Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Nov gradbeni zakon

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nov gradbeni zakon
Sej to je to ker sem samega sebe zaklal z obema prijavama. Inšpektor mi je pa tak dopis poslal, da sploh ne vem kak naj v 5 dnevih vse to obdelam. Ali lahko ogradim trenutno gradbišče samo z opozorilnim trakom in A4 listom, pa čeprav še ne zidamo hišo?
Povrh vsega pa z nadzornikom in izvajalcem gradnje sploh še nimam podpisane pogodbe...smo rekli da jo podpišemo pred začetkom same gradnje hiše... ne vem kak naj to inšpektorju razložim kateri zahteva da mu prinesem te pogodbe...
Najbolje da se z inšpektorjem lepo pogovoriš, ne pisno ampak vsaj po telefonu in ga prosiš da ti pove kaj lahko v tem trenutku narediš da bo zadovoljen. Vprašaj ga če lahko vsaj z trakom ogradiš, mu pač razložiš situacijo. Mislim da boš največ izvedel od njega in njegove volje kot od nas. Če ti to on dovoli potem ja.
Imel sem tri obiske gradbenega inšpektorja in je bilo dovolj ograditev gradbišča s trakom, "tabla" na A4 listu in naknadna sklenitev nadzora. Nadzor nato ustavljen, ker je bilo vse ok (to je bilo prejšnjo zimo).
Tudi jaz pa priporočam, da se z inšpektorjem korektno pogovoriš, če je kolikor toliko normalen ti bo povedal kaj in kako naredi, da bo ok.

Poslano z mojega MHA-L29 z uporabo Tapatalk
Inšpektor ni svetovalni, ampak je prekrškovni organ.
Kar se tiče ograditve in označitve gradbišča je vse lepo zapisano v:https://www.uradni-list.si/glasilo-uradn...d=20082337
Interes inšpektorja je, da se odpravijo kršitve, torej je normalno, da poljudno pove(poleg odločbe) investitorju njegove obveznosti, ne pa, da ga napoti le na branje zakona.
Vsaj jaz sem naletel na normalnega, sigurno pa obstajajo tudi birokrati brez občutka.

Poslano z mojega MHA-L29 z uporabo Tapatalk
Malo se bom vrinila pod debato. Gradbeno dovoljenje smo imeli pridobili še po prejšnjem zakonu. Za hišo in zraven za nadstrešek (nadstrešek+lopa), ki je velik malo čez 50m2. Hiša je narejena, nadstešek pa je letos v planu. Moramo tudi to gradbišče prijaviti? Ene 10m2 lope bo zidane.

Smo pa že vseljeni, HŠ imamo, UD pa nisva še pridobivala. Kdaj se smatra, da je gradbišče zaključeno? Ko se vseliš ali, ko narediš vse kar je v GD?

Po drugi strani pa razmišljava, da bi naredila manjši nadstrešek (manj zahtevna izvedba, nižja cena).
Kdaj se smatra, da je gradbišče zaključeno?

dokončanje gradnje je konec izvajanja del, ki zagotavlja izpolnjevanje bistvenih zahtev in minimalno komunalno oskrbo objektaIzvajalec
- po končani gradnji odstrani gradbene ovire in omejitve dostopa, na območju gradnje odstrani in očisti odpadke ter gradbišče ustrezno uredi,
- podpiše izjave o dokončanju gradnje in dokazilo o zanesljivosti.
(1) Investitor mora po dokončanju gradnje vložiti zahtevo za izdajo uporabnega dovoljenja, ki se vloži na obrazcu.

(2) Zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja se priložijo:
- izjave projektanta, nadzornika in izvajalca, da so dela dokončana, skladna z izdanim gradbenim dovoljenjem in da so izpolnjene predpisane bistvene zahteve;
- dokumentacija za pridobitev uporabnega dovoljenja z označenimi odstopanji od dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja;
- dokazilo o zanesljivosti objekta;
- če so bili v gradbenem dovoljenju določeni izravnalni ukrepi: opis njihove izvedbe in mnenje organizacije, pristojne za ohranjanje narave, o njihovem delovanju;
- program prvih meritev, če gre za objekt z vplivi na okolje in
- pri jedrskih in sevalnih objektih soglasje organa, pristojnega za jedrsko varnost, za začetek poskusnega obratovanja, kot ga določa predpis, ki ureja varstvo pred ionizirajočimi sevanji in jedrsko varnost.
Ni mi jasno v pravilniku o gradbiščih kjer piše - Gradbiščno tablo se postavi najkasneje v 14 dnevih od uvedbe izvajalca v gradbena dela. Se pravi najkasneje v roku 14 dneh od podpisa pogodbe z izvajalcem. Ali je potrebno pogodbo podpisati tudi za gradnjo nezahtevnih objektov in z izvajalcem zemeljskih del?
Sem se pa tale vikend nadelal, da sem gradbišče ogradil, vsega cca 200 m ograje pa slabih 500 kg rebrastih palic...
Ola druzba. V glavnem sem glede tudi na vase ustrezne informacije vse uredil. No ja, vsaj upam... do naslednjega obiska organa.
mirator Napisal:Inšpektor ni svetovalni, ampak je prekrškovni organ.
Kar se tiče ograditve in označitve gradbišča je vse lepo zapisano v:https://www.uradni-list.si/glasilo-uradn...d=20082337
Mende. Še vsak inšpektor, katerega se je poklicalo in se mu je lepo razložilo probleme je stopil nasproti tudi svetovalno, saj v njegovem interesu ni pisanje kazni, ampak odprava pomanjkljivosti. Seveda pa ne smeš tja ko svionja na buče, kok so vsi butasti in podobno.
Pa še tole bi dodal na temo novega gradbenega zakona. Trenutno v Sloveniji vlada kaos, na MOPu se jim trga od vprašanj, ker je zakon napisan v nekaterih delih tako, da si ga lahko vsak po svoje tolmači, že dve referentki v isti pisarni ne tolmačita zadeve enako, kaj šele dve upravni enoti.
To, da so šli spreminjat komplet sistem in terminologijo je budalaština brez primere, pa lahko nekdo še tako govori, kok je vse jasno in pregledno.
Sem nekje zasledil da novi minister že pripravlja spremembo zakonodaje. Ve kdo kaj več o tem?
Novi minister je odletel ko ptičica.
Pozdravljeni,

enostavni objekt (stanovanjska hiša < 350m2)

Izdaja uporabnega dovoljenja
- izjave projektanta, nadzornika in izvajalca, da so dela dokončana, skladna z izdanim gradbenim dovoljenjem in da so izpolnjene predpisane bistvene zahteve;
...

Nadzornik - za gradnjo je nadzornik X - ki je kvalificiran/registriran iz gradbeniškega področja.

Strojne instalacije, elektro instalacije NE sodijo v domeno opisa del in nalog glavnega nadzornika ki je kvalificiran/registriran za gradbeniško področje.

Vprašanje je enostavno, za razliko od odgovora :
Ali to pomeni da potrebujemo ločene izjave drugih nadzornikov za strojne in elektro instalacije ? Ali je kje predpisano da moraš imeti nadzornika za elektro in strojne instalcije, če so projekti narejeni s strani registriranih projektantov in se izvajajo pogodbeno z kvalificiranimi izvajalci iz obeh področij ?

lp
Marjan


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »