PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Nenavadna napeljava na podstrešju - kaj je to

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ravno izoliram talno ploščo hladnega podstrešja na starejši, pred kratkim kupljeni hiši.
Na podstrehi sem naletel na nenavadno napeljavo, s katero ne vem, kaj narediti.
Prilagam sliko tega čuda.

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3B/WL/4IC43agt/2017-09-27-1222unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3B/WL/4IC43agt/2017-09-27-1222unichr("46")jpg[/img][/url]

Cev je spodaj skozi plato povezana na kanalizacijsko cev, ki pelje iz stranišča navzdol in najprej do greznice. Predvidevam, da gre za nekakšno odzračevanje kanalizacije. Zgoraj je izhod na streho preko strešnega elementa za izpust.
Zid zadaj sem izoliral s kameno volno in jo napeljal okoli napeljave. Napeljavo sem obvil s folijo in zalepil stike cevi.
Problem je nastal precej hitro, ker se je pod napeljavo že nabrala lužica. A je to kondenz ali kaj pušča, ne vem točno. Malo kondenzira tudi pod folijo, ki sem jo ovil naokoli.
To moram rešiti, preden položim talno izolacijo.
Ne predstavljam si, a gre zrak po napeljavi navzgor ali navzdol, kje in kdaj bo prišlo do kondenza.
Upam, da kdo to zadevo pozna ali je že videl in mi lahko pomaga. Z prejšnjim lastnikom si ne morem pomagati.
Če bi ta prispevek bolj sodil med napeljave, naj me moderator prosim popravi.
Hvala za pomoč.
To je oddušnik za kanalizacijo. Namen je, da ob splakovanju WC v kanalizaciji ne nastane podtlak.
To je čisto navaden odduh in je dobro (če ne kar obvezno) da ga imaš.
Kondenz naj bi bil v notranjosti cevi in to je tudi normalno (v zimskem času). Če pa kje kak spoj ni v redu narejen, pa je treba sanirati. Cev lahko tudi izoliraš, ampak ni ovezno.
Ali je spodaj PVC ali LTŽ cev, tam kjer si že obvil s folijo? Zanesljivo gre za oddušek, najprej bi bilo dobro ukiniti koleno in potem cev v rahlem naklonu speljati mimo okna. Nato zadevo opazovati, ne hiteti z izolacijo. Predvsem pa prav sestaviti, da bodo zgornji konci cevi vtaknjeni v spodnje in ne obratno. Lepljenje spojev, kjer ni gumic, bo nujno (s Tangitom).
Glede na sedanje spoje bi jaz tole na novo potegnil z novimi cevmi. Ker tole popravljat da ne bo spuscalo kondenza je misija nemogoce ( vsaj dolgotrajno)
Hvala za komentarje. Sedaj mi je malo bolj jasno.
Zgoraj je plastična cev, spodaj, kakih 60cm v višino, kjer je obvito s folijo, pa litoželezna, kjer je na debelo rje.
Spoji so narejeni slabo in šlampasto, recimo cev niže je vtaknjena v zgornjo in ne obratno. Tam verjetno tudi pušča kondenz, ker glede na to, da je hladna podstreha dobro prezračevana (okna na obeh straneh, vedno odprta na kip, pa še streha brez sekundarne kritine), od zunaj skoraj ne bi smelo biti kondenza, ker temperatura zraka v cevi ne bi smela biti nižja kot v okolici na podstrehi.
Še najbolj me ima, da bi litoželezno cev pri plati odfleksal in celotno napeljavo do strešnega elementa naredil na novo, tako kot predlagate.
To bo najbolje, ne vem, pa če je potreba po takem fi ju te napeljave.
Zakaj neki prodajajo lovilce kondenza ali pa si ga narediš sam kot na spodnji sliki:

Priložene datoteke
.jpg   dsc0315.jpg (Velikost: 4,33 KB / Prenosi: 1653)
Hvala, arbajter, to je pa dobra ideja.
Prosil bi te le, če lahko narediš sliko tako, da se jo da povečati, ker bi potem lažje videl, kako je narejeno.

@matofill
fi plastične napeljave je res pretiran, sploh, ker je litoželezna cev skozi plato bistveno manjša. Bom premer zgoraj prilagodil kar na to cev.
Oranzni kosi so naslednji:
3x koleno 90° , 1x T kos in cep na dnu T kosa.
V avtorjevem primeru zadostuje en "T" kos z čepom in eno koleno 90⁰.
eko log Napisal:Hvala, arbajter, to je pa dobra ideja.
Prosil bi te le, če lahko narediš sliko tako, da se jo da povečati, ker bi potem lažje videl, kako je narejeno.

@matofill
fi plastične napeljave je res pretiran, sploh, ker je litoželezna cev skozi plato bistveno manjša. Bom premer zgoraj prilagodil kar na to cev.
Ne rabiš takega premera. Jaz sem si naredil odduh iz fi50 cevi in funkcionira brezhibno, saj mora skozi potegnit zgolj par litrov zraka in ne vode! Tudi lovilca kondenza jasno ne rabiš, ker ves steče direktno v kanalizacijo, saj to JE kanalizacija.
Takoj nad plato dobro spoji litoželezno cev z novo 50ko (ali če si paranoičen s 75ko) in direktno spelji na streho. Če pa boš imel nad prostorom še dostopen neizoliran trikotnik, lahko opustiš preboj skozi streho in uporabiš namenski nepovratni ventil za odduh:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")hutterer-lechnerunichr("46")com/upload/HL900N_Bunichr("46")jpg[/img]

Zakaj daješ volno na notranjo stran zidu?
Zakaj rabite lovilce kondenza če je pa to speljano v kanalizacijo in je zgornja cev vtaknjena v spodnjo? Zato pa selotejp al karkoli že je to okol da smrad ne seka skoz špranje.
In zakaj ne 30° (45°) kolenček, T kos (s "plombo" oz. čepom, če je že taka potreba po lovilcu kondenza) da spelje mimo okna, pa potem še en 30° (45°) kolenček da raztegne tisto rebrasto cev do dol?

LP, steklenicka
LP, steklenička
Ni niti teoretične potrebe po lovilcu kondenza. Zakaj že bi bil potreben?
Npr. na odvodu nape. Bo šlo?
1 2
Iskanje po temi