Gradnja in obnova > Energijski viri
Prenova kurilnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prenova kurilnice
#1
Zdravo, sem nov na tem forumu.
Doma se pripravljamo na prenovo kurilnice.
Sedanjo Sime Solida 5 bo zamenjala pec atmos dc32s, dodali pa bomo 2x 800l zalogovnika. Pec imam opremljeno z regulacijo sxd67.

Do sedaj smo kurili brez termostatov, segreli smo hiso kolikor je slo in potem se je hladila... Sedaj pa bo treba termostate vgradit.

Imam ponudbo za regulacijo seltron wdc20 in 2x sobno enoto, saj ogrevam 2 hisi.
Zanima me ali je res tako opazna razlika s seltronovo regulacijo, namesto da bi uporabil navadne relejske termostate? Se res poveca prihranek energije, kar se na koncu pozna tudi na drvih? Kaksna je razlika v %?

Poleg tega me zanimajo vase izkusnje, kaksne razlike so v porabi drv med navadno pecjo in npr atmosom s ventilatorjem na dimniski strani?
#2
Z WDC 20 ne boš prihranil drva, še več jih boš porabil, če boš hotel imeti vedno toplo. Tako je bilo pri mojem bratu, ker je imel identično peč in 2800 zalogonik. Prej smo imeli termostatske ventile in klasično LTŽ peč Viadrus s 40kW moči.
Atmos peč je lepo gorela in res ni bilo nič pela v peči. To je pa tudi vse kar je bilo dobro od te peči. V dimnik je šlo preko 350°C, kar je pokaza regulacija od Seltrona TK2. Šele z zmanjšanjem vrtljajev dimniškega motorja smo uspeli temp. dimnih plinov obdržati med 270-290°C. Za ogrevat 2 hiši on pogreti zalogovnik smo rabili kuriti skoraj celi dan v normalni zimi. Drv se je več porabilo, ker je bilo ob 6:00 zjutraj že toplo in sve do 22:00. Prej je bilo toplo šele po 9:00 uri, ko se je zjutraj zakurilo in zvečer ob 22:00 je bilo prevroče, ker je bila peč pregreta in se niso odpirala vrata. WDC20 je odpravil težavo preveč visoke temp., je pa povečal porabo drv, ker je bilo zjutraj bolj toplo.
INOX dimnik od Atmos peči je postal rumene barve, kar je podatek dimnih plinov preko 350°C. S staro pečjo smo porabili 6 šajtrd na teden z Atmosom pa 7 šajtrg na teden.
Atmos je romal na bolho in šel ven iz kurilnice. Sedaj jo nadomešča Valher, ki je boljši izdelek.

Kaj manjka Atmos kotlu:
- tisko kar imajo vsi dobri kotli, to je dovolj velik toplotni izmenjevalec
- cevni toplotni izmenjevalec, ki se da enostavno čisti
- izolacija na izmenjevalcu
- novejša regulacija lambda sonde......

WDC20 ti bo prinesel samo komfort in enostavno regulacijo celega sistema. Res odlična zadeva, samo bo na zahtevano toploto v hišah poraba energije nekoliko višja. Ne bo pa zvečer nikoli več prevroče.

To so samo moje praktične izkušnje, ker se od brata vzel staro 2 sezoni rabljeno Viadrus peč in več kot odlično služi. Zagreje se na delovno temp. že po 15-20 minutah. Zalogovnik, če je prehladen, že na temp. tipalu pogreje po 30 min. po začetku kurjenja. 2000l zalogovnik pogreje z bukovimi drvami ob nalagalnem prostoru 110l v 3-4 urah na polno temp preko 80°C. Peč deluje brez elektrike, samo dvig povratka imam stari ND3 regulator in bypass za varovanje peči od izpadu elektrike, ki je bil pomotoma testiran in deluje bp.

Komfort se plača, ni pa prihranka, je pa udobje. Pač bo kakšno poleno več šlo v peč.
#3
To da boš zaradi WDC porabil več drv je trditev malo tako tako.
Seveda lahko porabiš več, ker boš tudi več ogreval (dlje, na višjo temperaturo, .....)
Vsekakor pa tudi ne boš zaradi WDC porabil nič manj.
Boš pa imel poštimano regulacijo dvižnih vodov po vremenski krivulji in sobni temperaturi.
Poleg tega pa še lepo nadzorovano praznjenje zalogovnika in segrevanje sanitarne vode.

Seveda pa boš poleg WDC potreboval še motorizirane mešalne ventile in sobne enote
#4
Sanitarno vodo naceloma greje ze sdx67, s wdcjem ne pridobim tukaj veliko.
Kar se ostalega tice... Je torej ok ce montiram navadne termostate tedenske?
Mi ne bo zalogovnika izpraznilo opazno hitreje?

Kaj mislis s kontroliranim polnjenjem zalogovnika? Pregled nad temperaturami? Ali avtomatizacija pocne se kaj drugega? Ker polnjenje izvaja ze kotlovska regulacija, jaz rabim samo nekaj da mi pozene crpalke za v hiso. Ce je tukaj kaksna opazna razlika med wdcjem in navadni termostatom bi rad razlago.
Ker monter je rekel da s klasicnim termostatom sem na istem kot sem sedaj, Wdc pa je ohoho boljsi...
#5
WDC ti z nadzorom mešalnih ventilov vse presežke spravi v zalogovnik.
S termostati to ne moreš optimalno rešiti.
Po drugi strani pa ob prenehanju kurjenja z WDC natanko določiš koliko se sme zalogovnik sprazniti.
Z WDC ne moreš uporabljati navadnih ON-OFF termostatov ampak DD2+ (ali RCD2)

Z enostavnimi on-off termostati seveda lahko narediš enostavno vklapljanje črpalk v kotlarni, to pa je neprimerljivo z računalnikom (kar WDC ali novejši WXD je) in vremensko vodeno regulacijo.....

Na tebi je seveda odločitev med enostavno ali optimalno rešitvijo, ki regulira vse.
#6
Malenkost narobe razmišljaš.
Ogrevanje na termostatske ventile ali WDC20 regulacija ti ne bo nič hitrje ali počasneje izpraznila zalogovnik. To je bolj odvisno od potrebe v hiši.

Kako se bo praznil zalogovnik s termostatskimi ventili, ti lahko povem samo na ugibanje:
- ogrevalni krog imaš lahko z mešalnim ventilom ali brez in še tega imaš nastavljenega na ročno.
- najprej boš imel visoko temp v radiatorjih in se bodo zapirali termostatski ventili.
- moral bi imeti pametno črpako, ki bi zmanjševala pretok
- ker imaš ročno mešalni ventil ali celo brez, se bo zgoraj zalogovnik hitreje ohlajal, spodaj pa bo imel ševedno visoko temperaturo.
- zalogovnik boš s tem sistemom ohladil šele po 3x prekroženi vodi skozi zalogovnik, če je hiša dobro izolirana in majhna poraba toplote, potem bo voda še večkrat krožila po radiatorjih, preden boš zalogovnik ohladil pod 35°C, ki več ne bo dobro ogrevalo hišo

Kako deluje WDC20, ti bom opisal na svojem primeru. Imam talno in radiatorsko ogrevanje:
- uporabljajo se 3-potni mešalni ventili, ki imajo priključen motorni pogon, ki ga krmili WDC20
- pri meni ogreva talno z max 32°C toplo vodo, radiatorje pa ne več kot s 40°C v najhujšem mrazu. Kopalnica je druga zgodba, ker talno deluje stalno na 32-35°C odvisno od letnega časa in radiator na max do 60°C za sušenje brisač
- v tem sistemu se mi večinoma vrača v zalogovnik temp vode okoli 35°C, ker se hladna voda malo pogreje v 5 vejnem razdelilcu. Potem ko je celoten zalogovnik 35-40°C, se v naslednjem pretoku skozi zalogovnik ohladi tudi po 27°C.
- Za zelo nisko temp. v zalogovniku je predvsem krivo talno, ki deluje ponavadi tudi s 26-28°C in je v hiški prijetnih 21-22°C.
- ko se zalogovnik ohladi pod 27°C se ogrevanje hiše zaključi, to se mi zgodi redko kdaj. Ponavadi zakurim ponovno v peči, ko ima zalogonik na vrhu 35-40°C

Za tvojo regulacijo ne najdem navodil za uporabo. Glede na to kaj ponujajo pri Atmosu kot Seltronova regulacija, lahko samo povem, da bi bila najbolj podobna sedanjem SGC67 po karakteristiki. Ta regulacija za polnjenje zalogovnika oz. varovanje povratka na peči in ogrevanje SV je res preveč zmožna regulacija. Če imaš samo 1 ogrevalni krog, potem je dovolj WDC10, če pa boš imel 2 ogrevalna kroga potem potrebuješ WDC20. WDC20 ti krmili ogrevalni krog po vremenski regulaciji in varuje dvig povratka v peči ter segreva SV.

Ker imaš ogrevanje 2 hiš, potem je edino ustrezno WDC20 in 2 sobni enoti. Črpalko za ogrevanje SV pa lahko uporabiš tudi za krožni sistem tople SV. Jaz imam 2x WDC20 za 4 ogrevalne kroge SV in krožni sistem SV.

WDC ima to prednost, da lahko imaš časovno urejeno na 1/4h kdaj imaš višjo dnevno in nižjo nočno temp
#7
Z WDC boš ogreval dva ogrevalna kroga - vsaka hiša svoj krog in ogreval SV z direktnim krogom . To omogoča WDC 20 . Za polnjenje kotel zalogovnik rabiš svojo regulacijo.
Za Kontrolirano praznjenje zalogovnika je važen tropotni mešalni ventil z motornim pogonom in WDC ali brez z ročno korekcijo nastavitve temperature dvižnega voda.

"WDC ti z nadzorom mešalnih ventilov vse presežke spravi v zalogovnik."
Sem butast in ne razumem kako bo WDC 20 spravil vse viške v zalogovnik če bo fant fural dva ogrevalna kroga za dve hiši ?
Homer prosim razlago
#8
Če razumeš pomen "višek", potem bi moral razumeti.
A je en ali dva kroga, ena hiša ali dve, je popolnoma vseeno.
Vse kar peč pridela več, kot hiša (ali hiše) porabi, konča v zalogovniku, WDC pa to vse lepo zregulira.
#9
Homer Napisal:Če razumeš pomen "višek", potem bi moral razumeti.
A je en ali dva kroga, ena hiša ali dve, je popolnoma vseeno.
Vse kar peč pridela več, kot hiša (ali hiše) porabi, konča v zalogovniku, WDC pa to vse lepo zregulira.
Kaj nakladaš ?
WDC 20 je sposoben krmiliti dva ogrevalna kroga in direktni krog za SV in nič druga !
Za shranjevanje tvojih viškov ki jih kotel pridela je potrebno še kaj dodat .
#10
Najbrž je treba dodati nuklearko ........
#11
davidb Napisal:Sanitarno vodo naceloma greje ze sdx67

Tole regulacije ima naš fant, in je po sliki od atmos strani Seltronova regulacija. Ta bi moral bit sposobna dviga povratka in ogrevanja SV. Ampak to deluje samo takrat, ko je v peči topla voda, mogoče pa tudi kako drugače.

Viške toplote ne spraviš kar tako v zalogovnik, ampak pri vsej tej regulaciji više tople vode - pretok spraviš v zalogovnik. To pa deluje večinoma v premerih, ko je moč peči in pretok skozi peč večji,kot je odvzem v ogrevalne koroge. Hidravlika pač tako deluje, da so vsi tokovi tekočine v vozliščih enaki. Koliko gre notri, toliko gre ven. In v tem se pojavi majša poraba na ogrevanju hiše... in več tople vode v zalogovnik. Ko peč ugasne in ko se v peči zakuri in še ni tole vode dovolj iz peči, potem črpalke vlečejo vodo iz peči in zalogovnika.

Jaz imam vezano ogrevanje zalogovnika ločeno od odvzema iz peči. Tako da mi vedno najrej pogreje del zalogovnika 200l, preden začne ogrevat hišo in SV, v predpostavki, da imam zalogovnik ohlajen pod 26°C. V temp. višje od 27°C še vedno ogreva hišo, le za SV je premalo. Ko začne peč polniti zalogovnik, dobijo vsi porabniki v zalo kratkem času višjo temp vode. Takrat pač WDC20 zapira mešalne ventile. Čez 15 min. ima zalogovnik na temp. tipalu toliko povečano temp, da se sistem počne stabilizirat na normalno temp vode za ogrevanje.

Lahko pa avtor poda kakšno sliko regulacije od peči, da bomo bolje vedeli katera regulacije je to.
#12
Citat:Jaz imam vezano ogrevanje zalogovnika ločeno od odvzema iz peči. Tako da mi vedno najrej pogreje del zalogovnika 200l, preden začne ogrevat hišo in SV
Čemu služi to "predgrevanje" zalogovnika?
#13
Temperaturno tipalo ni čisto na vrhu zalogovnika. Segrevanje zalogovnika pa se začne od vrha navzdol. Če je zalogovnik prehladen, ogrevanje sploh ne začne dokler ni več kot 27°C, tako je nastavljen WDC20. Kakšno prednost ima to, da lahko na hitro začneš ogrevati hišo, čeprav z 0,25-0,5h zamude. A imaš več moči na začetku, tako da peč ne počepne in ta čas že deluje na polna pluča.
#14
Citat:.....da lahko na hitro začneš ogrevati hišo, čeprav z 0,25-0,5h zamude....
Torej ogrevaš takoj, ampak ne takoj.
Brez tega kompliciranja bi bilo takoj.
Tisti "počep" pa bi bil toliko kolikor ga dovoli varovanje povratka.
Skratka ne vidim smisla .......
#15
Stos je v tem da nekateri zalogovniki sploh nimajo odjema na vrhu (temenu) ampak samo iz strani. Poleg tega monterji zagovarjajo dva locena kroga . en med pecjo in zalogovnikom in drugi med zalogovnikom in hiso.
Jaz sem pred leti naredil " en krog z odcepom za zalogovnik". Pa nisem se ugotovil , zakaj pri meni ne dela ok. Pri meni gre takoj ves visek toplote iz peci v hiso. Sele ko je mesalni ventil zacne zapirati dovod vroce vode v hiso, potem zacne en del.vode posiljati v zalogovnik.
Ali po domace na oko
20 minut rabis da ogrejes pec, naslednjih 20 minut da segreues vodo po ofrevalnih telesih v hisi, potem pa nekaj ur da segrejes zalogovnik.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »