KUpujem luči za pisarno. Gledam znamke SLV, mal po bauhausu itd. Podobne luči razlike za 200 EUR. Po specifikaciji laično ne znam razbrat razlik. Kje je torej resnica oz. kje me manj nateg....?
(12.6.2019 ob 14:59)aljaz123 Napisal: Zdravo imam en problem z vgradnjo LED panelov in sicer manjkajo mi 3 vzmeti. Bil sem že pri nas v eni el trgovini pa jih ne prodajajo. Mogoče keri ve kje kupit 3 komade vzmeti za montažo panelov v gips plosce
Glede na mesec star post, je avtor verjetno težavo že rešil. Če pa slučajno ne, naj v trgovini kupi ohišje od halogenskih svetilk (GU10 oz. GU5,6), ohišje stane kaka dva evra. Če vzmet po širini slučajno ne paše, se jo da kake dva ali tri milimetre brez neke težave raztegnit. Ohišje je na sliki na sredini. Originalne vzmeti za panele pa edinole skupaj z novim panelom. Paneli pa imajo dimenzijsko "tipske vzmeti, ki pašejo na vse vrste "kitajskih"panelov. Tudi tam ni drge, kot kupiti dva 6W panela "na rezervo", pa še ena vzmet bo ostala.
Glede barve svetlobe ti za hišo priporočam 3000-4000K. V google napiši color temperature in glej slike. Rumena svetloba je bolj prijetna in te sprošča na drugi strani imaš pa 5000-6000K, ki pa je bela in bolj "agresivna" svetloba za delavnice in športne objekte.
Nikoli ne glejte samo moči svetilk v Watih ampak enoto lumen - lm, oziroma lm/w torej kakšen svetlobni tok dobiš za 1W moči.
To ti dejansko pove izkoristek svetilke (porabo električne energije) in kakšen nivo osvetljenosti boš imel. Meni so vse izračune in svetilke uredili naredili na https://www.atriva-kandelabri.si/.
Odgovarjaš na leto star post in se greš prikritega oglaševanja.
Edino, kar drži pa je res:
"Nikoli ne glejte samo moči svetilk v Watih ampak enoto lumen - lm, oziroma lm/w torej kakšen svetlobni tok dobiš za 1W moči."
potreboval bi malo pomoči pri izbiri svetil za par prostorov v stanovanju - enostavno ne vem, kako močna svetila naj vzamem (koliko lumnov; nagibam se pa na toplo belo - 3000K). Gre pa za naslednje prostore:
Kuhinja: cca. 13m2, 4 luči približno enakomerno razporejene (1 od njih bo viseča nad jedilno mizo, ostale 3 so nekako enakomerno razporejene pred kuhinjskimi elementi)
Dnevna soba: 20m2, 1 luč na sredini
Spalnica: 13m2, 1 luč na sredini
Hodnik+stopnišče: ta je malo "poseben" (prilagam okvirno sliko za boljšo predstavo; oranžno je še vmesni nivo stropa) - večji del cca. 11m2 + manjši del cca 2m2 + manjši del pod stopniščem 2,5m2; na stopnišču sta 2 stenski luči. Pri izbiri slednjih me malo skrbi, da svetijo preveč strogo gor/dol in ne bi osvetlilo dovolj stopnišča - ali se pač motim?
P.S.: če igra kaj vloge, stropi so precej nizki (pod 2,5m).
V bistvu si lahko vse sam izračunaš. Osvetljenost E se meri v luksih (lx) in je izražena s svetlobnim tokom (fi) v lumnih (lm) na m2 ter pomnožena s faktorjem prostora in izkoristka svetilk. Slednje vzami ca 0,8. Obstajajo pa tudi spletni kalkulatorji.
V povprečju bi ti za vse prostore povsem zadostovalo ca 100 lx splošne osvetljenosti.
Za kuhinjo predvidevam, da boš imel tudi napo s prigrajeno svetilko in verjetno tudi podpultno svetilko.Predlagam pa ti da daš nad mizo nekoliko močnejšo LED svetilko z možnostjo zatemjevanja. Zatemnjevanje je dobrodošlo tudi v dnevni sobi.
Tam, kjer boš potreboval več svetlobe, si dodaš pomožne svetilke (pisalna miza itd).
Barvo temperature si si zamislil v vredu, pazi pa na enakomernost osvetljenosti, kar si boš zagotovil tako, da bodo svetilke imele čim večji kot sevanja svetlobe (to preveri pri nakupu).
Ja, na spletu sem zasledil par različnih kalkulacij, pa potem človek ne ve, katero naj upošteva (je ta npr. ok? http://www.zhitov.ru/sl/light/ ). Nekje 150lx, nekje celo do 250lx za isti prostor itd....
V kuhinji so seveda še lučke v napi kot tudi pod visečo omarico. Tiste 3 sem imel v mislih takšne: link (ali bi bile dovolj že manjše s pol manj lm?). Visečo nad mizo imam tudi že eno ogledano z 2800lm.
Na hodniku sem imel v mislih kar LED panele (v večjem delu bi vzel podolgovatega cca. 120cm, lahko tudi še več). Za stenski bo pa najbrž najbolje, da si jih ogledam v živo v kakšni trgovini (slike so eno, realnost je druga).
Je bila pa do zdaj v stanovanju za moje pojme precej slaba osvetlitev prostorov (no, nekaj so k temu prispevale še druge stvari), zato bi to rad zdaj po prenovi popravil (da tudi ne pretiravam v drugo smer).
Osvetljenosti ni tako enostavno določiti. Imaš pa dva načina. Prvi je, da poizkušaš z raznimi svetilkami ugotoviti količino svetilk in skupni svetlobni tok ali pa z izračunom. Za izračun potrebuješ sledeče podatke za vsak prostor:
- željeno osvetljenost v luksih (lx)
- indeks prostora, ki se izračuna iz dolžine, širine in višine prostora ter koristne višine med osvetljeno površino in svetilko,
- absorbcijske faktorje sten, stropa in tal, ki so odvisni od barve,
- faktor staranja sijalk,
- izkoristek svetilke
- svetlobni tok izbranih svetilk v lumnih (lm)
Za hitri izračun so približki raznih kalkulatorjev po spletu, ki pa se seveda razlikujejo v odvisnosti, kakšen faktor je kdo upošteval. Za izračun imaš tudi profesionalne programe, kot sta dialux in relux (oba sta free), v katere pa pogoje za izračun vneseš sam.
Za merjenje osvetljenosti neke površine si lahko naložiš free aplikacijo lux metra.
Mogoče pa ti bo kdo na forumu podal svojo svetlobno ureditev, ki pa bo zopet samo nek približek.
Jaz imam npr. v dnevni sobi luster s šestimi led sijalkami po 400 lx, ter obod pod stropom z led trakom in dodatno stensko led svetilko pri pisalni mizi.. Običajno imam prižgan, luster in se mi osvetljenost prostora giblje med 200 lx tik pod lustrom in ca 60 lx 1,5 m od lustra. Vse stene in strop imam bele, tla pa parket.
Jaz imam v garaži, sicer je mal ožja, 5 takšnih luči.
Če ne rabiš svetlobe za kakšna precizna opravila jih bo 6 (3x2) čist dost.
Drugače pa 3x3 al pa 4x3.
Ne bo problema. Svetlo ni nikoli preveč, problem je če pride do bleščanja, česar pa v tvojem primeru ne bo.
Če pa imaš nad kuhinjskimi pulti še kakšne dodatne svetilke, pa bi bila dovolj tudi ena takšna svetilka nad kuhinjsko mizo.