Objave: 257
Teme: 46
Ocena:
1
V hiši imam večje število E27 varčnih žarnic, ki bi jih želel zamenjati za LED.
Katere in kje nabaviti po vaših izkušnjah, da je cena/kvaliteta nekje v najboljšem razmerju?
Hvala in lep pozdrav
Blond
Objave: 7225
Teme: 14
Ocena:
53
Moje mnenje - obdrži sijalke, če ne misliš menjati tudi luči.
Dobre LED so drage. Kar se probal od cenejših, je vse šrot. Čipi crkujejo po parih mesecih, utripajo s 100Hz, utripajo ob motnjah v omrežju itd.
Tudi najcenejša varčna sijalka nima takih težav, ker imajo že po naravi precej boljše vezje oz. gonilnik, ki skozi ne prepušča dosti omrežnih motenj, prav tako ne utripa s 100 Hz. Izmerjeno s fotkičem na 200fps.
Objave: 8664
Teme: 6
Ocena:
9
Jaz nimam tako slabe izkušnje....
V zadnjih 5 letih mi je ena LED delno crknila (sveti še kakih 20%). V tem času so mi crknile 3 varčne sijalke in ena FC.
Nobena LED ne utripa.......
Je pa res, da nikoli nisem kupoval najcenejši šrot ......
Objave: 8197
Teme: 2
Ocena:
14
energetik
pa si TI prepričan v svojo trditev?
Vzemi belo palčko, zamahni z njo pod svojo CFL in opazuj stroboskopski pojav osvetljenih belih paličic. In predvsem ne govori da CFL (ali bilo katera neonka) konstantno gori (sveti). Ko je sinusoida napajanja 230V na ničli (0) tudi oblok v cevi ni vzpostavljen in je svetilnost cevi v danem trenutku nula. Seveda se za goljufanje le tega problema uporablja dušilke in kondenzatorje, ki ti problematiko nekoliko popravijo. Za zmanjšanje tega (stroboskopskega) fenomena se je v industijskih halah in večjih prostorih ravno zaradi tega vedno uporabljalo trifazno napajanje teh svetilk, kjer zaradi 120 stopinjskega faznega zamika tega pojava ni moč opaziti ali pa je zelo slabo opazen. CFL in enaindvajseto stoletje - hmmmm....
Ocena:
14
Ja, pa še nekaj sem pozabil. Če si snemal z 200 fps se ti frekvenca sinusoide in frekvenca snemanja pokrijeta natanko v razmerju 1 : 4 (50Hz : 200fps - oziroma 1:2 upoštevajoč sinusoido mrežnega napajanja +230V, - 230V) in nič čudnega če ti potem posname natanko isti moment svetilnosti. Jasno, da se potem zadeva lahko pokaže kot da konstantno gori.
Ocena:
53
A ti veš, kakšno vezje imajo vse CFL in moderne fluorescentke? Na 10kHz+ razsekano enosmerno napetost. Tok skozi cev nima praktično nobene veze z napajalno sinusoido. 10 kHz pa človeško telo niti teoretično ne more zaznati, saj živci delujejo precej počasneje.
Medtem ko sem GU10 ledico razstavil - za omejevanje toka ima 1 kondi, nato je graetz in gladilni kondi. To je vse! Ledice so napajane direktno z usmerjeno sinusoido in utripajo s 100Hz, ker šparajo z gladilnim kondijem!
Test s migajočo palčko pokaže stroboskop pod ledicami, pod CFL pa niti slučajno!
Glede snemanja z 200fps - opazuješ lahko frekvence s 1/2 frekvence vzorčenja, torej se 100Hz lepo opazi.
Ocena:
53
Problem je samo, ker tega ne moreš vedet v trgovini. Ja, rad bi take GU10 dobil, s kotom 120°. Pa vidim v glavnem samo take s 36°.
Ocena:
14
Moderne ja. In kolikšen je % po bajtah vgrajenih modernih neonk?
120⁰ jih boš težko našel. Ker gre pri GU10 za reflektorske žarnice. Poglej med tistimi, katere imajo preko ledic belo opalno "steklo". Imajo presenetljivo zadovoljiv kot razpršitve svetlobe, niso pa "vsemogočne".
Ocena:
53
Vse CFL so take! V kopalniški omarici (nabavljeno pred pol leta) imam T5 cev na elektronskem driverju - sveti kot pribita, niti malo stroboskop efekta.
Saj 120° GU10 ledice že imam, ampak imajo zanič driver. Sedaj sem naročil take s CC driverjem, pa da vidimo razliko. Očitno je treba pri ledicah naročiti en kup različne robe, vse sprobat, nato pa se držat preverjene robe.
No, en indikator za boljši driver je morda tudi nazivna napetost; če je ta npr. 110-260V, potem notri ne more biti šrot enostavni driver, ker tisti rabi 230-240V napajanje brez večjih odstopanj.
Ocena:
14
Kaj čem ti napisat - krivi so kitajci. Če odkartaš pravo sumo denarja je tudi produkt običajno (pa spet ni nujno vedno) temu primeren.