Gradnja in obnova > Energijski viri
Peč Centrometal eko-ck p 25

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peč Centrometal eko-ck p 25
#1
Lep pozdrav
zanima me če ima kdo izkušnje s to pečjo (Centrometal EKO-CK P 25) ker sem trenutno najbližje nabavi te peči
pa zanima me če je 25kw dosti za 80kvadratov radiatorsko ogrevanje + 105 kvadratov talnega gretja z zalogovnikom 1000l ?

hvala za odgovor
#2
Ob zalogovniku se postavi vprašanje velikosti kuriščnega prostora. Če je ta zadovoljivo velik potem ni problema...je 25 kW vrh glave.
#3
Nisem poznavalec ampak močna bo sigurno več kot dovolj. Bi pa dal večji zalogovnik. Sodelavec ogreva malo večjo površino, ima zalogovnik 2500l in pravi, da v hudem mrazu kuri vsak drugi dan in, če bi še enkrat delal, da bi dal še večji zalogovnik.
#4
Vrh glave, zanima me če ima temperaturo dimnih plinov kataloskih 190 ko ga polno navitas.
Nekako imam občutek da stara klasika ob polnem kurišču drv dela s tdp okoli 300 in več....takrat pa vemo kak je izkoristek.
Glede na to da bo kurilnica stala vsaj kakšne tri jurje(s pravim "mojstrom" pa več kot 5, bi jaz dal raje jurja pa pol za neko kolikor toliko preverjeno uplinjevalno zadevo.
#5
Sicer pa kw in litre zalogovnika si kar dobro ujel... Boš pač ob hudem.mrazu 3x dnevno naložil pec. Ker ena nalaga najbrz ne bo segrela hiše pa se zaloyognika.
Ker močno dvomim da lahko kw navadne peči primerjamo s kw uplinjevalne. Razen če te BK za drva ker je dimnik ves žareč. Ajd sicer lahko pripiras dimnisko loputo pa sprednja vratca zapiras, ampak potem pa najbrž lepo dobiš katranaste obloge in ostalo kar pride z njim.
#6
Ali je to centrometal za pelete ali drva. Če je peč za palete ti iz prve roke povem, da uporabljamo isto + 1000l zalogovnik , 180m2, radiatorji. Peč z lahkoto opravlja svoje poslanstvo, tipitopi.
#7
pomagač Napisal:Ali je to centrometal za pelete ali drva. Če je peč za palete ti iz prve roke povem, da uporabljamo isto + 1000l zalogovnik , 180m2, radiatorji. Peč z lahkoto opravlja svoje poslanstvo, tipitopi.

To gre za isto peč kot vašo ja samo da je ubistvo brez gorilca in zalogovnika za pelete..tko da super da ste zadovoljni , meni se zdi tudi ok in zelo cenovno dostopna.
#8
Tudi pri nas imamo tako peč le 35kW in 1500l zalogovnik. Ogrevam 160 m² talno. Kurim 1x na dan, zalogovnik v cca 2-3 urah segrejem na 85°C. V najhujšem mrazu zdrži zalogovnik 24 ur, če temperatura po noči ne pade pod 0 in je čez dan 10 - 15°C pa 2 do 3 dni, je pa novogradnja trojna zasteklitev in 20cm fasade. Moram pa povedat da izkoristek take peči ni ravno na vrhuncu, ker dimni plini se dvignejo tudi do 400°C. Nekoliko sem jih omejil z vgradnjo turbolatorjev.
#9
malo večkrat očisti peč pa boš mel dimne pline tam okoli 200-250 stopinj
#10
Močno dvomim.
Ferrotermovka je podobno narejena(trovlecna?), spucana, zakurjena, z lahkoto preko 300, tudi 400. Enostavno je pot dimnih plinov prekratka in prehitra.
Moraš vedeti da ob burnem gorenju pride ogenj skoraj v dimnik. Kje ga boš potem ohladil?
Pri uplinjevalnin pečeh je dimna pot dolga meter pa pol ali celo dva, pri klasiki je mogoče meter.
#11
Tudi sam gledam centrometal eko-ck p 30....

Kolk procentov bi prihranil če bi kupil uplinjevalno v primerjavi s to ?
#12
davork19 Napisal:Lep pozdrav
zanima me če ima kdo izkušnje s to pečjo (Centrometal EKO-CK P 25) ker sem trenutno najbližje nabavi te peči
pa zanima me če je 25kw dosti za 80kvadratov radiatorsko ogrevanje + 105 kvadratov talnega gretja z zalogovnikom 1000l ?

hvala za odgovor
Več kot dovolj je tudi 20kw, namreč jaz imam 20kw in ogreva cca 180m2 tko od oka.

Poslano z mojega GRACE z uporabo Tapatalk
#13
Pozdravljeni!


Tudi meni je padel v oči točno ta kotel.

Do sedaj je bila kotlovnica narejena z dvema ločenima pečema:
1.) na ELKO, 35 kW
2.) Na drva, 32 kW

Ta kotel na drva je šel rakom žvižgati in treba ga bo nadomestiti.
Nekako se je, glede na kvadraturo (225 m2) in izolacijo, ter letno porabo (12 m3), pri energetskemu svetovalcu izračunalo, da bi bil potreben kotel moči 20 - 25kW. ELKO kotel se bo ohranilo kot pomožni, ker že je pri hiši in če se na novi peči karkoli pokvari.

Odločitev je padla za peletni kotel, želja pa, da se da kdaj zakuriti tudi drva, ko se kaj počisti v bližnjem gozdičku od znanca (se zgodi cca vsake dve leti). Lastnega gozda nimamo.

Tem željam ta kotel zadosti, saj se da odstraniti vrata s peletnim gorilnikom namestiti navadna.
Za tisto obdobje, ko bi se kurilo drva, pa bi bil, kot razumem, priporočen tudi dovolj velik hranilnik toplote. Energetski svetovalec zelo priporoča razslojevalnega. Po predpisih ekosklada je očitno dobro, da je vsaj 55l/kW, na tem forumu je moč razbrati, da je optimum nekje 100l/kW, torej bi bilo dobro v kotlovnico nekako spraviti 2500l, kar že vem, da ne bo mogoče. Zato bi se v tem primeru reševalo z 2x1250l.

Zanima pa me, koliko približno, skupaj z montažo in vsemi dodatki, realno taki hranilniki podražijo investicijo?
Ker za subnvencijo je sicer pri tej peči predpisan 500l zalogovnik.

Ker lahko bi se šlo v drugo, cenejšo izvedbo s 30kW kotlom, ki poleg ne potrebuje hranilnika toplote, ob tem pa se kuri samo pelete in se pozabi na drva. Morda se razlika v investiciji na račun hranilnikov ne bi sploh nikoli povrnila, zato me zanima Vaša ocena. Mislim, da če kje, potem bi na tem forumu lahko dobil ta podatek.

Zelo rad pa bi še vprašal vaše mnenje o ceni 10.300€ spodnjega predračuna (ugodno, normalno, napihnjeno)?[Slika: 0dpTzGg.jpg]
[Slika: 6wv7wnq.jpg]

Postavka za kotel se bo spremenila, najbrž pa tudi postavka hranilnika toplote
, saj je 1250l najbrž premalo ali pa obenem tudi odveč.

Iskrena hvala za vaše mnenje in vse informacije.

LP
#14
- Poglej okrog ekosklada, "Po predpisih ekosklada je očitno dobro, da je vsaj 55l/kW..." ja ampak bodo zahtevali več, bolj boš naredil z tole računico, Npr. če boš imel peč 20kW si najenostavneje izračunaš takole najprej preveri koliko litrsko imaš nakladalni del, torej če je peč z 125L nakladalnim delom kar pomeni da notri spraviš 125L Drv 125x12=1500L (Zalogovnik) Jaz sem po tem izračunu seda prišel skozi na Eko skladu, obstaja pa še en drug izračun in kako je s peleti pa ne vem, najbolje je povprašati na Eko skladu.

- Poleg tega je nekak 20kW peč dovolj za cca 200kv/m

- Glede računa je nekako normalno, odvisno kako peč in zalogovnik daš, vsekakor pa priporočam razlojevalni.

- Preveri pa še ekspanzijsko posodo ali bo pri vas za ves sistem dovolj velika...
#15
Hvala. Sedaj bom lažje znal oceniti, kako pa kaj.

LP


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:55:09
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot  toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »