Gradnja in obnova > Energijski viri
Meeting toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meeting toplotne črpalke
#1
Pozdravljeni,

vem da je bilo na to temo (kitajske TČ) že precej napisanega. Osebno me zanima, ali je na forumu kakšen lastnik omenjene toplotne črpalke Meeting MD30 ali pa MD50, ki bi mi iz prve roke povedal kako se mu zadeva obnese ter mogoče tudi omogočil ogled delovanja?
#2
In zakaj si šel potem novo temo odpirat?
search.php?keywords=meeting&submit=
#3
Zato, ker dejansko konkretnih izkušenj (izjema en ali dva uporabnika) na forumu nisem zasledil, skoraj vsaka tema pa je zašla v drugo smer. Prav tako je minilo že kar nekaj časa od zadnjih odzivov uporabnikov. Zato bo mogoče zanimivo, če se bo oglasil kdo z konkretnimi izkušnjami, ki črpalko uporablja že kakšno leto več. Primer:
(Dobra TČ Made in China? Možno?) zadnji post star že skoraj leto dni...
Nakup kitajske toplotne črpalke - zadnji post 2 leti...
Lastniki Meeting toplotnih črpalk - prosim za poročilo - več kot 2 leti
#4
Če se zanimaš za nakup nove po "redni" ceni je bolje vzeti kaj bolj "evropskega" in potegniti še subvencijo in na koncu ne bo velike razlike med meeting in Tč z garancijo in serviserjem.
#5
Mi imamo toplotno črpalko (voda/voda) Kitajskega proizvajalca. Sicer ne Meeting.

Mislim, da je naša letnik 2008, vgrajena in priključena pa je bila tam cca. 5 let nazaj.

Težav praktično ni. Enkrat je sicer odpovedalo eno Fid vklopno stikalo. Krivda je bila na očetovi strani, ker je pri montaži slabo privil kabel in je potem prišlo do kratkega stika (posledično topljenje plastike zaradi vročine in varnostna odpoved stikala).

Kompresor, ki je srce toplotne črpalke je Ameriški ali Japonski (ne spomni se več ali je Copeland ali Sanyo). Verjetno še sedaj tako izdelujejo Kitajske TČ.

Ostalo elektroniko in nekaj ventilov znajo Kitajci kar dobro skopirat oz. tudi že razvit. Tako, da tu nebi smelo biti težav.
#6
Napiši nabavno ceno, moč in porabo Tč pa bomo pokomentirali. Glede na izpoved monterjev so ti kompresorji "ponaredki".
#7
Hah tega je že skoraj 10 let.... poleg tega je v hiši staršev. Če se prav spomnim je bila takrat nabavna cena manj kot jurja in pol, jurja štiristo, oz. tam nekje. Bila je pa to takrat prva Kitajska firma ki je s toplotnimi črpalkami prodrla na zahodne trge in je imela takrat še zahtevane CE certifkate že ob vstopu izdelka v EU (danes se to kolikor vem lahko pridobi naknadno v EU). Jo je pa oče uvozil iz Kitajske.

Prav tako kot očitno še danes, so tudi takrat očetu vsi vpili da je to zanič, ponaredek, itd. Kakorkoli ponaredek ali ne, deluje še danes in to kolikor sem slišal, zelo vredu. Po mojem vedenju brez kakršnihkoli servisov (ker jih v bistvu sploh ni :lol: ), razen čiščenja filtrov za vodo. Takrat smo računali da se bo kompleten sistem (več ali manj samogradnja, razen izkopa kolektorja) poplačal 3 leta po priklopu. In se tudi je.

Električna moč: 2,9 kW, Toplotna moč 12,3 kW (pri ogrevanju vode na 35 stopinj celzija). Deluje na zemeljski kolektor z vkopanimi cevmi. Enofazna.

Letna poraba toplotne črpalke: 2275 kw/h v nizkem obračunskem obdobju, 1350 kw/h v visokem obračunskem režimu. To znese potem cca. enega jurja za kompleten račun (tudi za vse ostalo ne samo za TČ) za elektriko.
#8
No, kitajske TČ so bile pri nas prisotne že v prejšnjem stoletju. Lahko rečem, da vem za skoraj vsako, ki je bila tisti čas zagnana v Sloveniji. Takrat sem jih veliko popravil in predelal.
Nekaj let kasneje so izdelovali že nekoliko bolj trpežne in zanesljive, je bil pa COP še vedno poden, kar je pri poceni Kitajkah še danes. Kitajci danes izdelujejo vse, od tiste najcenejše, ki ima v mrazu >COP manj kot 1, do že skoraj čisto primerljivih evropskim napravam, je pa tudi cena teh že čisto evropska.
Zavedajte se, da je za malo denarja še vedno najboljša izbira LG, ima 3 letno garancijo, je na spisku eko sklada za subvencijo in je vsaj za nekaj razredov boljši izdelek kot Meeting, za katerega sam ne bi dal 300€
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#9
Takrat subvencij praktično še ni bilo, oz. jo je imela samo Termotehnika (ki je kolikor sem v preteklosti spremljal isti šmoren kot Kitajske TČ) in pa Knut. Obe sta bili 10 krat dražji, zagotovo pa ne DESETKRAT boljši.
#10
Verjetno je prednost te TČ da je voda-voda in posledično se ne ubada z negativnimi temperaturami.
#11
V kontekstu takratnega časa je bila špica proizvodnje takrat za vse TČ voda - voda oz. voda - zemlja. Tako za zahodne firme, kot za Kitajske.

Edino kar je takrat bilo spodobnega zrak-zrak (tudi po ceni) so bile močnejše invertrske klime od Panasonica.

Kakorkoli, ne bom trdil da dajte sedaj na silo kupovat Kitajske Toplotne črpalke. Tudi tu pač velja rek "za ta denar je to to". Lahko se seveda opečeš. Če imate denar in ste komot, potem vsekakor nekaj Nemškega, Japonskega...

Bom pa trdil: Kitajska toplotna črpalka > vse ostale ogrevalne naprave ki niso toplotne črpalke (drva, peč na kurilno olje, sekanci, peč na drva itd.)

To lahko potrdim iz osebne izkušnje. Sekanje drv pri -10 stopinj celzija, plačevanje dimnikarjev, ki ti z enim obiskom poberejo 30 % ogrevalnega proračuna pri TČ, onesnaževanje okolja v mikrokokolju s trdimi delci itd. se pač ne more primerjat z udobjem Toplotne Črpalke ko jeseni pritisneš na "knof" in "pozabiš" do pomladi. Edina primerljiva stvar TČju po udobju je samo še dobr star kurilc, ki pa je ratal v zadnjih 15 letih preklemano drag. 8)
#12
Aja pa še tole sem se spomnil. Bomber111, ko si napisal, da monterji pravijo, da so ti Kitajski kompresorji od TČ vsi "ponaredki".

Preden je oče uvozil Kitajsko TČ, je iz Luksemburga pripeljal 3 leta staro Stiebel Eltronovo TČ z zaribanim Copelandovim kompresorjem. Ta mašina je takrat nova stala preko 20 jurjev in je bila češnja na torti svetovne proizvodnje Toplotnih črpalk. Tip, ki je zadevo prodal za nek mali denar na Ebayu (in jo je potem šel moj oče iskat) je bil tako jezen da je ob okvari komplet toplotno črpalko vrgel iz hiše skupaj s praktično novo napeljavo. Imel je pa tudi ne vem koliko metrov globoko vrtino za to TČ.

Skratka tudi take stvari se dogajajo.

Kakorkoli, se je potem oče odločil, da namesto, da Stiebel Eltronovo TČ popravi, kupi kar novo in močnejšo Kitajsko z že vgrajenim kompresorjem.
#13
kompresor je samo en del toplotne črpalke, bistvena za dober izkoristek sta uparjalnik in kondenzator, ki sta pri poceni kitajcih enostavno zanič.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#14
Posploševanje o kitajskih slabih izdelkih je tako kot nepoznavanje ničesar. Na kitajskem dobiš res od najbrž največjega krša pa do najboljših izdelkov, storitev. Sam sem bil zadnjih 15 let priča intenzivnemu razvoju in, fantje, sanja se vam ne, kaj se pravi napredek, razvoj v vseh pogledih. Ne trdim pa seveda s tem, da je omenjena TČ OK, ker je ne poznam in niti nisem strokovnjak na področju TČ. Preseneča me le, da danes še vedno ogromno ljudi razmišlja na ta način...
V aziji (kar pa seveda ni samo kitajska) lavfa cca 80 odstotkov vseh toplotnih črpalk, torej nekaj morajo znati sestavit al kako...
#15
sassapo Napisal:Kitajci danes izdelujejo vse, od tiste najcenejše, ki ima v mrazu >COP manj kot 1, do že skoraj čisto primerljivih evropskim napravam, je pa tudi cena teh že čisto evropska.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »