Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Kako pričeti z iskanjem najboljšega ponudnika montažnih hiš?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako pričeti z iskanjem najboljšega ponudnika montažnih hiš?
#1
Pozdravljeni,

Z možem sva pred parimi meseci kupila parcelo na kateri je že prejšnji lastnik pridobival informacije za gradnjo pasivne montažne hiše Lumar, 180 m2, netipska hiša. Projekti so stari več kot 6 let in so nekoliko zastareli vsaj po tehnologiji. Na novo se odločava pridobiti ponudbe za gradnjo montažne hiše in naju zanima naslednje:
- katere izvajalce montažnih hiš priporočate?
- kako pri vsakem od izvajalcev dati vse na isti imenovalec, da lahko primerjaš ponudbe? Midva bi šla kar z obstoječim projektom do vsakega in rekla, da želiva točno tako hišo.
- ali je navada, da je potrebno pri izvajalcih izbirati med tipskimi hišami?
- na kaj morava biti pozorna pri ponudbah - npr. izolacija, materiali, garancije...?
- ali dobiš ponudbe brezplačno? S tem mislim ali lahko izvajalci izdelajo ponudbe na podlagi najinih natančnih želja (torej stari načrti, zahteve po kvaliteti vgradnje notranjega pohištva, podov, sistemov za ogrevanje ipd.) ali morajo prej narediti načrte za PGD in šele nato podajo dokaj natančno ponudbo?
- Ali ima kdo izkušnje z tujimi izvajalci - Hrvaška, Avstrija...?

Hvala za vse odgovore.
#2
Odgovor je takle:
1. Marles, Lumar, pa dolgo nič, pa Jelovica, pa spet nič, pa ostali....
2. Tvoj način bo drag, a dobila boš točno to, kar želita.
3. Ni potrebno, a so najcenejše!
4. Sestava stene bo zelo podobna, okna isto. Garancija je splošna 10 let oziroma odvisna od dobavitelja opreme.
5. Brezplačne ponudbe dobiš, na žalost pa so brezpredmetne, še posebej ker delaš unikatno hišo in ni projekta, po katerem bi zadevo eksaktno izračunali. Odstopki bodo ogromni! Bo potrebno povedati več o materialih, željah... Sploh pa: ali ti to želiš na ključ?
6.NE. Poznam pa ene nemške cepce, ki so med montažo pri sosedih bankrotirali in je bila za končati hišo prava veselica. Pa ne jih sedaj vprašat za garancijo.
#3
Hvala za tale odgovor. Katerikoli podatek nama v tej fazi prav pride. Zanimava se za hišo na ključ, ja.
1. Ravno prejšnji vikend sem bila na dnevu odprtih vrat pri obeh omenjenih izvajalcih. Marles se je veliko bolje potrudil v smislu uporabniške izkušnje z njimi (zame so si kljub gneči vzeli čas, mi vse razkazali in povedali) in rekli so mi, da so itak pri njih vse hiše netipske in da naj se ne obremenjujem s tem. Kaj točno tiči za to izjavo ne vem. Lumar na drugi strani pa je bil zelo freh. Nihče me ni niti pozdravil, kaj šele, da bi mi dali kakšno informacijo. Morala sem se prav posebej potruditi, da sem pridobila 'pozornost'. In vse kar so mi rekli je, da imajo ful gužvo z naročili hiš. Verjetno imajo res preveč dela in zato delujejo nezainteresirani. Veliko posla pa imajo verjetno zato, ker so dobri. Smile
2. Plan je iti vsaj do teh dveh predlaganih izvajalcev in naj povedo koliko bi bila ponudba za takšno hišo ali vsaj podobno. Ali se mi potem sploh splača katere druge izvajalce še kontaktirat, če sta ta dva najboljša? Medtem so me namreč kontaktirali še iz Žiher d.o.o. ampak ne vem sploh kaj naj si mislim o njih. Še nisem slišala. Moram pa priznat, da so zelo prijazni in pripravljeni pomagat pri celotnem projektu.
3. OK
4. OK
5. Ja tega se bojim, da podatki ne bodo točni. To sprašujem izključno zato, da vidim kakšne ponudbe kdo da in če se da glede na izbiro proizvajalca kaj prišparat.
6. Tujci so verjetno res problematični.

V bistvu tudi ne izključujeva da bi delala zidano hišo ampak enostavno ne vem kako se obrnit, da pridobiš ponudbe, ki jih lahko nekako primerjaš. Najbolje je iti do vsakega mu povedati svoje želje in naj potem svetujejo svojo, najugodnejšo rešitev. Hiša ne rabi biti enaka kot je prvotna, le podobna.

Prvotna ocena hiše s 180 m2 neto površine Lumar (6 let nazaj) je bila 1250€/m2.
Marles mi je rekel, da tudi naj pričakujem ceno cca 1.200€/m2.
Žiher pa tudi najmanj 1.200€/m2. Ali so zate to realne cene, malenkost napihnjene ali celo nizke?
#4
Ravno zaradi prvega feelinga ene takoj prekrižaš. Druge pa po prvem telefonskem pogovoru.
So me pri enih vprašali: A boste samo eno hišo kupili..? Sem mislil, da je skriti mikrofon ali kaj podobnega.
O Žiherju, priznam, ne vem nič. Ker ga tudi ni na mojem koncu.
Brez temeljne plate je bila cena pri meni okoli 1050€/t za močno spremenjen tipski projekt. To pomeni: tipska hiša z vsemi mojimi preserancijami. Je pa bilo to leto 2014/15, ko se ni veliko gradilo in so bile cene v podnu. Danes so vsaj 5-8% višje, ker so vsi ta veliki polni...
#5
Pozdrav!

Cene so močno napihnjene. Sam se trenutno pogajam s parimi. Sem v fazi ko bom kmalu dokončno zbral ponudbnika. Gre za projekt, zrisan s strani arhitektke , individualen. POMEMBNO se je pogajat, ko imaš ponudbe v roki...

Cena na ključ pri meni se pri teh in še parih giba pri cca 920 eur za 2.5 litrsko oz okoli 1000 eur za pasivno opcijo (ko odšteješ subvencijo)...

Govorimo hiši na ključ, skupaj z elektro Z žaluzijami itd...

Kje dobite te cene mi ni jasno...

lp
#6
To pa je ugodno - 1.000€/m2. Kot sem rekla, meni so vsi rekli cca 1.200€/m2. Ne vem zakaj potem pride tako velika cena. Pri 180m2 je to 36.000€ razlike.
Imela bi sicer pasivno hišo ampak ker je hiša obrnjena na sever ne moreva pričakovat veliko subvencije. Res je, da je ima ta hiša veliko steklenih površin, električne žaluzije, okna lesena z zunanjim alu okvirjem, notranja vrata s skritimi tečaji. A to toliko nanese? Ali si mislijo, če tadva delata hišo s 180m2 imata sigrun denar... Definitivno se bova pogajala. Verjetno morava res imet v roki par ponudb. Js bi pričakovala, da je hiša z večjo kvadraturo na m2 cenejša kot manjša.

Super si se tole izpogajal. Če bi bila cena 1.000€ bi že bilo kar OK.
Kakšno kvadraturo pa ima tvoja hiša?
#7
Živjo!

Zakaj pa montažna hiša? Da so te ceneje ne velja več, vsaj kolikor jaz zdaj delam raziskavo.

Nažalost ne moreš skoraj nič primerjat med seboj, ker so hitro 10.000 eur razilke. Montažne hiše nimajo plošč, v ceni, ljudje ki ponujajo grajene pa jih že imajo v ceni...

V razmislek tale stran... http://www.mphisa.si/Tipske-hise
#8
Sem si pogledala njihovo spletno stran. Nimajo nobenih referenc in na trgu so 1 leto. Na ajpesu pa imajo za lansko leto tudi zelo malo prihodkov. A si se že kaj dogovarjal z njimi? Imaš kakšne izkušnje? Midva nisva vezana na to, da bi imela montažno. Tudi zidane so v redu ampak me skrbi, da ti naredijo nekaj sivih las. Pri montažni lahko pokličeš enega izvajalca, ki je odgovoren za vse kar je bilo narejeno v hiši. Pri zidani pa niti ne vem ali so firme, kii ti dobesedno vse naredijo na ključ in dajo na to garancijo.
#9
gradbenica1983,
koliko sem do sedaj imel možnost in priložnost, iz prve roke spoznati naše izdelovalce / montažerje svojih skeletnih hiš, lahko povem, da obstajajo razlike v organizaciji dela.
Ostalo , pa so enaki / podobni si med sabo.
Velja za sestavo stene kot za napake, ki so sestavni del do predaje hiše investitorju.

Nekako so, po moje na začetku (klasične montažne hiše) Kager hiše, Lumar, Marles , Rihter, Žiher, Pergola (kolikor še sploh delajo v SLO), ....
Nekatere so že tudi ugasnile. :wink:
Tudi tuje firme nimam v najlepšem spominu; so kar precej prevzetni oz. jih slovenski investitorji preveč poveličujejo! Confusedhock:

Hrvaških ne poznam iz prve roke.

Kar nekaj komentarjev , o posameznih proizvajacih ( med montažo) sem napisal; morda prebrskaš forum.

Predlagam, da si izbereš primerno ekipo ob tvojem projektu.
Ja , cene varirajo od sestave materiala kot tudi od sposobnosti pridobitve popustov. V svojo škodo ne bodo šli.
Imaš možnost, da postaviš hišo do III. gradbene faze ( ali podaljšane) naprej pa sama v lastni režiji; tu se kar privarčuje.

Skeletne so posebej; kako v lastni režiji delajo forumaši imaš kakšen spletnik; poglej ga.
Če/ko ti postavi firma je cena višja. Sestava materiala; DOH izvedba hiše; Phpp izračun;...... to vse vpliva na ceno po "m2".

Vsak izvajalec (ponudnik hiše) bo upošteval tvoje zahteve po materialu. No, ja skoraj!!
Lep pozdrav
#10
Prihraniš če delaš naprej sam. Če pa iščeš firme in zraven samo gledaš, potem je po moje kar dražje, kot da bi vzel na ključ.
#11
Sem napisal že 100x pa v tej temi ne bo odveč.

Besedna zveza na ključ ne pomeni, da je hiša vseljiva in da dobite ključ v roke temveč je to povsem pravno zavezujoč termin. ki pomeni. da se izvede tisto kar je v pogodbi navedeno za pogodbeno dogovorjeno ceno. Torej na ključ lahko vzamete karkoli, samo izvedbo temeljne plošče ali pa samo izvedbo strehe ipd. Torej tukaj pozornost ne bo odveč v izogib kasnejšim razočaranjem.

Bi se strinjal z vrstnim redom, ki ga je navedel som16.

@tekacc, če ne prej bo jasno med samo gradnjo in ko se razjasni, kaj pomeni pojem na ključ.
#12
'Na ključ' res pomeni samo to, da dobiš v roke ključ in narejeno hišo po določilih pogodbe. Js sem imela v glavi 'polni' ključ ali kako naj se izrazim. Da je notri všteto vse možno, tudi sistemi za ogrevanje, notranje stavbno pohištvo (vrata, kljuke, okna, žaluzije...), podi, ...
Verjamem, da se da veliko prišparat, če se lotiš nekaterih zadev sam ampak pri nama to res ni varianta. Služba odtehta svoj dolg in zato iščeva izvajalca, ki naredi vse in da sam urejaš le še malenkosti.

Tu na forumu sem nova, tako da bom morala še malo osvojit iskalnik, da še drugje pogledam komentarje o določeni tematiki.

Sicer, vsem hvala za komentarje in usmeritve.
#13
Še enkrat. Termin "na ključ" s samim dejanskim ključem nima veze, lahko ga dobiš, lahko ne odvisno kaj naročiš. Prej kot boste pri sklepanju pogodb pozabili termin "na ključ" bolje bo za vas in temeljito pregledali kaj vse je v pogodbi. Oz. predvsem kaj vse ni v pogodbi:
- zemeljska dela
- temeljenje
- priključevanje na infrastrukturo
- okolica
- pohištvo
- dodatne el. inštalacije
- dodatne str. inštalacije
- ...

Še največ boste prihranili pri dobrem konceptu hiše za vašo parcelo. Tu večina ponudnikov montažnih hiš v želji po poenostavitvi išče bližnjice in se z umestitvijo ali izbiro pravega projekta ne ukvarja pretirano, kar lahko privede do izjemno velikih stroškov urejanja okolice. Primer, montažna hiša z opremo za cca 250k, dodatne ureditve parcele ,da se je takšna hiša spravila na tisto parcelo: še enkrat toliko.

P.s.
Lahko pri ključavničarju naročiš ključ "na ključ" in dobiš ključ! Big Grin
#14
Seveda, pri vsem je potrebno upoštevati tudi kaj ni v pogodbi. Tako, da po eni strani ti dam zelo prav KeCko, da je najbolje obravnavat projekt kot celoto. Z možem imava namreč zelo razgibano parcelo, pod nagibom in specifičnimi zahtevami OPPN-ja. V vsakem primeru želiva ob projektu 'hiša', delat tudi na zunanji ureditvi (dovozi, krajinska ureditev), mogoče tudi notranjem interierju in še drugimi željami na najinem spisku.

Ugotavljam, da bi bilo res najbolje najet arhitekta, da nama optimalno izkoristi parcelo, umesti hišo, izkoristi lego parcelo (študija osončenja, ker imava nekoliko neugodno lego - hiša bi morala biti obrnjena na sever), zoptimizira prostore v hiši, svetuje pri rešitvah pogojev iz OPPN-ja ipd.

1) Kaj predlagate - da poiščeva neodvisnega arhitekta za celoten projekt? Ali je potrebno iskati, v kolikor sva odločena za montažno hišo, izvajalca, ki poleg izdelave hiše ponuja tudi druge storitve?

2) Ali se po vašem splača čim prej pridobiti GD in potem greš v investicijo kadar ti finance dopuščajo ali naj se čaka tik pred, da imaš pripravljeno finančno konstrukcijo? Namreč midva bi gradila v roku min. enega leta in max. dveh let, odvisno od financ oz. 'teže' celotnega projekta. Vem, marsikaj se da delat po etapah ampak zelo naju zanima končna cifra oz. vsaj za osnovno ureditev okolice + hiša + pohištvo.

3) Še eno vprašanje... Prejšnji lastnik parcele je bil tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja in sem si zadnjič prebrala tehnično poročilo (arhitektura), kjer se detajno navaja natančne sisteme, točen tip kritine, fasadni zaključni sloj, tip oken ipd. Ali so pri gradnji to zavezujoči elementi? Npr., da se z enim od izvajalcev dogovoriš in spelješ projekt do GD. In potem npr. gradiš šele čez dve leti (ko je medtem kakšna tehnologija napredovala) in bi želel nekatere zadeve spremenit?
#15
1.) Išči firmo, ki to bo vse naredila od gradbenega do projekta izvedbe. Glede na to da sama ne bosta kaj dosti delala. Meni so zdaj že 3 rekl da če naredimo OK načrte se zna zgodit da bo gradnja lažja in bolj razumljiva.

2.) Jaz strmim k temu da bi vsaj na 10.000 eur natančno vedel koliko me bo stala hiša v katero se bom vselil (termin funkcionalni ključ se pojavlja v pogovorih). Tukaj je veliko potem odvisno tudi od tebe, če si zadaš nek budget se ga moreš potem držat in izbrati pološčice ki pašejo v budget in kopalnico ki paše v budget itd itd...

3.) Izvedbeni načrt opredeli kaj bo zadeva imela, ni pa zakonsko določen, odstopanja od načrta znajo drago pridit. Zakonske zadeve so določene z lokacijsko informacijo, ki jo ima vsaka parcela posebej in jo izdajo na pravni enoti.


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »