Gradnja in obnova > Energijski viri
Kopalniški radiator (lojtra) na talno?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kopalniški radiator (lojtra) na talno?
#1
Pozdravljeni

Sem iskal po forumu, pa še nisem našel podobnega primera :-)

Torej, po celem stanovanju (mansarda) imam položeno talno gretje. Dovod do razdelilnika za talno gre iz kurilnice ravno čez kopalnico in tako smo pustili še "odcep" za priklop lojtre na talno gretje (ker sem tudi sam mislil, da bo dovolj toplo od talnega in bo lojtra bolj za obešalo in sušenje brisač). Sedaj seveda temu ni tako in bi na lojtro dodal električni grelec, me pa skrbi, da bo potem ta toplejša voda iz lojtre šla v sistem talnega in mi porušila celo regulacijo elektronike (pa še prevroča voda za v talno). Me skrbi opravičeno oziroma kako bi lahko tole rešil drugače?

HVALA mojstri za odgovore.
#2
uf, to boš moral pa vprašati zdravopamet. on verjame v take sisteme kot ga imaš ti in ti bo tudi vedel povedati, kaj imaš vse v kurilnici nekvalitetno, narobe narejeno in premalo, da bo to delalo. mi ostali, ki smo bolj enostavne pameti, smo pa ločili lojtro od talnega, pa boš težko dobil kaj pametnega od nas. sigurno pa ne zdravopametnega.
#3
Kaj ima lahko kdo svetuje kje nabavit lojtre za električno gretje?
kakšen konkreten link.
Hvala
#4
to ima moj kolega tako narejeno.........tista lojtra na talno je bolj kot obešalnik za brisače Smileni temperature zadostne da bi se sploh segrel od talnega, če želiš imeti vroče radiatorje v kopalnici si potegni novo neodvisno vejo (50--60 stopinj).......vem da je drago ampak imaš vsaj vroče po tuširanju ....preverjeno ( tako sem si jaz naredil )
jaz sem dal talno, vejo za toplo vodo in radiatorsko vejo. vse krmili wdc 20 ....prostora je še za kolektorje ker peč krmilim neodvisno.....v stanovanju imam še dd2+ enoto s katero elegantno izbiram temperaturo oz nastavljam karkoli želim.

aja imaš tudi varianto grelec v radiator ........precej drago pride.
#5
blze Napisal:Kaj ima lahko kdo svetuje kje nabavit lojtre za električno gretje?
kakšen konkreten link.
Hvala
V vsako lojtro pride standardni grelec, samo pravo moč grelca moraš izbrati. Torej greš v baubau, Merkur, splet in naročiš lojtro ki ti je všeč.
Jaz imam Bial grelec in sem kar zadovoljen (5 nastavitev temperature, 2h program za sušenje itd). So pa grelci dragi, okoli 100€.
Priklopit direktno na dovod talnega je brez veze, ker bo lojtra kvečjemu mlačna v najbolj trdi zimi.
Torej ostane ti ali ločen krog iz kotlovnice na vse lojtre/radiatorje ali pa samo el. grelec. Nekaj kombinirat je brezveze.
#6
Kako pa naj vem kakšno moč grelca? kopalnica je velika 8 m2. Rabim za prehodna obdobja in sušenje brisač.
Hvala
#7
Bili včeraj na dopustu..v apratmaju lojtrica, ločena od vsega, v njej pa od spodaj ena zadevica, priklopljena na elektriko na kateri si nastavljal moč gretja (nekih 5 stopenj)..na 1.ki ji bilo lojtrica lepo mlačna. Brisače (od kopanja na bazenih) so se posušile prek noči na 2 stopinji.

Torej imaš obešalnik za sušenje če in ko je potreba vse skupaj vklopiš.
#8
blze Napisal:Kako pa naj vem kakšno moč grelca? kopalnica je velika 8 m2. Rabim za prehodna obdobja in sušenje brisač.
Hvala
Najprej kupi lojtro, dobil boš specifikacije, kjer greš gledat moč pri režimu (mislim da) 75/65/20. Moč grelca mora biti enaka ali manjša zaradi varnosti. Torej če zataji termostat, se bo lojtra segrela do nekje 70° in nič več. Velikost lojtre izberi glede na mere tvojega prostora, verjetno boš vzel največjo, ki te še ne bo motila.
Moja ima nazivno moč 700W, vzel sem 600W grelec.

vincent Napisal:Bili včeraj na dopustu..v apratmaju lojtrica, ločena od vsega, v njej pa od spodaj ena zadevica, priklopljena na elektriko na kateri si nastavljal moč gretja (nekih 5 stopenj)..na 1.ki ji bilo lojtrica lepo mlačna. Brisače (od kopanja na bazenih) so se posušile prek noči na 2 stopinji.

Torej imaš obešalnik za sušenje če in ko je potreba vse skupaj vklopiš.
Ja, na 1. stopnji je mlačna in se glih brisače sušijo. Če hočeš neko resno gretje kopalnice, jo moraš pa nažgat na 3-5 stopnjo, torej tam preko 50°C..
#9
Ja, neodvisne veje samo za lojtro ne morem sedaj naknadno peljati, ker so že vsa dela zaključena :-)

Skoraj sigurno bom dal električni grelec na lojtro, zanima pa me, ali imam lahko hkrati priklopljeno tudi na talno - skrbi me namreč, da bo potem preveč tople vode šlo v tokokrog za talno...
#10
Če bo voda od talnega krožila skozi lojtro, boš talno ogreval na štrom...
Če lahko priklopiš na lojtro enostavno in poceni, potem daj, ampak nujno preko vetilov, da lahko zapreš pretok skozi lojtro. Potem boš pa lahko probal, koliko ti bo voda segrela lojtro, morda bo dovolj za počasno sušenje brisač. Če boš pa priklopil el. grelec, pa zapreš ventile.
#11
Lahko na lojtri zapreš samo en ventil, da se bo imela voda kam raztezati, krožila pa ne bo. Če boš zaprl oba, moraš nekaj vode spustiti ven, da bo na vrhu lojtre kakšnih 5cm zraka.
#12
Ja puščeno imam zanko tam kjer bo lojtra, imam spodaj tudi vtičnico, tako, da je za vse pripravljeno.

Torej dam preko ventila, ki ga zaprem, ko vključim električni grelec.

In pa ne napolnim celega radiatorja, da se voda lahko razteza... Samo potem bom imel pa v talnem zračni žep?? To kaj vpliva na delovanje??
#13
Če bo priklopljen na talno, mora biti jasno odzračen in bo raztezanje prevzela ekspanzijska posoda v kotlovnici! Ja, ob el. gretju zapri samo 1 ventil.

Jaz, ki imam samo el. lojtro, pa sem moral pustiti zgornjo prečko v zraku, za namen ekspanzije vode.
#14
No no, saj počasi bomo dognali kako in kaj :-)
#15
rebrca Napisal:Ja, neodvisne veje samo za lojtro ne morem sedaj naknadno peljati, ker so že vsa dela zaključena :-)

Skoraj sigurno bom dal električni grelec na lojtro, zanima pa me, ali imam lahko hkrati priklopljeno tudi na talno - skrbi me namreč, da bo potem preveč tople vode šlo v tokokrog za talno...


Če bo vgrajen RTL ventil ne bo nič narobe :!:
http://www.oventrop.si/documents/oventr ... unibox.pdf


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »