Kar naredi dom > Vrt in okolica
Obrezovanje citrusov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obrezovanje citrusov
#1
Živjo,

3 leta nazaj (cca.) sem dobila v dar limono v loncu ... že takrat je bila kakih 80 cm visoka enkrat vmes sem jo malo po občutku porezala, ker je malenkost zbezljala (imam jo na balkonu, pozimi pa na stopnišču), ampak ni lepa: visoka je okoli 120cm, ob deblu in začetku vej je gola (napadel jo je kapar in so listi odpadli), na koncu vej, ki štrlijo na vse strani pa so lepi listi ... rada bi jo spravila v neko lepo obliko pa se tega ne znam lotit :? Kdaj naj jo obrežem in kje? Lahko prilepim tudi fotko drevesca, če bo kaki dobri duši v pomoč pri svetovanju.

Sem pa tudi že razmišljala, da bi poklicala kakega vrtnarja, ampak dvomim da hodijo na dom zaradi ene lončnice, ali pač?

pies: če ima kdo kak nasvet glede boja proti kaparju, bom tudi vesela.

Hvala Smile
Več glav, več ve ...
#2
Prešpricaj z Oleodiazinonom, limono prenesi za dan, dva ven, na mraz, sedaj je že malo pozno. Limona pri stopinji, dveh plusa ne bo pomrznila, za tisto golazen potolč v kombinaciji s špricanjem pa je to uničujoča kombinacija. Sledi še ročno odstranjevanje z pomočjo krpice, gobice in milnice z veliko potrpljenja. Nato pa selitev v hišo.
Lahko poskusiš še z Basudin-om (Kalia), ročno čiščenje ti pa ne pobegne v nobenem primeru. Sicer tega sranja na limoni nisem imel, imel sem ga pa na orhidejah. Tečna stvar. Dosti orhidej sem očistil in rešil enostavno z ročnim pobiranjem. Priporočam še uporabo kake priročne lupe, se veliko bolje vidi, tudi tisto, kar bi sicer spregledal.
Z obrezovanjem bi sedaj raje počakal, dokler se ne rešiš tiste nadlege. Kasneje se krošnja oblikuje prostoru za prezimovanje primerno. Sestrična ima tolikšno, da jo trije komaj spravijo v garažo, ki je preko zime namenjena izključno limoni. Potrga pa preko trideset kilogramov limon v sezoni. Je pa zanimiva limona, lahko imaš na njej zrele, zelene plodove, pa še cveti lahko obenem.


Priložene datoteke
.jpg   LIMONA 2.jpg (Velikost: 237,49 KB / Prenosi: 1601)
.jpg   LIMONA 1.jpg (Velikost: 236,51 KB / Prenosi: 1601)
#3
Za kaparja bo tole https://www.google.si/url?sa=t&source=w ... drVzRWcCtg
Če hočete bio varianto pa milnico in veliko ročnega dela. Glede obrezovanja nisem nek strokovnjak, sam obrezujem tako, da mi gre limona še skozi vrata jeseni ko jo pospravim...drugače pa splošno pravilo, porezat veje, ki silijo v notranjost krošnje, porezat vse "divjake", tj. tiste, ki so daljše kot ostale in pa rezat tako, da se oblikuje krošnja in, da do vseh plodov pride svetloba, se pravi, da ni vse skupaj pregosto.
#4
Uh do vseh plodov, ki bi jih tale moja limonca mela, svetloba lahko pride :wink:

[Slika: imag4012.jpg]

Za oz. proti kaparju so mi v kmetijski trgovini prodali tole
https://mtehnika.mercator.si/img/cache/ ... 098235.jpg
Ma nekak nima haska ... rocno sem jih pa jeseni obrala in vsak list in vejico posebej zdrgnila ... majkomilo mukotrpno delo. Nekaj casa je bilo ok, potem pa so se spet pojavili. Baje kapar ne mara dezja in vetra, tako da jo bom letos dala ven na vrt in ne na pokrit balkon.
Bom pa sigurno sprobala tudi ta sredstva, ki mi jih predlagata.
Glede obrezovanja, bi rada, da naredi lepo okroglo krosnjo ... torej, bolje da pocakam na pomlad, da gre limona ven, da se spopadem s kaparjem in jo sele naslednjo zimo obrezem? Ali jo lahko obrezem ze prej kot pozimi?
Več glav, več ve ...
#5
Uh, tole pa je bogo...tole mesto za prezimovanje ni primerno ker je, glede na to, da je hodnik v mansardi, sigurno pretoplo. Meni so najlepše prezimile v še nedograjeni hiši ko je bilo malo nad nulo. Drugače pa pozimi max. 15 stopinj.
Čimprej jo presadi v večji lonec (premer max. 10 cm. večji kot sedaj). 14 dni po presajanju začni gnojiti z namenskim gnojilom za citruse. Ko jo presadiš jo tudi obreži. S tem boš pospešila rast. Skrajšaj vse predolge veje in tudi tisto, ki raste navzgor, vsaj za polovico. Tam kjer bo odrezano bodo zrasle nove veje (ponavadi tri). Z vrvico jih usmeri tako, da bo nastala lepa krošnja. Letos plodove odstranjuj, da bo šla vsa energija v krošnjo in jeseni boš imela že lepo drevesce...
#6
Hvala za izcrpna navodila Smile
Drugace je tole slabo ogrevano stopnisce z zimskimi temperaturami okoli 15-17 stopinj, ko je res mraz ... zdajle jih je kakih 19 noter. Drugega prostora zanjo zal nimam ... edino ce bi jo pustila na balkonu in ovila s kopreno. Je bila pa lani presajena ... no jo bom morala ocitno spet :wink:
Več glav, več ve ...
#7
Limono lahko obrezuješ čez celo leto a samo po polni luni ko dol jemlje tako pravimo mi. Ko luna gor jemlje ni priporočljivo. Pa enkrat na teden jo šropit s deževnico in malo hranila za citruse, kakor tudi zalivat z deževnico. Spomladi in jeseni pa šropit s bakrenim pripravkom.
No tako mi je dejal pridelovalec limon na Visu. Julija do septemra (vsak mesec) pa pošropit preventivno proti pajku, kateri se prinas redkeje pojavi. Še to listje pa bo na spomlad zopet pognalo in ne preveč zalivati. Meni že cveti limona in pomaranča.
#8
Ta teden sem pobral 20kom. kumvata in smo jih pojedli. Čakam še na 25kom da dozorijo.
Konec maja v začetku junija pa bo zopet lepo cvetel in dišal moj kumvat, ki sem mu zelo hvaležen.
#9
Oooo lepo Smile Moja limonca je 2 leti pridelovala 2 plodova. Trenutno ima enega malega gor, ampak glede na namige tule gor, ga bom odrezala še preden mu bo dano porumeneti :wink: Še Gregorčka počakam, potem pa v akcijo Smile

Kdaj je pa potem čas, da se drevesce preseli na prosto? Drži ta moja informacija, da se da citrus na prosto, ko je tudi najnižja nočna nad 10 stopinj?
Več glav, več ve ...
#10
Jaz jih imam v zaveterju na terasi zunaj že od 5 februarja. Samo pazit morate na temp. da ne pade izpod 2°C če bo mlado listje in cvetje potem pomrzne. Pa da sedaj od začetka sonce preveč direkt ne sije na listje in cvetje.
#11
Citrus je lahko zunaj do - 5 stC . Obrezovanje čez celo leto- trsne škarje razkužene-odreže se takoj za očesom tam kjer se list drži veje. Presaja se na pomlad -obvezna drenaža . Zemlja bolj lahka naravna pesnata ne iz trgovine ,gnoji se z namenskimi sredstvi za citruse in ne preveč. Zalivanje enkrat tedensko in voda mora odteč iz posode.Lega najbolj sončna kar jih je na parceli.
Ob preselitvi poškropit z cuprablau- bakreni pripravek ubija viruse , za ostale škodljivce ima Bayer kar učinkovite pripravke
#12
jokovot Napisal:Jaz jih imam v zaveterju na terasi zunaj že od 5 februarja. Samo pazit morate na temp. da ne pade izpod 2°C če bo mlado listje in cvetje potem pomrzne. Pa da sedaj od začetka sonce preveč direkt ne sije na listje in cvetje.

Tole je sicer zelo dobrodošel podatek, ki mu žal manjka lokacija. V Portorožu ali v Planici? Jaz se mojih citrusov do maja ne upam dat ven, je lahko še sneg Sad
#13
No oprostite, okolica Ptuja.
#14
Tam pa ja, Štajerska je občutno bolj mila z mrazom od Ribniško Bloških koncev.
#15
Vem sem bil v Velikih Blokah kar precej krat. V kasarni. Pa koliko snega je bilo. Dosti let sem bil aboniram tam. Big Grin
Kar se pa citrusov tiče pa sigurno da je prinas topleje in da se lahko prej iznesejo ven.


Skok na forum:
Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »