradi panelov imam dilemo ali za ogrevanje uporabiti toplotno črpalko zrak-voda ali enostavno uporabiti električno talno gretje.

Zavedam se, da pri toplotni potrebujem "manj" elektrike za ogrevanje in da talno gretje je z njo je preverjena in deluje.

Predstavlja pa tudi strošek investicije. Če zelo pavšalno rečem cca. 5000 EUR.

Arhitekt me prepričuje v električno gretje, saj da je investicija v talno približno enaka. Izračuna še nimam. Da pa prišparam s tem da ne potrebujem investicije v toplotno. Sicer potrebujem investicijo za sanitarno vodo cca. 1500 EUR. Vendar je razlika vseeno 3500 EUR. Glede ekonomike se mi to zdi smiselno saj imam električni vir "zastonj".

Imam pa dilemo ali je smiselno dati električno gretje kot primarno gretje. Ali zadeva deluje vsaj približno tako dobro kot talno na vodo? Kakšne probleme lahko pričakujem če se kaj pokvari...Ali rabi več časa za ogreti hišo...

Vsake izkušnje oz. priporočila bi bil zelo vesel.

Lep pozdrav
#2
Deluje povsem enako dobro kot vodno. "Čas za ogreti hišo" je v NEH ali pasivki smešen izraz. Taka hiša je ves čas enako topla 24/7.
Glede stroškov pa - ali si prepričan, da bo net-metering vedno deloval tako kot zdaj, da se ne bo elektrika podražila?
Če v estrihe zaliješ vodno talno, pa imaš možnosti neskončno, nanj lahko priklopiš karkoli tudi v prihodnosti.
Pa še nekaj - tople vode boste porabili tako kot družina v 100-let stari bajti. Že za tisto se splača TČ.
Moje mnenje - vodno talno, 200-300L bojler in ogrevalna TČ nizke moči.
El. talno samo v kopalnice oz. tam kjer je keramika, za hitro pogreti tla takrat ko rabiš.

Sicer se pa bolj skoncentriraj na senčenje, hlajenje in razvlaževanje, kajti to je vsaj enakovreden "problem".
#3
Je Energetik že vse napisal. Talno električno gretje samo v kopalnice. Tako je vsaj "običaj" v teh hišah. Drugje vodno talno. Tisto vodo potem lahko z štromom pogreješ na "milijon" načinov.
#4
Ja sem celo doktorsko dobil glede tega senčenja. Sej ne rečem, da ni kul in je arhitekt dobro zrisal. Ampak mi že preseda.

Glede net meteringa je pa praksa vsaj ko gledam tujino da bo tega kvečjemu več in ne manj. Tudi baterije bodo potem zanimive v prihodnosti. Zato sem tu kar optimist, da bo v prihodnosti tega še samo več.

Ja se strinjam, da ne vem še veliko. Ampak včasih kar pozabim, da je hiša vseskozi enako topla v teh NEH in PH in mi kar deluje nerealno, zato že podzavestno sprašujem.

Hvala za odgovore in moram reči, da se tudi sam bolj nagibam toplotni črpalki.
#5
Z paneli in el. grelcem lahko ogrevaš zalogovnik vode, ki ima vgrajen bojler za sanitarno vodo.Pri zalogovniku boš imel vedno možnost, da spremeniš ogrevalni vir v prihodnosti.
#6
Kako velik pa mora biti ta zalogovnik vode za 4 člansko družino? Normalno porabo.
#7
Smo ti že napisali v tej temi.
#8
da ne odpiram nove teme in ker je tu zgoraj govora o kopalnici...je smiselno polagati v tla kopalnice poleg el. talnega tudi cevi za vodno talno? Hkrati?
#9
Matr ste eni "pametni". Človek potrebuje 2250 kWh za ogrevanje kar znese tam 220 €/leto pa mu svetujete TČ, katera se mu bo amortizirala v 50 letih. Da o investiciji za vodni talni razvod sploh ne zgubljam besed. Če ti iz katerega koli razloga električno talno gretje ne ustreza potem raje razmišljaj o toplozračne ogrevanju (kanalska klima).
Če pa poleg električnega talnega ogrevanja namontiraš še eno klimo za tam jurja € si pa itak zmagal.

Ker pa bo imel na strehi svoje panele pa četudi kdaj ukinejo neto-meritve bo še vedno proizvajal elektriko in bo namesto 2250 kWh letno iz omrežja prevzel mogoče le 1000 kWh. Ostalo energijo pa bo prodajal.

@sigradim ti kar lepo poslušaj nasvete arhitekta. Tu na forumu je precej takšnih, kateri smatrajo svoje rešitve za najboljše in jih potem kot edine zveličavne vsiljujejo tudi drugim. Česar pa sami nimajo, je pa absolutno zanič.
#10
@sigradim- in zakaj potrebuješ TČ za sanitarno vodo, če boš imel na strehi lastno elektrarno. Namesto 1500€ za sanitarno TČ daj 200€ za dodatne panel in 200€ za električni boljer.
#11
bozgom ne bodi tudi preveč pameten.... a investicija v vsako drugo ogrevanje je pa zastonj.... in ti mislis da bo elektriko iz panelov sproti uprabljal za porabo hiše...
poslusaj rajsi ljudi ki govorijo iz prakse in izkusenj, ker papir prenese vse racunice...
#12
Investicija v ogrevanje ne bo samo talno in ogrevanje le tega, ampak tudi tisto na strehi. In skupna investicija bo potem koliko? 20 jurjev? In da ne boš mislil da za "elektro" potem ne bo položnice. Seveda bo in to ne zanemarljiva. In tudi zavarovanje za to bo tudi dobrodošlo. Tako, da na koncu se kar nabere.
#13
Prvo še enkrat pošlji dve podjetjema za izračun investicije - el. talno ogrevanje (grelni kabli v estrih) ter vodno talno ogrevanje + TČ. Razlika med investicijama je kar velika (po procentih bi že lahko rekli "ogromna"). Potem pa preračunaj še vzdrževanje ter življenjska doba (el. talno ogrevanje je brez vzdrževanja, kvečjemu kakšen termostat na 10 let za zamenjat - TČ vzdrževanje?). Kar hitro pridemo do zaključka, da je pri bolj izoliranih objektih smiselno el. talno ogrevanje. Bolj je izoliran objekt, bližje smo ET... slabše je, bolj smo blizu drugim virom.

Odločitev je pa seveda odvisna od posameznika. Vsak zagovarja, kar ima (nekateri TČ, drugi pelete, drve,...). Avto predelat na plin se splača? Nekaterim ja, drugim ne, odvisno kakšen avto imaš, poraba, letna kilometrina, udobje..

P.S.: Primerjaj renomirane ponudnike el. talnega ogrevanja ter v istem rangu TČ ipd. Ne primerjat kitajske toplotne črpalke z vodnilnim EL oz. obratno...
#14
bozgom Napisal:Matr ste eni "pametni". Človek potrebuje 2250 kWh za ogrevanje kar znese tam 220 €/leto pa mu svetujete TČ, katera se mu bo amortizirala v 50 letih. Da o investiciji za vodni talni razvod sploh ne zgubljam besed.
A sanitarno vodo mu bo pa pripravljal hrček na kolesu? 4 članska družina potrebuje cca. 4000kWh/leto. In če montira en 4-5kW LG inverterček to ni neka huda investicija. Kakšnih 50 let ROI...
#15
Vodno talno in inverterska TČ.
Tako lahko v bodočnosti poljubno izbereš vir ogrevanja kakršen bo pač tedaj.
Tudi če bo SE, to ne pomeni da boš imel neomejeno zastonj EE. Poleg tega upoštevaj, da elektriko potrebuješ tudi za vse drugo poleg ogrevanja.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »