Splošno > Sam svoj mojster
Iščem par nasvetov glede beljenja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iščem par nasvetov glede beljenja
#1
Blok, armiran beton, trenutno so stene prebeljene z jupolom (kakih 10 let nazaj). Večina sten je ok, imam pa cca 0.5m^2 površine golega betona (menjava okna), in nekaj manjših razpok.

Ideja je prebelit vse skupaj spet na belo, pa bi probal to narediti sam. Nekoč davno sem to delal s fotrom vskih par let, ampak sem bolj fizikalil, kot kaj drugega, pa še takrat je bilo vse skupaj bolj na hitro, jupol na steno, čakat da se suši, pa poslušat dretje mame, da je glih pobrisala, pa da spet nosiva jupol z čevlji povsod.

Sedaj pa imam par vprašanj:

-Kako najbolje/lažje saniram rapoke? Samo nanesem čez kit (jubolin je ok, ali je že kaj boljšega za dobit)? Ali je treba prej malo pobrusit par cm okoli, pa potem jubolin? Je potrebna tudi emulzija? So na precej skritih mestih, ampak če se že dela, bi rad da je vsaj lepo.

-Podobno za tisti nepobeljen del (goli beton), kit pa jupol, ali prej kaka emulzija?

-Za pokitat imam relativno malo, ampak me zanima s čem je najbolje to pobrusit? Kar na roko? Ali je lažje, če dam ~20eur za kak vibracijski brusilnik v prvi štacuni, pa četudi ga potem vržem v smeti? Krožni brusilnik? Včasih smo na roko, ker je bil hardware drag, sinove roke pa poceni. Kaka granulacija brusnega papirja je najboljša za to 140, 180,..?

-Potem samo beljenje... skupaj bo to tretji nanos barve na steno, barva se pa nikjer ne lušči. Barvam samo čez? Ali je spet potrebna kaka emulzija, ipd? Mislil sem barvati z jupolom, pa gledam classic in gold. Classic je cca pol cenejši od golda, ampak za celo stanovanje je to še vedno samo par deset evrov razlike, pa če mi gold prišpara čas, ali pa če lepše izpade, mi ni problem dat toliko več, če se le splača, torej kaka je razlika, oz. a se splača?

-V kuhinji bi dal nad štedilnikom pralno barvo, torej vse skupaj kaka 2m^2. Jupol strong bo ok? je tukaj treba kaj posebej pazit, ali isto kot drugje? Podobno v kopalnici, plesni sicer še nisem imel, sem pa videl da prodajajo neke aditive za v jupol, da naj bi ščitili pred plesnijo. Ima kdo kake izkušnje?

-sem kaj pozabil, oz. na kaj še moram pazit?
#2
Jubolin, v 2 plasteh. Če je seveda sicer beton raven in razpoke/jamice niso pregloboke. Priporočajo do 3mm debeline jubolina. Na beton najprej akril emulzija 1:1 z vodo.
Za brusit kar ti paše in ti najlažje, prašilo pa se bo.

Jupol Gold je "pralen", torej lahko z mokro krpo pobrišeš kakšen flek na barvi, npr. speštanega komarja Smile Preizkušeno. Ni pa jasno za čistit z gobico in čistilom ko ploščice...
Prav tako Gold bolje prekrije in je morda potreben le 1 nanos, kjer je že bilo beljeno.
#3
BioSilikat daj gor, en nanos je dovolj in barva diha. Klet, beton, vlaga....
#4
Pozdrav.

Tudi jaz imam eno vprasanje, ce ima kdo resitev. Problem je pri beljenju stropa, velik cca. 50m2 v brez prekinitev. Probavalo se je barvat ze z navadnim jupolom, goldom, arbovivo.. z dolgodlakim valjckom za cca 13e in mislim da z krznenim za 15e. Barva vedno razredcena, probali ze vec razlicnih mesanic ki sem jih nasel na forumu in na kanti od barve. Tekstura je lepa, enakomerna, strop je bel, ampak se ob doloceni svetlobi oz. Zvecer iz ene strani sobe vidijo lise. Zanima me ce ima kdo mnenje, resitev kaj se dela narobe, kak pobarvat brez tega?

Hvala za odgovore.

Lp, D.
#5
Ostane ti le še profi (ali Apaurin)...
#6
kadotr Napisal:Ostane ti le še profi (ali Apaurin)...

:lol: :lol: :lol:
#7
Se kak drug nasvet?
#8
Iz dolocenega kota in svetlobe se bo vedno videlo "lise". Vprasanje je bolj... je to toliko mocno da je motece?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#9
ali je možno da bi se efekt lis zmanjšal če bi se barvo razvleklo v smeri padajoče svetlobe? se pravi ne vleč v zadnji faz valjčka prečno na okno, ampak vzdolžno.
#10
Probaj z žirafo na fino pobrusit, če ne bo dovolj uniformirano daj tapeto čez.
#11
"Moj" malar pravi, da je fora v križnem valjčkanju in vedno dovolj barve na njem.
#12
Ali ni ena varianta tudi da barvo nasprejaš gor?
#13
Lahko poskusiš ampak z valjčkom bo lepše.
#14
Kaj pa če so lise ker mogoče strop ni raven? Sicer pa kot je nekdo že omenil, je bolje barvat križno.
#15
Če se barva prehitro suši in je nanešena zelo na tanko (zelo razmazana), se ti lahko zgodi to, da s "presuhim" valjčkom obrneš že malo zasušen nanos barve in se to pozna kot lisa, zato pravijo malarji, da moraš vedno mokro na mokro in s suhim valčkom ne "valjčkaj" preveč. Pregosta barva največkrat povzroča tak efekt, sam jupol redčen 20-30% praviloma naj takega efekta ne bi povzročil. Potem pa je tudi dejstvo, ki ga je navedel goldhorn, da je lahko strop malce neraven in se te neravnine vidijo pod določenim kotom pada svetlobe. Eno izmed pravil, ki sem ga zasledil je tudi, da naj bi se barvalo vedno v smeri padca svetlobe, torej od okna proti nasprotni steni.Barvanje s pištolo takega efekta ne povzroči (skoraj nemogoče), je pa potem velik problem, ko se pojavi kakšen flek, ki ga pa ne moreš enostavno prekriti (če greš z valjčkom čez, sta strukturi zelo različni in to se šele vidi).

Je pa dejstvo, da se da opaziti ali so lise zaradi neravnosti stropa ali zaradi presuhega valjčka, sploh če si sam belil, potem točno veš približno, do kjer si prišel z enim "namakanjem" valjčka. Sam vem, da sem vedno delal napako in sem želel barvo "razmazati" do onemoglosti, pa sem potem s suhim valjčkom drgnil že po malo posušenem delu in to se je potem odrazilo kot lise.


Skok na forum:
Zadnje novice