Gradnja in obnova > Napeljave
Odušnik WCja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odušnik WCja
Ja za to ceno je res odušnik na strehi. Če nočeš komplicirat lahko vgradiš nepovraten ventil na cev in ni potrebe peljat ven. deluje samo na noter torej ko potegneš gre zrak v cev in se potem sam zapre.Cena ene 5-7 € vsaj pet let nazaj je bila taka.
Kot je letalec zapisal, ni noben potrebe zadevo speljati nad streho. Moj dn 50 smradni oddušnik izpred ca 18 let še vedno dobro na podstrešju deluje...
Sepravi imate ta oddušnik in bivalno mansardo?. vlaga in vonj se ne nabirata?
Potrjujem še z moje strani, notranji oddušnik (DN50) dela bp (8. leto).
Pri nas za rešetko pod stropom v zgornji kopalnici. Brez vonja/vlage itd.
Jaz bi oddušnik pri novogradnji, vsekakor speljal nad streho. Pri sanacijah v obstoječih hišah pa bi notranji oddušnik verjetno bil cenovno ugodnejši.
Je tako bivalno mansardo in oddušnik.Vonja ni ker ko ti potegneš gre zrak v cev in in to je to.Vlage nobene.
@GT001
#Potrjujem še z moje strani, notranji oddušnik (DN50) dela bp (8. leto).
Pri nas za rešetko pod stropom v zgornji kopalnici. Brez vonja/vlage itd.#

To, če prav razumem si šel iz vertikale fi110 naprej z fi50 cevjo za odduh na podstrešje ?
Al maš komplet vertikalo fi110, na koncu si pa nataknil fi50 ventil?

V teoriji bi naj šla cev fi 110 do konca.
ja, vertikala fi110 do WC, priklopa, potem pa posebej fi50 veja pod strop kopalnice.

v prilogi dve sliki: v casu gradnje in v koncnem stanju.

Priložene datoteke Predogledne slike

Kaj to ti je vodovodar tak naredil, al si to sam pogruntal?
Ma, v teoriji, kot sem napisal, bi naj bil isti premer do vrha, torej fi110. Jaz sem pri sebi mislil zmanjšati iz 110 na 90 več pa nisem upal. Preveč verjamem teoriji  Huh
Zrakotesnosti se pa niste ravno šli...
V mojem projektu strojnih inštalacij je bil WC odduh do strehe predviden 75mm, in smo 75mm tudi naredili. Potrdil tudi vodovodar da je 75mm dovolj, gre tudi z 50mm, ampak si z 75mm cevjo 100% na varni strani.
Vodovodar je naredil tako kot sva se dogovorila -> na hisi je betonska mansardna plosca in za vsak preboj sekam roke Smile

Ok resno: teorija je EN12056-2.
DN50 oddusniki imajo pretoka nekje med 12-17l/s pri -250Pa. (DN110 ~40-45l/s).
Pri dimenzioniranju se uposteva vsa korita/pisoarje/wc skoljke/bideje/tus in kopalne kadi/pomivalne-pralne stroje/talne sifone; skratka vse odtoke.
Z upostevanjem vseh faktorjev / faktorja hisne uporabe (0,5) je bil dolocen potreben pretok <10l/s, tako da smo z lahkoto izbrali oddusnik DN50. Ozko grlo je itak oddusnik in ne sama cev oz. njen premer.

Zrakotesnost ni bila merjena (v tistem casu smo ravno popusili par k€ zaradi stecaja dobavitelja stavbnega pohistva, zato so se dolocene zadeve crtale iz programa, prav tako hisa ni "prijavljena" kot pasivna), delano pa je bilo v tem smislu (tesnenje prebojev/kanalov na zunanjih stenah; vsi geberiti/razd. omarice izkljucno na notr. stenah, etc.).
Hvala GT001.

Da  ne bi kdo preveč skrival te čudovite ventile:

Belüftungsventile dürfen nicht an unzugänglichen Stellen eingebaut werden. Gemäß DIN 1986-3, Ausgabe November 2004 müssen
Belüftungsventile mindestens einmal jährlich
inspiziert und gewartet werden.
Pozdravljeni,

Jaz bom prestavil WC školjko ok. 3-4m stran od trenutnega oddušnika.
Ali bo vseeno možno priklopiti nov WC na star oddušnik brez negativnih posledic? Cev bi položil po estrihu.

Prilagam skico.

Pozdravljeni. Ali je dovolj d50 oddušnik za takšno instalacijo majnhe kopalnice v mansardi? Oddušna cev in glavna vertikala sta bili vgrajeni pred 45 leti, vendar zgornja kopalnica nikoli dokončana, da bi imeli kakšne izkušnje z delovanjem. Vertikala je d110 dolžine 6m do horizontale kleti (v etaži se priključi še ena školjka in odtok kadi), navzgor pa je reducirana na d50 in poteka cev v podstreho še približno 3m v predelni steni in nato naprej v strešni oddušni element. Žal ne morem preizkusiti delovanja, dokler ne končamo in zmontiramo školjke, umivalnik in tuš stenski odtok v mansardi. Ima kdo od vas težave pri podobni izvedbi inštalacij?? Ne želim si razkopavati po predelni steni (cigel 12cm + omet, knauf strop v mansardi že dokončan), če to zares ni nujno potrebno.

[Slika: photo1670490631.jpg]

Skok na forum:

Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »