Gradnja in obnova > Energijski viri
DEBATA no. 2 - poraba kwh (če se da) za ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DEBATA no. 2 - poraba kwh (če se da) za ogrevanje
#1
A lahko? Meni je škoda da se smeti tisto zelo "čisto" temo o porabi s temami, ki pašejo sem. S tem ne mislim prepucavanja, ampak dejansko debato, kot je znala tudi biti. Kurilne sezona e bi spet začela, tega bo veliko...
#2
....popucala bi se stara "debata" in sploh ne bi bilo treba odpirat nove; sploh pa ma zanima katerem luju je na pamet prišla ideja, da je zaklenil "debato" in to brez kakega posebnega razloga, le pucat je bilo treba sproti in kakega imbecila, ki se ni mogel kljub opozorilom umirit, v toplice poslat za kak teden....
#3
@jabka
Pri tvoji analizi porabe me je fascinirala poraba na grelcih, ki predstavlja skoraj 20% celotne porabe TČ. Si kdaj razmišljala, da bi to beštijo ugasnila. Jaz grelcev sploh priklopljenih nimam. Je mela TČ zato od začetka malo težave s segrevanjem dokler nisem spustil meje za vklop grelcev na -15st.
#4
uf, to je bilo v prejšnji debati do konca in naprej secirano.

nekatere TČ (moja po defaultu, pri Hitachiju pa baje menda lahko tudi po izbiri) delajo defroste z grelci. podpora ogrevanju je bila pa zgolj s 68kWh. se pravi, imam lahko močnejšo izvedenko TČ ali ugasnem grelec, pa bi profitirala lahko samo 68-(70/2,5)=40kwh.


zakaj dela defroste z grelci in ne TČ. sašo je nekaj komentiral, da je dosti vseeno, zato hitachi ponuja tudi izbiro. namreč, če dela z grelci, ostane vsa energija v ogrevalni vodi in TČ nadaljuje, kjer je prej ostala. Drugače pa pade T v talnem in mora najprej nazaj dogreti in če se upošteva da mora biti neka povprečna T v talnem med defrosti, potem mora v slednjem primeru greti na višji T. jaz imam lahko vedno 28 stopinj npr, če bi defrosti potekali kot drugje, bi pa najprej padla na 26 recimo in bi mogla končati na 30, da bi na koncu bilo povprečje 30. da prileze na 30 pa mora toliko bolj delati in si na koncu na istem. Jaz vidim tudi logiko v tem, da je zadeva malo bolj predvidljiva, bolj je mraz, bolj COP pada, bolj se mora TČjka dajati, da popravi defroste, koliko da pa grelec od sebe v določeni časovni enoti, je pa povsem jasno. če sašo spremlja to temo in če ima kaki komentar na to, bo pa povedal ali sem jaz to prav memorizirala ali ne. definitivno pa verjamem, da so razlike arbitrarne. Panasonic nima števca za grelce, tako da noben uporabnik ne zganja panike, ker jih je prižgal.
#5
Naš Fujitsu dela defroste tako da pobere energijo iz talnega. Glede na to, da je defrost končan v minuti ali dveh, je manjko E iz talnega zanemarljiv. Če je prej bila T vtoka 28, bo tudi sedaj TČ delala toliko časa, da pride do 28 in ne do 30.

Hočem reči, da se defrost ne pozna bog ve koliko, še najmanj pa v taki meri kot včasih dramatizirajo nekateri.
#6
Težava teh primerjalnih debat, ki merijo kater ima daljšega no krajšega :mrgreen: je v tem,
da ni skupnega imenovalca sama številka NE pove čisto NIČ!,
če nimaš skupnih imenovalcev je to sam pofl za zabijanje dolg časa

Za vsaj približno uporabno primerjavo pa potrebuješ najmanj te podatke:

- velikost objekta m2 pravzaprav volumen m3 kajti ni vseeno, če imaš stropove na 2,2m ali na 3,2m
- Nastavljeno temperaturo prostorov ?
- Poraba sanitarne ?
- Prezračevanje ?
- Lokacija (Triglav-Piran..)
- Izolacija objekta +stavbno pohištvo ?
#7
Pri Jabkovem Panasonicu se grelci vklapljajo zaradi nizke temp. vtoka, kar je posledica dobro izolirane hiše. TČ pa ne pusti delovanja s tako nizkim vtokom (verjetno zaradi povečanega pretoka freona skozi uparjalnik in ne uparjanje tega pri nizkih zunanjih temp., posledica je zalivanje kompresorja). Kolikor smo ugotovili na forumu npr. Fujitsu waterstage nima te omejitve.
Torej, Jabk fura tč ravno na meji, da se vklapljajo grelci. Če bi bil vtok vode višje temp. (posledično tudi višji povratek) predvidevam, da se grelci ne bi vklopili. Podobno se je zgodilo letos v največjem mrazu in suhem zraku, ko tč ni delala defrostov po več ur skupaj, čeprav je temperatura v prostorih padla, pa temp. vtoka ni padla pod temp. vklopa grelcev.
Nekaj takega......
#8
Pa to sem jaz mislila in mogoče celo drži tam okoli ničle. Ampak ko je bili zares mrzlo in je bila T v talnem 30, je še vseeno defrostala z grelci. Takrat je ratala zgornja teorija.
Mogoce pa gre pri meni za kombinacijo. Pri 25 seveda ne more držati povratnega voda dovolj visoko, ko je pa tok mrzlo, da je T povratnega voda dovolj visoka, pa zracuna, da se s kompresorjem ne bo izšlo.
#9
Brez praktičnega preizkusa nikoli ne bomo izvedeli.
#10
Najbrž res ne. Tako, da bo doticna zadeva en čas še zavita v tančico skrivnosti ;-)
#11
yan1234 Napisal:Pri Jabkovem Panasonicu se grelci vklapljajo zaradi nizke temp. vtoka, kar je posledica dobro izolirane hiše. TČ pa ne pusti delovanja s tako nizkim vtokom (verjetno zaradi povečanega pretoka freona skozi uparjalnik in ne uparjanje tega pri nizkih zunanjih temp., posledica je zalivanje kompresorja). Kolikor smo ugotovili na forumu npr. Fujitsu waterstage nima te omejitve.
Nizka T vtoka?? Pri monovalentnem sistemu jo pa menda že rabiš nekje okrog 24 st? In da ne bi mogla TČ sfurat 24 st. brez vklapljanja grelcev?? Skrajno čudno Confusedhock:
#12
Eno je temperatura °C , drugo moč W. Pri poddimenzioniranih inverterskih napravah lahko defrosti terjajo zelo velik davek. V praksi lahko to pomeni tudi 2x večjo porabo kot z ustrezno pre - dimenzionirano invertersko TČ.
Če se po defrostu naprava ne more več sama pobrati je potreba po vklopu grelnikov pač neizbežna.
Iz tega in iz razloga trajnosti je vse naprave segmenta klima TČ priporočljivo predimenzionirat za 20 - 50%, odvisno od lokacije.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#13
trenutna mogoče, nasploh prav gotovo ne.

niti enega defrosta ni moja TČjka naredila s kompresorjem v 3 sezonah. dvomim, da ni bilo niti enega scenarija v teh 3 letih, ko bi se naprava lahko pobrala s kompresorjem pa da ne bi bil povratni vod prenizek. če to ne bi bilo možno pri recimo -3 ali -5 stopinjah, bi me pri -18 zeblo s 3kw grelcem. pa me ne. Ima tako pamet. Zakaj, vedo tisti, ki so spisali algoritem.
#14
Brez vrtenja kompresorja omenjena naprava sploh ne more narediti defrosta, si pa verjetno zraven obilno pomaga z grelci.
#15
Vrti ga očitno toliko, kot ga nujno mora, da naredi defrost. v tehnikalije se ne spoznam. vendar, če ima kompresor maximalno odjemno moč dobra 2kw, grelec (1 sam) pa 3kw, med defrostom pa je odjemna moč tam nekje 3,2-3,5, koliko pade na kompresor? največja odjemna moč je bila tam nekje 4kw - prvo minuto defrosta potem pade nazaj na prej omenjeno cifro. to se je zgodilo npr 11.1. letos.


Skok na forum:
Zadnje novice