Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Preboj skozi temeljno plosco

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preboj skozi temeljno plosco
#1
Pozdravljeni,

Pri izdelavi kanalizacijskih prebojev sem uporabil cev v cevi zaradi morebitnih premikov pri potresu. Zanima pa me kako je z izolacijo med cevmi? Jaz sem prazen prostor zapolnil z stekleno volno. Ali je to v redu ali bo volna vlekla vlago iz tampona proti temeljni plošči?

Lp
#2
Zakaj pa sploh potrebuješ izolacijo? Steklena volna seveda ni primerna za v kombinacijo z vlago. Zmoči jo pa boš videl zakaj.
#3
Odtsrani volno...čim globje spusti en krog purpene. Počakaj da se zasuši. Daj noter PE folijo ter vrzel ponovno zapuprneaj. Imaš toplotno in hidro izolacijo :wink:
#4
Z uporabo purpene bo izgubil fleksibilnost - ločitev notranje cevi od zunanje. Saj ravno zato je šel tako komplicirat.

Ni mi jasno zakaj bi kanalizacijsko cev, dovod vode, elektrike sploh toplotno izoliral. Edino kar je smiselno izolirat so povezave toplotne črpalke (če bo v uporabi). Za to se pa uporabi izolacijo z zaprto celično strukturo (preprečuje vdor vode v zračno celico). Kakšen armaflex.
#5
Problem je v tem da ne morem več odstraniti volne, ker je že polozena hidroizolacijo nad njo in tudi drugi sloj xpsja. Mislim da bi morala HI vstaviti dvig vlage iz volne.
#6
Po principu: najprej naredi, potem vprašaj
#7
Čez in pod temeljno ploščo imam narejene preboje (rebraste cevi fi75) kjer bodo v hišo prišle razne inštalacije (voda, elektrika, toplotna, telekom).

To je sicer slika iz pomožnega objekta, ampak pri hiši podobno izgleda, le da je tam več različnih cevi in gredo pod temeljno ploščo (tu na garaži je samo pasovni temelj)..
[Slika: 20181028104149a.jpg]

Torej sedaj je kak meter cevi zunaj. Sedaj bi moral to cev peljati naprej do npr. vodnega jaška, telekom jaška..vsako posebej.

Vprašanje je kako doštukati oz zadihtati to rebrasto cev, da bi zadrževala vodo, da ta ne pride v objekt?

..sicer mi ni čisto jasno kako bi voda prišla v objekt, če ni pod nekim pritiskom (tudi če je v cevi voda, vseeno ne more priti kar tako v hišo ali kako?).
Bi pomagal kakšen purpen na vhodu, ko bodo vse inštalacije notri? ..čeprav to verjetno ne dihta.

En predlog je bil, da se na pred vhodom v hišo naredi jašek, kjer se ta rebrasta cev doštuka, tako da če že bo voda v cevi, da ta najprej odteče v jašek in ne gre direkt v hišo? Ima kdo tako?

Kakšen drug (enostaven) predlog?
#8
Pa saj se ti te cevi v hiši spet dvignejo, torej iz njih ne bo tekla voda. Z spoje stigmafleks cevi se uporablja originalne mufne. Te lahko zasilikonirašm s tem sicer preprečiš direktni vdor (talne) vode v cev. Če pa na obeh koncih ne boš zatesnil prehoda zraka (prepih skozi cev), bo cev prej ko slej polna vode - od kondenza. Običajno se luknje teh cevi tesni z trajno plastičnim kitom, lahko pa je tudi vodoodporni purpen.
#9
> Pa saj se ti te cevi v hiši spet dvignejo, torej iz njih ne bo tekla voda.

Se strinjam, čeprav me nekateri na vso moč prepričujejo, da bi to lahko bil problem..razen, če ne bo res pod nekim pritiskom nekdo notri spustil vode si ne predstavljam kako bi lahko prišla voda tako visoko.

Mogoče bi bilo celo najboljše, da zunaj, na najnižjem delu, cevi sploh niso diht spojene, da tam lahko morebitni kondenz odteka ven, ko/če se nabere.
+ v hiši in na začetku cevi pod temeljno ploščo enostavno našpricam not (vodooproni - to obstaja?) purpen in je to to...

btw: še ena podobna tema in par rešitev:
viewtopic.php?t=54511


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »