Gradnja in obnova > Energijski viri
Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje
za info : meni ni še noben poslal kontakta izvajalca ali ponudbe...še čakam na @mags in @bosces.

NO PAIN NO GAIN
(Včeraj ob 08:23)Bullet Napisal: za info : meni ni še noben poslal kontakta izvajalca ali ponudbe...še čakam na @mags in @bosces.


evo, pošljem jaz en predračun na zs pa se mi javi.
(2.4.2020 ob 07:27)Lihkar Napisal: Cena SE močno varira glede na način (kvalitetne?) montaže na kakšno kritino, samogradnja (in iskanje podpisov za vloge in Obratovalna navodila) in nabavo materiala na firmo.

Tudi Bisol je "Made in EU" pa sestavlja kitajske ingote. Ste nemara kje zasledili, da imamo industrijo silicija (rudnik, talilnica, izdelava ingotov..) v Sloveniji? Neto nabavna cena pri Bisolu je trenutno 33c/Wp modula.

Tiste celice Made in Germany so presortirana kitajska kvaliteta. Nekaj takega, kot da kupiš VW in misliš, da je narejen v Nemčiji iz nemških delov.

Ampak za psiho je pa to dober občutek (utvare).

Danes je proizvodnja globalna in se določene stvari izdelujejo tam, kjer je to najceneje. Zato pač silicijeve rezine izdelujejo na Kitajskem. Čeprav so na zunaj videti enake tudi vse silicijeve rezine niso enake. Ene npr. propadajo precej hitreje kot druge. In če ti po 20 letih panel da od sebe še 90% ali zgolj 60% nazivne moči je precejšnja razlika. Solarni panel pa niso le silicijeve rezine. To so še povezave, ohišje, steklo... Čeprav je na zunaj videti enako niso vsa stekla enaka.Ena prepuščajo več svetlobe kot druga. Prav tako ena stekla prenesejo debelejša zrna toče kot druga...
Govoriti torej, da je itak vsa Kitajsko, so vsi paneli enaki in zato dati za panel več, kot je najmanj možno izraža najmanj nevednost in nepoznavanje tehnologije če že ne kaj drugega. Napis Made in Germany ne bo dobil izdelek, kateri ni bil izdelan po nekih standardih in preverjen po nekih standardih kvalitete. Napis Made in China pa lahko pomeni povsem soliden izdelek ali pač krš od krša. Dokler sam ne preveriš, ne veš kaj boš dobil. Pa, če enkrat dobiš soliden izdelek (ali krš od krša), to še ne pomeni da bo naslednjič enak.
Dobro napisano.
Ampak če uvažaš/kupuješ iz Kitajske in spremljaš taprave certifikate, dobiš za isto ceno boljše module kot pa tiste Made in Germany.

Povedano drugače: Za isto kakovost je Made in Germany vedno dražji od Made in China. Ker so dodatni stroški zaradi tistega "ovinka" čez Nemčijo.

Ampak ja, če vas nič drugega ne prepriča, se pa slepo oklenite Made in Germany in to plačujte. Vsakemu svoje!

Po tolikih letih uporabe gledam prvovgrajene kitajske module z certificiranimi "-10% zmogljivosti po 10 letih" in opažam, da ob rednem čiščenju in vzdrževanju ni opaziti tolikšnega (ali celo večjega) padca moči -kolikor se pač lahko oceni, ker je vreme huda spremenjlivka. Seveda moraš okvarjene (hot spoti, počena šipa, mikro razpoke) sproti eliminirati. Je pa bilo doslej samo nekaj takih primerov.
Razsmerniki so pa druga pesem, ampak opažam, da so najnovejši že z 12 leti garancije (+ doplačilo za več, ampak se mi ne zdi smiselno), začelo pa se je samo s 5 leti garancije in seveda crkovanjem nekaj malega tik pred, večina pa v nekaj letih po garanciji.


Zagotovo obstaja dobra Kitajska roba. Nenezadnje - izdelujejo, sestavljajo, šivajo... stvari za ves svet. Ker ne moreš narediti točno toliko, kot boš odpremil moraš potem viške uničiti in jih "uničiš". Tako lahko dobiš iz "uničene" kvote povsem identične stvari kot pri priznanih svetovnih znamkah za nekajkrat nižjo ceno. Zaradi takšna proizvodnje imajo tudi tehnologijo in lahko v drugi tovarni začno izdelovati precej podobno stvar ... Če hočeš to izkoristi moraš stvari poznati. Ne pa, kot je nekaj nazaj nekdo brez tehničnih znanj sanjal o nakupu SE iz Kitajske.
(Včeraj ob 08:23)Bullet Napisal: za info : meni ni še noben poslal kontakta izvajalca ali ponudbe...še čakam na @mags in @bosces.


Enertron


Skok na forum:
Zadnje novice

Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »